Hasznos tanács

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra

Aki a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt nem vehette igénybe vagy meg kellett szakítania a műtét utáni rehabilitációt, annak meghosszabbíthatják a beutaló határidejét, s most elkezdheti vagy folytathatja a kezelést.
B. Szentgáli Anikó

2021. június 19. 19:00

fürdő illusztráció
- Shutterstock-felvétel

Műtétek és súlyos balesetek után gyakran szükség van orvosi rehabilitációra, amit a különböző krónikus betegségekben szenvedők is rendszeresen igénybe vesznek. A műtét után előírt rehabilitációt rendszerint 12 hónapon belül kell abszolválni. A szakorvos az úgynevezett indikációs listábólindulki–eztartalmazza,mely diagnózisokkal és milyen feltételek mellett lehet előírni a rehabilitációt, elsősorban a gyógyfürdői ellátást, és ha itt a diagnózis mellett nincs feltüntetve határidő, akkor általánosságban érvényes, hogy a kezelést egy éven belül kell megvalósítani.

Szakorvosi beutaló

Gyógyfürdőbe vagy gyógytornára saját zsebből bármikor mehetünk, ám ha azt szeretnénk, hogy a rehabilitáció költségeit biztosan térítse az egészségbiztosító, szükség van szakorvosi beutalóra. „A rehabilitációt a kezelőorvos javasolja, aki a műtét jellege szerint eldönti, hogy intézményes vagy ambuláns ellátásra van-e szükség. Dönt arról is, a beteg mikor kezdheti el a rehabilitációt. A kezelés jellegét és mértékét pedig a rehabilitációs szakorvos vagy fizioterapeuta határozza meg. Az egészségbiztosító az orvosilag indokolt és javasolt, szükséges ellátás költségeit téríti. A kezelés hossza és mértéke a beteg klinikai állapotától függ” – magyarázta érdeklődésünkre Matej Štepianský, a Dôvera biztosító szóvivője.

ÜGYINTÉZÉS

1. A gyógyfürdőt hosszabb kórházi kezelés előzi meg, a rehabilitáció csak utána írható elő.
2. A beutalót a szakorvos állítja ki, ő tölti ki a nyomtatványt is. Csatolja a kivizsgálások eredményét. Az eset súlyossága szerint szerint A vagy B kategóriába sorolja páciensét.
3. A kérvénynek tartalmaznia kell az orvos pecsétjét, aláírását, a pontos dátumot, az ellátás típusát (A vagy B kategória), a diagnózis nevét és kódját. Fel kell tüntetni, hogy ambuláns vagy intézményes kezelésre van-e szükség, kell-e kísérőszemély, valamint az összes szükséges információt (teljes kórkép, laboratóriumi kivizsgálások stb.).
4. A kérvényt legkésőbb 6 héttel az indikációs időszak lejárta előtt le kell adni a biztosítóban.
5. A biztosító 30 napon belül dönt a kérvényről s a költségtérítésről. 6. Ha a biztosító bólint a fürdőre, a jóváhagyott beutaló 3 hónapig érvényes. A kezelés időpontjáról a fürdővel kell megegyezni.
7. Az orvos által előírt gyógyfürdő minimum 3 hétig tart, naponta legalább 3 kúrát szoktak elrendelni. Ott-tartózkodása alatt a beteg rendszeresen felkeresi ottani kezelőorvosát, aki előírja a gyógyfürdő alkalmazásának minden feltételét (hőfokát, időtartamát, gyakoriságát stb.), miközben figyelembe veszi a beteg aktuális egészségi állapotát.

Ha a beutalót közvetlenül a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások előtt vagy az alatt állították ki, és a beteg nem tudta abszolválni vagy meg kellett szakítania a kezelést, most el lehet kezdeni vagy lehet folytatni. „Ha még fennállnak a rehabilitációs kezelés okai, a páciens most standard módon részt vehet rajta. Ami a gyógyfürdői ellátást illeti, a pandémia alatt meghosszabbítottuk a határidőket” – részletezte a Dôvera szóvivője.

Hasonlóan nyilatkozott az Általános Egészségbiztosító munkatársa is, bár a beutaló meghosszabbításához szükség van a kezelőorvos beleegyezésére is. „A beutalón levő eredeti határidő meghosszabbításakor a hatályos törvénnyel összhangban kell eljárni. Vagyis, ha a válsághelyzet alatt nem nyújtottak gyógyfürdői ellátást annak a személynek, akinek kiállították a beutalót, és az illetékes orvos a válsághelyzet megszűnése után két hónapon belül igazolja a kezelés szükségességét, nem veszik figyelembe az indikációs listán levő időbeli korlátozásokat” – közölte az Új Szóval Matej Neumann, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) szóvivője.

Az Union biztosítóban minden esetet külön megvizsgálnak. „Az olyan eseteket, amikor a páciens nem tudta elkezdeni a kezelést, és mindjárt lejár a beutaló érvényessége, a biztosító individuálisan bírálja el” – olvasható az Union közleményében. Ha a pandémia miatt megszakított kezelést szeretné valaki folytatni, az Union azt tanácsolja, hogy közvetlenül a kezelést nyújtó intézménnyel kell felvenni a kapcsolatot. Az elkezdett kúrát a Dôvera és a VšZP ügyfelei is folytathatják. „A komoly okokból megszakított gyógykezelés folytatásához be kell nyújtani egy kérvényt a biztosítóba, melyről a VšZP a hatályos előírásokkal összhangban dönt, és kiad egy határozatot a kezelés folytatásáról” – tette hozzá Neumann.

A biztosítók csak akkor nem hosszabbítják meg a beutaló érvényességét, illetve utasítják el a rehabilitáció költségeinek a térítését, ha orvosilag már nem indokolt.

Fontos számok és időpontok

3 hónap – legfeljebb 3 hónaposak lehetnek a fürdőt javasló kérvényben feltüntetett kivizsgálások eredményei

14 nap – a gyógyfürdőbe érkezéskor fel kell mutatni egy maximum 14 napos igazolást a beteg aktuális egészségi állapotáról

6 hét – a kérvényt legkésőbb 6 héttel a javasolt indikációs időszak lejárta előtt le kell adni a biztosítóban

70 év felett – a 70 évnél idősebb ügyfelek esetében megkövetelik a belgyógyászati kivizsgálást

Covid utáni rehabilitáció

Több szakember – köztük Janka Zálešáková, a Gyógyfürdők Európai Szövetségének (ESPA) az alelnöke – úgy véli, hogy azoknak, akik átestek a Covid-19-betegségen, kimondottan jót tesz egy gyógyfürdős rehabilitáció, miközben legkevesebb 10 napos kúrára van szükség. Az illetékes kezelőorvos ajánlására előírt, Covid utáni, 21 napos gyógyfürdői ellátás költségeit térítik a hazai egészségbiztosítók. Némelyik gyógyfürdő rugalmasan reagált a pandémia kapcsán kialakult helyzetre, és az ügyfeleknek ún. poszt-Covid-csomagokat kínálnak, amelyeket a jelenlegi körülmények között egyelőre csak orvosi ajánlásra lehet igénybe venni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.