Iskola utca

„Határtalan” barátság

Iskolánk, az Udvardi Szak- középiskola szerepet vállalt a magyarországi Tokajon műkö- dő Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma projektjében.A projekt első szakaszára 2018. április 10–13-án került sor Szlovákiában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 31. 19:00

Iskolánk, az Udvardi Szak- középiskola szerepet vállalt a magyarországi Tokajon műkö- dő Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma projektjében.

A projekt első szakaszára 2018. április 10–13-án került sor Szlovákiában. A tokaji diákok az ide vezető úton megtekintették Alsósztregovát és a zólyomi várat. Diákjaink és a tokaji vendégek prezentációban mutatták be iskolájukat és a falut, illetve a várost. Mindkét előadás nagyon tanulságos volt. Rájöttünk, mennyi közös van bennünk a mintegy 500 kilométeres távolság ellenére is. Ezután elsétáltunk Udvard híres Kálvária-dombjára, a diákok meghallgatták a Kálvária történetét. Megtekintettük a falu nevezetességeit: a katolikus templomot, a községi hivatalt, a Boncz-kastélyt, a Kitelepítettek emlékművét. Ebéd után először a baromlaki Gazda udvarba látogattunk, majd az udvardi szőlőhegy borásza fogadott minket alapos szakmai bemutatóval és borkóstolóval. A következő napon Pozsonyba kirándultunk, első úti célunk a pozsonyi vár volt csodálatos barokk kertjével, aztán az Óvárosban sétáltunk, megnéztük a Mihály-kaput, a Nemzeti Színházat, a régi városházát és a Szent Márton-székesegyházat, ahol Mária Teréziát is megkoronázták. Vendégeink vicces képeket készíthettek a Schöne Náci- és a Kandi-szoborral is. Hazafelé megálltunk a dunacsúnyi élményparkban és a bősi erőműnél. A projekt utolsó napján érsekújvári éttermeket látogattunk meg, hogy kielégítsük a diákok szakmai kíváncsiságát. Először a Panoráma főszakácsa mutatta be az éttermet, ahol a diákjaink is szakmai képzést kapnak. Rövid sétát tettünk Érsekújvár főterén egészen a zsinagógáig. Ezután a Gastro Dom szolgáltatásainak rejtelmeibe avatott be iskolánk egyik szakoktatója, a konyhán, a berendezéseken kívül az ételadagok csomagolását és a mélyhűtőket is megtekinthették a diákok. Tapasztalatokkal és élményekkel gazdagon távoztak a tokaji diákok és pedagógusaik, folytatásképpen néhány hét múlva a mi diákjaink vettek részt hasonló kiránduláson, immár a tokaji iskola vendégszeretetét élvezve.

Az Udvardi Szakközépiskola diákjai izgalommal várták a projekt második szakaszát, a négynapos tokaji látogatást. Utunk során megnéztük Hollókő várának romjait, és szóltunk pár szót történelméről. Útba ejtettük Eger várát is, és a diákok felelevenítették emlékeiket az Egri csillagokról. Nagy szeretettel fogadtak bennünket tokaji kollégáink és a diákok. Végigvezettek bennünket a tokaji iskolában, a tan- és szaktantermeken, a könyvtáron. A tokaji diákok bemutatták, hogyan kell banánt flambírozni. A Hotel Kelep tankonyháját is megnéztük, és összehasonlíthattuk a két ország gyakorlati oktatása közötti hasonlóságokat és különbségeket. Ellátogattunk Diósgyőr várába, amelyet a királynék várának is neveznek, valamint a világhírű életmentő német juhászkutya, Mancs emlékművét is megnéztük. A napot a miskolctapolcai Barlangfürdőben tett látogatás koronázta meg. Iskolai akción is részt vettünk, az ún. Rendezvények napján, ahol a diákjaink is képviselték iskolánkat: az egyéni Sportpohár és Strong boy versenyekben, a prezentációkészítő versenyben, valamint a főzőversenyben, ahol diáklányaink jeleskedtek édesség kategóriában (tarkedli készült vörösáfonya-öntettel). Az iskola 60. születésnapját egy flashmobbal is ünnepelték, amin mi is részt vettünk. A továbbiakban megtekintettük a Hétszőlő szőlőtanösvényt. A tokaji városnézés sem maradhatott ki, megnéztük a főteret, a Rákóczi pincét és udvarházat, ahol egy alapos szakmai előadáson ismerkedtünk meg a tokaji aszú készítésének titkaival, s a Bodrog partján is tettünk egy sétát. Tarcalon két csodálatos kastélyszállót látogattunk meg, az Andrássy Rezidenciát és a Degenfeld Kastélyszállót. Az utóbbihoz tartozó borászatot is bemutatták nekünk.

Kirándulásunk végét Szerencsen, a kézi készítésű csokoládék üzemében tett látogatással és vásárlással pecsételtük meg. Diákjaink sok élménnyel, szakmai tapasztalattal és frissen kötött barátságokkal gazdagodtak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.