Közélet

A kassai U. S. Steel munkatársai a kormány segítségét kérik

A kassai U.S. Steel vállalat alkalmazottai arra szólították fel Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányát, hogy foglalkozzon az acéliparban előállt helyzet megoldásával. A vállalat bejelentette, hogy 2021-ig 2500 fővel fogja csökkenteni az alkalmazottai számát az acélművekben, illetve ennek leányvállalataiban. Az alkalmazottak petícióját a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom), zólyombrézói (Podbrezová) és a korompai (Krompachy) vasművek szakszervezete is támogatja.
TASR

2019. július 23. 15:47

Frissítve
- Daniela Pirschelova (Plus Jeden Deň)

A szakszervezetek tárgyalásokba kezdtek a vállalat vezetőségével, hogy megfékezzék az elbocsátásokkal kapcsolatos terveket. „Ezt a lépést negatívan értékeljük, de a 2019-es év egészében véve egy nagyon nehéz év volt a kassai U. S. Steel és leányvállalatai számára” – magyarázta Juraj Varga, a kassai U. S. Steel szakszervezeti tanácsának elnöke. A vállalat pénteken (július 19.) tájékoztatott az alkalmazottak létszámának a csökkentéséről, de Varga szerint a vállalat már idén február elején közölte, hogy a következő három évben az alkalmazottak számát 5 százalékkal csökkenteni fogják.

„A kassai U. S. Steel már májusban és júliusban elfogadta a munkáltató és a szakszervezet közötti megállapodást, mely szerint az alkalmazottak a megadott hónapokban egy héten négy napot fognak dolgozni. Az ötödik napért 60%-os kompenzálást kapnak. Feltételezzük, hogy augusztusban is ugyanez lesz a helyzet. De erről csak a hét végén fognak dönteni” – tette hozzá Varga.

A szakszervezetek jelenleg a vállalat vezetőségével tárgyalnak annak érdekében, hogy megakadályozzák az elbocsátásokról szóló előrejelzések megvalósulását. Ezenkívül petíciót indítottak, amely az európai kohászati vállalatok korrekt eljárását hangsúlyozza.

„Ezzel a tettünkkel pozitív módon akarunk nyomást gyakorolni a szlovák kormányra, és abban bízunk, hogy a körülményeket nemcsak nálunk, hanem az EU-ban is sikerül elfogadhatóvá tennünk” – magyarázta Varga.

A felhívásnak a garamszentkereszti, a zólyombrézói és a korompai vasművek szakszervezeténél is pozitív volt a fogadtatása. Varga azt is elmondta, hogy az acélművek helyzetéről idén júniusban már a kormányfővel és a miniszterekkel is tárgyaltak.

„Meghallgattak minket, de ez nem elég. Nemcsak arra van szükségünk, hogy meghallgassanak, hanem tényleg olyan eszközök kellenek, amelyekkel átvészelhetjük ezt az időszakot”

– közölte Varga azt is hozzátéve, hogy a KOVO szakszervezet elnöksége rendkívüli ülést tart a héten. „Beszélni fogunk arról, hogy milyen stratégiát alakítunk ki a helyzet megoldása érdekében” - így Varga.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?