Hagyatéki eljárás

hagyatéki tárgyalás

Miután valaki meghal, a hagyatéki eljárás lefolytatását az anyakönyvi hivatal kezdeményezi úgy, hogy a halotti bizonyítványt postázza a körzete szerint illetékes bíróságra, mely kijelöl e célból egy jegyzőt. Vagyis a jegyzőt nem az örökösök választják ki, hanem a bíróság egy belső rend szerint osztja szét az ügyeket.

Az eljárás célja, hogy az örökléssel kapcsolatos valamennyi kérdés jogvita nélkül rendeződjön. Megállapítják az örökhagyó ingatlan és ingó vagyonát, a vagyont terhelő tartozások mértékét, valamint azt, hogy a vagyont mely örökösök, milyen arányban és milyen jogcímen öröklik meg. Ha az elhunytnak nem volt semmilyen vagyona, és az örökösöknek kizárólag az örökösi minőségük igazolására van szükségük, a közjegyző csak kiadja az öröklési bizonyítványt. Ha volt vagyon, akkor a jegyző hagyatékátadó végzést ad ki. Az egyszerű ügyekben ez viszonylag gyorsan megtörténhet. Nem szoktak problémák felmerülni például akkor, ha csak egy örökös van, ha örökös hiányában a vagyon az államra száll, ha az örökösök egymás között meg tudnak egyezni, vagy ha megállapodást kötnek az örökhagyó hitelezőivel arról, hogy az örökhagyó által felhalmozott tartozást az adóssággal terhelt vagyonnal térítik. Ha viszont az örökösök között vitás kérdések merülnek fel, az ügy hónapokig is húzódhat.

Ki intézkedik?

Szlovákiában más uniós országoktól eltérően lényegében mindent a jegyző végez az örökösök helyett, nekik csak meg kell jelenniük a megbeszéléseken, tárgyalásokon, de a kérvényeket, papírokat a jegyző tölti ki, sőt a hagyatékátadó végzés alapján a kataszteri hivatalban a tulajdonjogi változást igénylő telekkönyvi beadványt is benyújthatja. Ugyanakkor a jegyzőnek tisztáznia kell, hány örökös van, készült-e végrendelet, adatokat szerez az örökhagyóról, a vagyonáról, adósságairól. A hagyatéki eljárás egyszerűbb, ha van végrendelet – így az élettársat is be lehet biztosítani. A jegyzőhöz elég elvinni a tulajdonlapok fénymásolatát. Az eredetiért a telekkönyvi hivatalban fizetni kell, a jegyző viszont ingyen kikérheti.

Az eljárás eredménye

Az eljárás eredménye rendszerint az, hogy a jegyző kiállítja a hagyatékátadó végzést (osvedčenie o dedičstve), mely lehet teljes és ideiglenes hatályú. Ideiglenes hatályú akkor, ha a felek közötti vitát egyezséggel nem sikerült rendezni, ilyenkor a végső döntést a bíróságnak kell meghoznia.

A hagyatékátadó végzés tartalmazza az örökösök nyilatkozatát arról, hogyan rendezték el az örökhagyó halálával megszűnt osztatlan tulajdonrészt, az örökhagyó hol milyen tulajdonrésszel rendelkezett. Az örökösök aláírnak egy feltétel nélküli nyilatkozatot is arról, hogy egyetértenek a végzés tartalmával. Ha később kiderül, hogy a végzés valamilyen pontatlanságot tartalmaz, az összes örökös beleegyezésével később is ki lehet javítani.

A hagyatéki eljárás céljából a munkaadó fizetetlen szabadnapot adhat az alkalmazottaknak.

Milyen gyors a hagyatéki eljárás?

Az eljárás hossza a következő tényezőktől függ:

  • van-e elég információ az örökhagyó vagyonának a hozzáférhetőségéről
  • a vagyon nagyságától Szlovákiában és külföldön
  • az örökösök számától és attól, hajlandók-e örökösödési megállapodást kötni
  • készült-e végrendelet vagy kitagadási nyilatkozat (a jogos örökösök, törvény szerinti utódok ezt a bíróságon megtámadhatják, s a hagyatéki eljárás elhúzódhat)
  • nem vonták-e kétségbe valamelyik örökös öröklési jogát, öröklési képességét, esetleg más körülmény miatt húzódik az eljárás
  • a leggyorsabb hagyatéki eljárás olyan, amikor gond nélkül felmérhető az örökhagyó vagyona, nyilvánvaló az is, kik a törvényes örökösök, s ők egymás között meg tudnak egyezni, öröklési megállapodást írnak alá
  • a jegyző általában a haláltól számított 2 hónapon belül lép
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?