Nem lesz fizetős a betegellátás a rendelőkben

tárgyalás
Pozsony |

A betegeknek továbbra sem kell aggódniuk amiatt, hogy fizetniük kell az ellátásért a rendelőkben, mivel az Általános Egészségbiztosító (VšZP) és a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) végül meg tudott állapodni az új szerződések feltételeiről. A ZAP képviselői viszont továbbra sem elégedettek.

Nemrégiben lapunk is beszámolt arról, hogy a VšZP és a ZAP között húzódnak a tárgyalások, mivel a felek nem tudtak megegyezni az új szerződésekről. A rendelőket képviselő szakszervezet állította, a biztosító által kínált feltételek elfogadhatatlanok, mivel nem fedezik még az olyan alapvető költségeket sem, mint például a megemelkedett energiaárak. A biztosító azzal érvelt, hogy a kormány által elfogadott egészségügyi költségvetés nem teszi lehetővé számukra, hogy az ajánlottnál kedvezőbb szerződéseket tehessenek le az asztalra.

A patthelyzetnek a VšZP ügyfelei itták volna meg a levét, hiszen a ZAP-hoz tartozó rendelőkben így fizetniük kellett volna az ellátásért. Végül a felek úgy döntöttek, hogy ideiglenes szerződéseket kötnek, amíg nem sikerül megállapodniuk a végső feltételeken.

A ZAP végül beadta a derekát, a képviselői nemrégiben aláírták az új, egyéves szerződéseket. A biztosító mindössze egy tömör közleményben reagált, amelyben korrekt tárgyalásokat említett, illetve biztosította az ügyfeleit, hogy továbbra is a megszokott feltételek mellett juthatnak hozzá az ellátáshoz.

A ZAP viszont egy hosszabb levelet adott ki, melyben leszögezték, továbbra sem elégedettek.

„A ZAP a VšZP elégtelen áremelési feltételei mellett is belement az egyezségbe, elsősorban a páciensekre való tekintettel, valamint azért, mert hisszük, képesek leszünk megértetni a döntéshozókkal a helyzet súlyosságát”

– üzenték az orvosok, hozzátéve, hogy azonnali szükség van az egészségügyből hiányzó anyagi források pótlására. Szerintük az idei egészségügyi költségvetés összeállításakor még nem számoltak a két számjegyű infláció mértékével, valamint az energiaárak ilyen szintű megemelkedésével, ezért a kormánynak cselekednie kell.

Nem a ZAP az egyetlen szervezet, amely problémákba ütközött a tárgyalások során: a Szlovák Kórházszövetség (ANS) sem tudott egyelőre megállapodni a biztosítókkal. Az ANS képviselői kedden ülnek tárgyalóasztalhoz a VšZP-vel, a Dôverával és az Unionnal. Igor Pramuk, a kórházszervezet alelnöke nemrégiben azt mondta, április végéig van idejük megállapodni a biztosítókkal. Ha ez nem történik meg, akkor ők is elkezdik felmondani a szerződéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?