A biztosítóváltással kapcsolatos csalások miatt módosítana törvényt a minisztérium

Az Általános Egészségbiztosító arra figyelmeztetett, hogy ismét egyre többen próbálják átverni az időseket. A problémát az egészségügyi tárca is érzékelte, amely egy törvénymódosítással tenné átláthatóbbá a biztosítóváltás folyamatát. A Dôvera viszont úgy
Pozsony |

Az utóbbi hetekben egyre több biztosítóváltással kapcsolatos csalást észlelt az Általános Egészségbiztosító. Az egészségügyi minisztérium törvényt is módosít, hogy ne lehessen olyan könnyedén visszaélni a személyes adatokkal. A Dôvera egészségbiztosító szerint azonban a tervezett módosítás több ponton is megnehezíti az ügyfelek dolgát.

Szlovákiában minden évben szeptember 30-ig lehet egészségbiztosítót váltani, és ahogy közeleg a határidő, úgy kezdett el nőni az ezzel kapcsolatos visszaélések száma. Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) a közleményében arra figyelmeztetett, hogy a csalók javarészt az idősebb, valamilyen komolyabb egészségügyi problémával küzdő személyeket célozzák meg. Főként telefonon, e-mailben vagy a közösségi oldalakon keresik fel a biztosító ügyfeleit, de olyanok is akadnak, akik személyesen látogatnak el a lakhelyükre. A VšZP ezért összeszedte, mivel próbálkoznak leggyakrabban a csalók.

Piszkos praktikák

Az egyik leggyakoribb módszer, hogy a csalók különféle ürügyekkel megpróbálnak hozzájutni az ügyfelek személyes adataihoz.

„Hangsúlyozzuk, hogy a VšZP telefonon keresztül nem kér személyes adatokat, és nem is ellenőrzi azokat ilyen módon”

– olvasható a közleményben.

Gyakran előfordul az is, hogy a csalók azt állítják, a biztosító nem szerződött le az ügyfeleket ellátó orvosokkal, így a továbbiakban minden egyes beavatkozást a saját zsebükből kell megtéríteniük. Ez az átverés azért is különösen veszélyes, mert a sajtóban valóban jelentek meg olyan információk, hogy bizonyos szakszervezetek nem tudtak megállapodni a biztosítókkal, így aki nem követte figyelemmel a történéseket, az könnyedén el is hiheti a szélhámosok állításait.

Kapcsolódó cikkünk

A VšZP azonban kiemelte, minden egyes szakszervezettel megkötötték a szerződéseket, így a továbbiakban sem fog kelleni fizetni az ellátásért az orvosoknál.

Emellett olyan hazugságokat is terjesztenek, hogy a biztosító nem tudja időben megtéríteni a szűrővizsgálatok költségeit, sőt, vannak, akik azt állítják, hogy a VšZP meg fog szűnni.

„A biztosító határozottan elutasítja ezeket a hazug kijelentéseket, és óvatosságra inti a nyilvánosságot. Az egészségbiztosító kiválasztásának szabad döntésnek kellene lennie, amit nem szabad félrevezető vagy hamis információk hatására meghozni. Az efféle eljárások bonyolíthatják az egészségügyi ellátás elérhetőségét és a betegek állapotát is”

– olvasható a közleményben.

Ha valaki mégis az áldozatává válik az efféle átveréseknek, akkor mindenképpen fel kell keresni az új biztosítót, ahová az ügyfél került, és tájékoztatni kell őket a csalás tényéről, illetve érdemes egy panaszt is benyújtani az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz (ÚDZS).

Átláthatóbb működés

Az egyre sűrűbben előforduló csalásokat az egészségügyi minisztérium is észlelte, ezért most átláthatóbbá teszik a biztosítóváltás folyamatát. A tárca lapunknak eljuttatott tájékoztatójában kiemelte, a jelenlegi rendszer hibáit alátámasztja az ÚDZS-hez érkezett rengeteg panasz is.

„Az ügyfelek a beadványokban gyakran állítják, hogy a biztosítóváltás a tudtuk nélkül zajlott le, kifogásolják, hogy a kérvényt nem írták alá, illetve hogy meghamisították az aláírásukat. Előfordul olyan is, hogy a kérvényt aláírató személyek hamis és megtévesztő információkkal látták el őket. Nem egyszer történt meg, hogy az ügyfelek azt hitték, valamilyen közvélemény-kutatásról van szó”

– magyarázta Renáta Bláhová, a hivatal elnöke.

Az új törvény értelmében például már nem lehetne aláírni a biztosítóváltásról szóló kérelmet a pályaudvarokon, a bevásárlóközpontokban és egyéb olyan helyeken sem, ahol az ügyfelek nem jutnak hozzá minden fontos információhoz, vagy ahol nem tudnak minden releváns szempontot figyelembe venni. Csakis a biztosítók kihelyezett irodáinál lehet kitölteni a kérvényt, a különféle közvetítők beavatkozása nélkül. Emellett bevezetik az úgynevezett elfogadólevelet is, amellyel az ügyfélnek tájékoztatnia kell a meglévő biztosítóját a váltás szándékáról.

„Ezzel a lépéssel csökkenhet az esélye annak, hogy a váltás az ügyfél tudta nélkül történjen”

– állítja a tárca. Az elektronikusan vagy postán beadott kérelmek esetében pedig szigorúan szabályozni fogják a szükséges adatokat, beleértve a minősített elektronikus aláírást is.

Felesleges bürokrácia

A Dôvera egészségbiztosító kritizálta a minisztérium javaslatát, amely jelenleg tárcaközi egyeztetésen van. Branislav Jendroľ, a biztosító munkatársa a TASR hírügynökségnek elmondta, a tervezetnek több olyan pontja is van, amely feleslegesen megnehezíti az ügyfelek adminisztratív terheit, és a digitalizáció ellen irányul. Ide sorolja például az említett elfogadólevelet is, amellyel szerinte csak újabb terheket rónak az ügyfelekre, illetve kifogásolta, hogy a javaslatból nem derül ki egyértelműen, mi számít minősített elektronikus aláírásnak.

Jendroľ azt sem tartja elfogadhatónak, hogy az új törvény értelmében az ügyfelek toborzását már nem végezhetik a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) nyilvántartásába bejegyzett személyek. Itt elsősorban a pénzügyi tanácsadókra kell gondolni. Továbbá azt is kifogásolta, hogy a törvény szabályozná az új ügyfelek utáni juttatások összegét. Jendroľ szerint ez alkotmányellenes.

„Korlátozza a munkavállalók bérhez való jogát az elvégzett munka után”

– vélekedett a biztosító munkatársa.

A Dôvera biztosító és lapunk kiadója is a Penta befektetési csoport tulajdonába tartozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?