A búzatermesztők az idei év végéig megkapják a kárpótlást

gabona
Pozsony |

A szlovákiai búzatermelők 15,7 millió eurós rendkívüli támogatásban részesülnek az ukrán gabonabehozatal okozta károk kompenzálására – jelentette be kedden Jozef Bíreš földművelésügyi miniszter, aki szerint Szlovákia a Kijev által indított per ellenére is kitart az Ukrajnával szemben érvényesített behozatali tilalom mellett.

„Úgy döntöttünk, hogy az 5,24 millió eurós uniós támogatást plusz az uniós támogatás összegének a 200 százalékáig terjedő kiegészítő nemzeti pénzügyi támogatást csak azoknak a gazdáknak folyósítjuk, akik búzát termesztenek. A támogatást az idei év végéig utaljuk át, a kifizetés pedig automatikus, tehát a kérelmezőnek nem kell külön kérelmet benyújtania, nincs bürokrácia” – magyarázta az agrárminiszter.

Jozef Kiss, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatója szerint az ügynökségük története során most először fordul elő, hogy a támogatást külön kérelem nélkül folyósítják.

„Sikerült azonosítanunk mintegy 8 ezer olyan termesztőt, akik jogosultak a támogatásra. Azokról van szó, akik tavaly közvetlen kifizetésekre vonatkozó kérelmet nyújtottak be, és a földjeiken búzát termesztettek”

– mondta el Kiss. A PPA vezérigazgatója szerint a kártalanítást rekordidő alatt fogják kifizetni a termelőknek. „Bízom benne, hogy szeptember végéig kiadjuk az első határozatokat, és az év végéig pedig teljesíteni tudjuk az Európai Bizottság feltételét, és ki tudjuk fizetni a teljes kompenzációt” – tette hozzá Kiss. A részletekről az agrártárca honlapján tájékoztatnak.

Ukrajna a hétfő esti lapzártánkat követően jelentette be, hogy máris pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) három uniós szomszédja – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – ellen, amiért azok nem hajlandók megszüntetni az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó importtilalmat. A három közép-európai ország azt követően döntött a tilalom meghosszabbítása mellett nemzeti hatáskörben, miután az Európai Bizottság (EB) múlt pénteken bejelentette, uniós szinten nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. Julija Szviridenko ukrán kormányfőhelyettes reményét fejezte ki, hogy a közép-európai országok hamarosan feloldják a korlátozásokat, és így „nem kell sokáig bírósági úton” foglalkozniuk ezzel az üggyel.

Bíreš szerint Szlovákia egyelőre egész biztosan nem oldja fel az ukrán agrártermékekre, egész pontosan a búzára, a kukoricára, a repce- és napraforgómagra bevezetett embargót.

„Ez egy természetes reakció, hogy megvédjük a szlovák piacot az Ukrajnából származó túlzott árubehozataltól”

– magyarázza az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy az ukránok hétfőn bemutatták a gabonaimport ellenőrzését exportengedélyek alapján garantáló rendszert. „A mi álláspontunk az, hogy fenntartjuk a behozatali tilalmat mindaddig, amíg az ukrán garanciarendszert ki nem értékeljük, és nem lesznek garanciák arra, hogy az importot ellenőrzés alatt tartják” – figyelmeztet Bíreš. Szerinte az agrárminisztérium most a vámosokkal együtt tanulmányozza az ukrán rendszert, és előkészíti az ellenőrzés logisztikáját, ami egy-két hónapot vehet igénybe. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?