Kit lehet támogatni?

adad

Az adófelajánlás révén nem lehet akármilyen nonprofit tömörülést támogatni, hanem csak azokat, amelyek szerepelnek a jövedelemadó 2%-ára pályázó szervezetek hivatalos listáján. A teljes lista a www.rozhodni.sk oldalon böngészhető.

Minden szubjektumnak minden évben újra kell regisztráltatnia magát. Tavaly összesen 17 626 szervezett pályázott az adó 2%-ára, az idén kicsit kevesebben, összesen 17 198-an szeretnék így némi pénzhez jutni. 2021-ben a legnagyobb összegű támogatást – 3 095 608,57 eurót – a Pontis Alapítvány kapta. Egy évvel korábban is a Pontist támogatták a legtöbben, akkor mintegy kétmillió eurót utaltak a számlájára. Tavaly a legkisebb támogatásban – 3,02 euróban – a pozsonyi Küldd Tovább Polgári Társulás részesült.

Regisztrált szervezetek

Most április végéig csak azoknak ajánlhatjuk fel adónk egy részét, akik 2021. szeptember 1-je és december 15-e között az illetékes jegyzőnél e célból bejegyeztették magukat. Akik ezt elmulasztották, azok legközelebb 2022. szeptember–decemberben regisztráltathatják magukat, és majd 2023-ban pályázhatnak a támogatásra. A jegyző ellenőrzi, az adott szubjektum teljesíti-e az adófelajánlással összefüggő törvényes feltételeket (pl. megfelelő típusú szervezetről van-e szó, a hatályos törvényben szereplő tevékenységet folytat-e, van-e adóhátraléka stb.), hitelesíti a szükséges iratokat, és jegyzőkönyvet készít. A regisztráció körülbelül 55 euróba kerül – a pontos ár a dokumentumok számától függ. Miután a jegyző elvégzi a regisztrációt, a szervezet azonnal megjelenik a www.notar.sk honlapon levő listán.

Adóbevallás

Akik adóbevallást készítettek, azoknak azzal együtt kellett felajánlaniuk az adójuk 2%-át, amennyiben úgy döntöttek, támogatni akarnak valamilyen civil szervezetet. Aki haladékot kért az adóhivataltól, és az adóbevallását 3-6 hónappal később adja le, annak az adófelajánlásra is addig van ideje. Közvetlenül az adóbevallási íven fel kell tüntetni a megajándékozott szervezet nevét és adatait. Az űrlapon csak annyi ablak van, hogy 1 szervezet fér oda, de aki többet szeretne támogatni, azok adatait külön papíron kell mellékelni az adóbevalláshoz. A szervezetek neve mellett fel kell tüntetni a felajánlott összeget is. (sza)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?