3626 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban

koronavírus kórház

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint már nem nő olyan gyorsan a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, mint eddig. A páciensek száma azonban nem csökken, jelenleg 3626 személyt kezelnek kórházban. A pozsonyi kórházak helyzetét viszonylag komolynak nevezte. Ezt a jelenlegi járványhelyzetről szóló sajtótájékoztatóján közölte, amelyre péntek helyett, újabban keddenként fog sor kerülni.

„A kórházban kezelt páciensek száma továbbra is nő. Továbbra sem mondhatjuk, hogy csökkenne ez a szám, és ezért, természetesen, a helyzet nagyon súlyos” – mondta Krajčí.

A miniszter szerint Szlovákia továbbra is fekete besorolású, azaz a legszigorúbb intézkedések vannak érvényben. A régiók helyzetét szintén nagyon súlyosnak nevezte. „Több van a vörös régióból, bordó régióból van a legtöbb. Utána következnek a sötétpiros régiók, és csak a nagykürtösi régió világospiros” – jegyezte meg.

Mint elmondta, kilenc járásban rendkívül súlyos a járványhelyzet, mégpedig a Simonyi, a Vágsellyei, az Aranyosmaróti, a Nagyrőcei, a Rozsnyói, a Báni, a Galgóci, a Nagyszombati és a Garamszentkereszti járásban. Ezekben a járásokban jelenleg négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben. A legtöbb régióban, 41-ben, jelenleg harmadfokú figyelmeztetés érvényes, 20 régióra pedig másodfokú figyelmeztetés vonatkozik.

„A legtöbb járásban javult a járványhelyzet, de a prevalencia csak 22,3 százalékkal csökkent, ami jóval kevesebb, mint amennyire számítottunk” – állapította meg Krajčí. Rámutatott: az őszi széleskörű tesztelés során 58 százalékkal sikerült csökkenteni a fertőzés mértékét. Szerinte ez nyilván az új típusú koronavírus új, fertőzőbb változatának tudható be.

A tárcavezető szerint javul a kórházi személyzet állapota, a karanténban lévő egészségügyi dolgozók száma már nem annyira magas, még ha egyes kórházakban ismét van is rá példa. A kórházak azonban meg tudnak birkózni a kórházba kerülő betegek számával. A tavalyi év végével összehasonlítva, az északi és déli járások helyzete megcserélődött. Újabban az északi járásokban jobb a helyzet, mint a déliekben.

A miniszter szerint a fővárosban viszonylag súlyos a helyzet. A Pozsonyi Egyetemi Kórházba (UNB) szerdán legalább 35 új páciens került. Az UNB-ben jelenleg több mint 400 páciens van koronavírus-fertőzéssel vagy ennek gyanújával. „Pozsonyban rendkívül megnőtt a sürgősségi osztályra behozott páciensek száma” – állapította meg Krajčí.

Az UNB-ből egyes pácienseket más kórházakba szállítanak át, ahol több szabad fekvőhely van. A galántai vörös kórház fogja Pozsonyt segíteni. A miniszter azt is megjegyezte, hogy Nyitrán sikerült stabilizálni a helyzetet, és már nincs szükség a páciensek más kórházakba való átszállítására.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az AstraZeneca nem biztosítja azt a mennyiségű vakcinát Szlovákia számára, amelyben megállapodtak. A vakcinák mennyisége szerinte minden nap változik, de ez nem 58 000 lesz, mint ahogy azt jelezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?