Hasznos tanács

Júliustól változó járulékterhek

Néhány vállalkozónak meg-szűnt, másoknak viszont júli-us 1-jétől kialakult a járulék-fizetési kötelezettségük. A Szociális Biztosító ezt hivatal-ból, önállóan állapítja meg, s július 23-áig írásban minden-kit tájékoztat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 7. 19:00

Néhány vállalkozónak meg-szűnt, másoknak viszont júli-us 1-jétől kialakult a járulék-fizetési kötelezettségük. A Szociális Biztosító ezt hivatal-ból, önállóan állapítja meg, s július 23-áig írásban minden-kit tájékoztat. A most kiszá-molt biztosítási járulékot elő-ször augusztusban kell majd befizetni.

A Szociális Biztosító (SP) mindig július 1-jei és október 1-jei dátummal számolja át az önálló kereső tevékenységet folytató személyek járulékfizetési kötelezettségét az előző évben elért összbevétel alapján. A kiindulási alap az adóbevallásban feltüntetett jövedelem. Júliustól azon vállalkozók járulékterhei változtak, akik március végéig elszámoltak előző évi bevételeikkel és adójukkal. Akik tavasszal nem adtak le adóbevallást, hanem haladékot kértek, és ezért csak június végéig juttatták el az adóhivatalba a kitöltött nyomtatványokat, azok járulékterheit később, október 1-jei dátummal számolják át.

Kinek kell fizetnie?

„2018. július 1-jétől az a vállalkozó köteles társadalombiztosítási járulékot fizetni, akinek a vállalkozásából tavaly több mint 5472 euró bruttó bevétel folyt be” – tájékoztatott a Szociális Biztosító. Aki ennél kevesebb jövedelemre tett szert, júliustól egészen 2019. június 30-áig nem köteles semmit sem elvezetni az SP-be. Aki csak az idén váltotta ki az engedélyét és kezdett vállalkozni, nem köteles járulékokat fizetni, esetleg önkéntes biztosítást köthet, ha akar. Azt, hogy kötelezően kell-e majd biztosítással rendelkeznie, legközelebb egy év múlva, 2019. július 1-jei dátummal fogják megvizsgálni, az idén decemberig elért bevételek alapján.

A biztosító tájékoztat

A vállalkozóknak már nincs semmilyen bejelentési kötelezettségük a biztosítóval szemben. 2015 januárjától az információs rendszerében lévő adatok alapján az SP kötelessége nyomon követni a különböző határidőket, és számon tartani, hogy kinek kell ki- vagy bejelentkeznie. Az SP most már hivatalból értesíti az érintetteket, hogy július 1-jétől létrejött-e a járulékfizetési kötelezettségük. Törvényből kifolyólag a vállalkozók 2 csoportjának kötelesek levelet küldeni: az új ügyfeleknek és azoknak, akiknek júliustól csak módosul a biztosítási díj összege. „Akiknek 2018. július 1-jei dátummal járulékfizetési kötelezettségük keletkezett, azokat az SP július 23-áig levélben tájékoztatja a kötelező beteg- és nyugdíjbiztosítás létrejöttéről, a kivetési alapról, a biztosítási járulék nagyságáról, a fizetési határidőkről, valamint az összeg átutalásához szükséges adatról. Akik már eddig is rendelkeztek biztosítással, és az előző évi bevételeik alapján továbbra is kötelezően fizetik a járulékokat, azokat az SP tájékoztatja az új kivetési alapról és a biztosítási járulék új összegéről” – olvasható a biztosító közleményében. Noha a vonatkozó törvény nem írja elő, az SP felveszi a kapcsolatot azokkal is, akiknek most megszűnt a járulékfizetési kötelezettségük. Ők most kijelentkezhetnek az SP-ből, esetleg köthetnek önkéntes biztosítást.

Ki nem kap levelet?

A vállalkozóknak van még egy csoportja: azok, akiknek idáig nem volt biztosításuk, és a tavalyi bevételeik alapján idén sem alakult ki a járulékfizetési kötelezettségük. Nekik az SP nem küld levelet, nekik sem kell sehol jelentkezniük, de ha akarnak, köthetnek önkéntes biztosítást.

A biztosító nem veszi fel a kapcsolatot a külföldi vállalkozókkal sem, rájuk a hazai törvények felett álló nemzetközi szerződések vonatkoznak. Őket az SP hivatalból nem fogja figyelmeztetni semmire, nekik maguknak kell figyelemmel kísérniük az egyes határidőket és esetleges kötelességeket.

Alapvető kötelességek

A járulékfizetési kötelezettség felülbírálása a legtöbb vállalkozó számára azt jelenti, hogy változik a kivetési alap, melyből kiszámolják a biztosítási járulék összegét. Vagyis át kell számolni, ezentúl mennyit kell a Szociális Biztosítóba befizetni. Az új összeget legkésőbb augusztus 8-áig kell átutalni. Akik az adóbevallásukat június 30-áig adták le, azokat az SP október 21-éig tájékoztatja, és a kiszabott biztosítási díjat legkésőbb november 8-áig kell majd átutalniuk.

A Szociális Biztosító a honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, mely segítségével mindenki saját maga is kiszámíthatja a járuléka összegét. Érdemes odafigyelni, hogy a biztosítási járulék befizetésekor mindenki helyes adatokat adjon meg, mert a vállalkozók alapvető kötelességei közé tartozik az is, hogy a kifizetett biztosítási járulékot jól azonosítsa, azaz a szükséges azonosító jeleket (variabilný+špecifický symbol) hibátlanul tüntesse fel. A kötelességek elmulasztása esetén 16 596,96 euróig terjedő bírság szabható ki.

Az egyéni vállalkozók egészségbiztosítási járuléka nem függ össze az adóbevallással, az összeg egész évben változatlan. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik Pavol Rusko újabb bírósági pere

Túl van az életveszélyen a Ligetfalun szerdán meglőtt férfi

Leesett egy lány a pozsonyi Sznf híd kilátójáról

Heves esőzésre figyelmeztetnek a meteorológusok

Öt évet kapott a volt polgármester

VIDEÓ: Így viselkedik a méz a súlytalanságban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?