A fiataloknak fogalmuk sincs az 1968-as megszállásról

A fiataloknak fogalmuk sincs az 1968-as megszállásról
Pozsony |

Szlovákiában minden harmadik fiatal képtelen véleményt alkotni Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásáról – derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség, a Globsec elemzőközpont megrendelésére készült felméréséből, mely egyúttal arra is rámutatott, nagy a hiányosság a hazai lakosság történelmi ismerete terén.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli a Varsói Szerződés katonai alakulatainak 1968-as csehszlovákiai invázióját és a 20 éves orosz megszállást, a válaszadók 14 százaléka azt válaszolta, hogy pozitívan látja az eseményt, valamint az azt követő normalizációt is. Az elemzők szerint aggasztó, hogy minden ötödik megkérdezettnél azt tapasztalták, nem tudja megválaszolni a feltett kérdést. Az adatok szerint a lakosok többsége (66%) negatívan tekint az 1968-as megszállásra. Katarína Klingová, a Globsec munkatársa elmondta, a Varsói Szerződés csapatainak benyomulása azon történelmi események közé tartozik, amelyre hosszú ideje negatívan tekintenek az emberek Szlovákiában. Emlékeztetett, már 2018-ban, az IVO társadalomkutató intézet által készített felmérésben is a többség ezt emelte ki a legnegatívabb történések közt.

Az aktuális kutatás eredményei azt mutatják, leginkább a fiatalok rendelkeznek hézagos tudással. Míg a 65 évnél idősebb nyugdíjasok több mint háromnegyede sorolta a negatív kategóriába Csehszlovákia megszállását, addig a 25 és 34 év közöttiek fele vélekedett ugyanígy. A hazai fiatalok nagy része nem tudja, miként kell értelmezni az egyes történelmi tényeket.

A fiatalabb nemzedék alacsony ismerete a kulcsfontosságú történelmi eseményekről Szlovákiában növeli a kiszolgáltatottságukat azokkal a szereplőkkel szemben, akik megpróbálják ezeket célirányosan értelmezni, s a társadalom megosztására, valamint félretájékoztatására használni

– véli Klingová, aki szerint mindez az oktatási rendszer rossz állapotát tükrözi. Az elemzésben rámutat, a résztvevők 63%-a egyetért azzal, hogy az oktatás színvonala nem elég jó és sok a hiányosság e téren. A többség szerint Szlovákiában a tanítás jelenlegi módja és minősége nem felel meg a 21. század kihívásainak.

A felmérés megállapításai között szerepel továbbá az is, a nők nagyobb hiányosságokkal rendelkeznek a történelmi kérdések esetében. Míg a férfiak közel háromnegyede, addig a nők mindössze 63%-a tekint negatívan az említett időszakra. Az utóbbi kategóriában azonban a megkérdezettek 25%-a jelölte a „nem tudom” választ. „Ez 10 százalékponttal több, mint a férfi válaszadóknál” – figyelmeztetnek a szakértők.

A nemek közti különbségen kívül regionális szempontból is mutatkozik némi eltérés – Pozsony megyében a lakosok 74%-a gondol negatívan a megszállás éveire, Besztercebánya és Eperjes megyében viszont alacsonyabb ez az arány: 61%. Az elemzők megjegyezték, minden megyében többségben vannak azok, akik nem pozitívan gondolnak az 1968-as tragédiára.

Az adatgyűjtést április 27. és május 10. között végezték, több mint 3 ezer fő bevonásával. 

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?