6000 karika elég a képviselőséghez

Pozsony |

<p>Egyre nagyobb a súlya a képviselőjelöltekre adott egyéni szavazatoknak, vagyis a karikázásnak. Az 5 százalékos bejutási küszöbhöz a pártoknak feltehetően elég lesz 200 ezer szavazat, és ebben az esetben bejutó helyre ugrik a listán az a jelölt, akinek sikerül kb. 6 ezer karikát gyűjtenie. Alacsony részvételnél még kevesebb is elég.</p>

A karikázással reális esélyük van a választóknak, hogy beleszóljon, melyik jelölt üljön be a parlamenti padsorokba. Az a jelölt, aki a pártjára leadott voksok 3%-nak megfelelő számú preferenciaszavazatot szerez, feljebb ugrik a pártlistán. Az élboly sorrendje a karikák száma alapján alakul ki. A jelöltek ezért egyre hevesebb és drágább egyéni kampányt folytatnak, ez két éve is megfigyelhető volt. Szakértők szerint az egyéni kampányok akár több tízezer euróba is kerülhetnek, a pártokról szóló törvény hiányosságai miatt pedig ezekkel általában nem is számolnak el a pártok. Mivel a választó négy sorszámot karikázhat a listán, a jelöltek egy része közösen (hárman, négyen együtt) vezeti egyéni kampányát.

Karikázással először 2002- ben lehetett feljebb ugrani, akkor ezt egyedül az MKP-s Duka-Zólyomi Árpád tudta kihasználni (a 23. helyről a 4.-re), ám akkor még a pártra adott voksok 10%-át kellett ehhez megszerezni, ezt mérsékelték később 3%-ra.

2006-ban 3 párt összesen 7 jelöltje jutott be preferenciaszavazatokkal a parlamentbe, a legutóbbi választásokon pedig már csak a Smernél nem volt „felkarikázott” jelölt (5 pártnál összesen 11 képviselő). Idén csak azért nem valószínű, hogy még több jelölt jut be a karikáknak köszönhetően, mert a mandátumok hozzávetőleg felét várhatóan a Smer viszi el, és ennél a pártnál kizárt, hogy a lista második feléből valaki több mint 3%-nyi elsőbbségi szavazatot szerezzen.

További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?