Hasznos tanács

Vállalkozókat érintő év eleji változások

2021. január 1-jével számos olyan módosítás lépett életbe, amelyek felett nemcsak azoknak nem szabad elsiklaniuk, akik most, illetve a világjárvány visszaszorítása után, a közeljövőben tervezik egyéni vállalkozás vagy kft. alapítását, hanem a régebben vállalkozókat is érintik.
B. Szentgáli Anikó

2021. január 16. 18:44

Vállalkozók
- Shutterstock-felvétel

Az egyik legfontosabb változás a minimálbér emelkedése: újévtől a minimális órabér 3,333 euróról 3,580 euróra nőtt. 2021-ben az alkalmazottak havi 623 eurónál alacsonyabb bruttó bért nem kaphatnak. Tavaly a minimálbér 580 euró volt. A legmagasabb munkakategóriába tartozóknak a munkajogi normák ennél is magasabb jutalmat garantálnak. Szlovákiában ugyanis 6 fokozatot különböztetünk meg az alapján, milyen nehéz és igényes munkáról van szó. A legnehezebb munkát végzők mostantól óránként 6,914 eurót, havonta legkevesebb 1203 eurót kapnak. A minimálbér valorizálásának a vállalkozók már nem annyira örülnek, hiszen ez magasabb kiadásokkal jár.

Bérpótlék

Módosították a hétvégén és az ünnepnapokon végzett, valamint az éjszakai munkáért járó bérkiegészítés kiszámításának a módját. Az újévtől e bérpótlékokat már nem az aktuális minimális órabér bizonyos százalékarányos részeként állapítják meg, hanem ezek a munka törvénykönyvébe foglalt képlet alapján meghatározott fix összegek, melyek a 2021. évi minimális órabérből indulnak ki. A szombaton végzett munkáért óránként legkevesebb 1,79 euró pluszpénz jár, a vasárnap dolgozóknak pedig óránként 3,58 bérpótlékot kell adni. A nem kockázatos éjszakai munkát minimum 1,43 euró óránkénti bérpótlékkal kell jutalmazni, veszélyes tevékenység esetében a bérkiegészítés 1,79 euró óránként. Éjszakai munkának a 22 óra és a 6 óra közötti tevékenység számít. Akinek ünnepnapon kell munkába mennie, annak legalább a minimális órabérnek megfelelő 3,58 euró óránkénti bérpótlék jár. Olykor előfordul, hogy az ünnepnap hétvégére esik, és ha valakinek ilyenkor van éjjeli műszakja, akkor egyszerre jogosult az éjszakai, a hétvégi és az ünnepnapon végzett munkáért járó, azaz mindhárom bérpótlékra. Ilyen nap lehet például május 1., ami 2021-ben szombaton lesz. Az ezen a napon végzett munkát legkevesebb óránkénti 5,37 (1,79+3,58) euró pluszpénzzel kell jutalmazni, ha pedig éjjeli műszakról van szó, a rendes órabérhez óránként még hozzá kell adni minimum 1,43 eurót is.

Szociális Biztosító

Csökkentek a Szociális Biztosítóval (SP) szembeni kötelezettségek. Az újévtől a munkaadó nem köteles jelenteni az SP-nek az alkalmazottak adatváltozását, az anyasági vagy gyermekgondozási szabadságot, valamint munkaadóként sem kell kijelentkeznie, miután az utolsó alkalmazottja is kijelentkezett a biztosítóból. Olyan adatmódosításokról, amelyeket a különböző regiszterekből be lehet szerezni, ezentúl az egyéni vállalkozóknak nem kell tájékoztatniuk az SP-t. Egyúttal a hátralékkal rendelkezők számára bevezetik az ún. második esély intézményét. Ez azt jelenti, hogy nem szabnak ki büntetést annak, aki a határidő lejárta után 7 napon belül rendezi a dolgot. A munkaadók számára újdonság, hogy mihelyt az SP-től megkapják a jogviszony-azonosító számukat (IČPV), a biztosítóval való kommunikációjuk során azt mindig kötelesek feltüntetni. Az újévtől a munkáltatók az alkalmazottak számától függetlenül a havi kimutatásokat és az egyéb jelentéseket az egészségbiztosítókba is kizárólag elektronikusan továbbíthatják. A családos alkalmazottak számára fontos változás, hogy áprilistól 10 helyett 14 nap ápolási szabadságra mehetnek, és bevezetik az ún. hosszú távú – legfeljebb 90 napig tartó – ápolási szabadság intézményét is. Ezt az veheti majd igénybe, aki 5 napos kórházi kezelés után súlyosan beteg vagy haldokló közeli hozzátartozójáról gondoskodik. Ugyancsak újdonság a terhességi támogatás, melyet a várandós nők intézhetnek a terhesség 13. hetétől.

Adótörvények

2021-ben életbe lép az ún. mikroadózó intézménye. Ezt a státuszt első ízben a 2021. január 1-jével kezdődött adózási időszakra vonatkozóan lehet szerezni. A mikroadózó bizonyos előnyöket élvezhet például a vagyon leírása vagy a veszteség rendezése során. Ugyanakkor 2021-től a 15%-os jövedelemadó csak azon jogi és természetes személyek számára marad meg, akiknek a vállalkozásból származó éves bevétele nem lépi túl a 49 790 eurót. 2020-ban még 100 ezer eurós jövedelemhatár volt érvényben. Nem mindenki, akinek maximum 49 790 euró az éves jövedelme, számít automatikusan mikroadózónak, további feltételeket kell még teljesíteni. Ezt a státuszt nem szerezheti meg, aki a jövedelemadó értelmében függő személynek minősül, és ugyanabban az adózási időszakban ellenőrzött tranzakciót valósít meg. Továbbá a csődeljárás is kizáró ok, illetve ha a céget likvidálják, vagy törlesztési naptárat engedélyeztek számára. Az sem lehet mikroadózó, akinek az adózási időszaka rövidebb 12 hónapnál (kivétel az elhalálozás miatt rövidebb adózási időszak). Vagyis a gyakorlatban elég nehéz lesz megszerezni ezt a státuszt. Elég, ha az üzlettárs a magánpénzét átutalja a cég számlájára, ami kölcsönnek minősülhet – ez máris ellenőrzött tranzakciónak számít, akárcsak az, ha a cég képviselője eladja az autóját a társaságnak vagy fordítva. Ellenőrzött tranzakció a kifizetett prémium is stb. További változás, hogy a 13. és 14. fizetés nem mentesül a jövedelemadó és a járulékok alól, és az adóalap 2021-től már nem csökkenthető a gyógyfürdői kezelés költségeivel. Az idén módosul az adóbónusz is. Mivel ez a kedvezmény szorosan összefügg a létminimum összegének az alakulásával, és azt mindig július 1-jei dátummal szokták felülbírálni, 2021. június 30-ig az adóbónusz 6 éves kortól egy gyerek után 23,22 euró egy hónapra, 6 éves korig pedig a duplája. 2021. július 1jétől már 3 kategória lesz: egy gyerek után 6 éves korig 46,44 euró, 6–15 éves korúak esetében 39,47 euró, 15 éves kortól 23,22 euró. (Amennyiben júliustól módosulna a létminimum összege, automatikusan átszámolják az adóbónuszt is.)

Adóelőlegek

2020 végéig érvényes volt, hogy azok a jogi személyek, akiknek az adóbevallásuk szerint magasabb jövedelemadó-előleget kell fizetniük, az adóbevallás benyújtásának a határidejét követő hónap végéig kötelesek voltak kiegyenlíteni a különbözetet a ténylegesen átutalt és az adóbevallásban megállapított előlegek között. 2021-től ezt a különbözetet már nem kötelesek rendezni.

Az újévtől az áfatörvény lehetővé teszi az adóalap módosítását olyan esetben, ha az árut vagy a szolgáltatást kézbesítették, ám a szolgáltatónak a címzett ezért egyáltalán nem vagy csak részben fizetett, és ez a kinnlevőség behajthatatlanná vált. Ilyen esetben a behajthatatlan kinnlevőségre vonatkozó áfát az állam visszaadhatja.

A gépjárműadót ezúttal nem január, hanem március végéig kell kifizetni. Új formanyomtatványokat hagytak jóvá, ezért ne a tavalyi űrlapokat használjuk, hanem mindig szerezzünk be friss űrlapokat!

Kevesebb audit

Módosult a könyvelésről szóló törvény: a változások azzal kapcsolatosak, hogy mely cégek zárszámadását kell könyvvizsgálóval ellenőriztetni. 2021-ben és 2022-ben fokozatosan megemelik a cég nagyságának a kritériumát, miközben az éves pénzügyi forgalom 4 millióról 8 millió euróra ugrik, az alkalmazottak száma 30-ról 50-re nő, a vagyon értéke pedig 2 millióról 4 millió euróra változik. Mindez azt eredményezi, hogy kevesebb cégre vonatkozik majd a kötelező audit.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

kihalt állatfajok

GALÉRIA: 10 állatfaj, mely az ember miatt halt ki

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.