A munkaviszony próbaidő alatti megszüntetéséről

kirugas k

Mi történik, ha próbaidő alatt szűnik meg a munkaviszonyunk? Erre a kérdésre keresi a választ ifj. Mészáros Lajos jogász – olvasói levélre reagálva.

Olvasói levél

Idén nyáron munkahelyet váltottam, miután egy ismerősöm ajánlása alapján találtam egy jobbnak ígérkező irodai pozíciót egy logisztikai cégben. Szeptemberben írtam alá a munkaszerződésem, amely előzetesen a jövő év végéig szólt, 2 hónapos próbaidővel. Jól éreztem magam az új környezetben, a munkatársak kedvesek voltak, ezért az sem különösebben aggasztott, hogy a közvetlen felettesemmel nem jöttünk ki jól, mivel magára a munkámra nem érkezett konkrét panasz. Ezért is döbbentem meg, amikor 6 héttel a munkakezdés után, egy hétfői napon a cégvezető átnyújtott egy levelet arról, hogy a munkaviszonyom a munkahét végén megszűnik. Nagyon bánt, hogy máig nem tudom az elbocsátás pontos okát, merthogy a levél egy szóval sem tért ki arra, miért döntöttek így. Azt szeretném kérdezni, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy „csak úgy” felmond egy alkalmazottnak? Nem kellett volna legalább megindokolnia a felmondást?

A munkajogi viszony egy különleges szerződéses viszony, mivel két olyan fél – a munkáltató és a munkavállaló – közt jön létre, akiknek a helyzete nem egyenlő. Egy munkaviszonyban a munkáltató szabja meg a munkavégzés feltételeit, osztja ki az utasításokat, adja a fizetést stb., vagyis tőle függenek az alkalmazott munkáját, de életfeltételeit is befolyásoló főbb körülmények (pl. bérezés, szabadság stb.). A munkaviszonyban végzett munkát ezért is nevezi maga a munka törvénykönyve is ún. „önállótlan” vagy „függő” munkának, a munkáltató ugyanis mindig egyfajta fölérendelt helyzetben van a munkavállalóval szemben.

Pontosan ezt az alá-, illetve fölérendelt viszonyt próbálják kiegyensúlyozni a jogszabályok olyan, a munkavállalót érintő megkötésekkel, mint pl. a minimálbér és a minimális szabadságolási időtartam megszabása, de ide tartoznak a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos korlátozások is, mint pl. az, hogy a munkáltató csakis indokolt esetben és írásban szüntetheti meg egy alkalmazott munkaviszonyát, különben az érvénytelen. Ám a munkaviszony megszüntetésének kötelező indoklása alól is létezik kivétel, mégpedig pont az olvasónk által is említett próbaidő esetében.

A próbaidő az az időszak, amely során a munkáltató még csak „ismerkedik” a munkavállalóval, vagyis felméri, hogy hogyan teljesít, mennyire fegyelmezett stb. Fontos, hogy a próbaidőnek is vannak bizonyos megkötései, pl. szerepelnie kell a munkaszerződésben, legfeljebb 3 (vezetői pozíció esetén legfeljebb 6) hónapig tarthat, meghosszabbítása pedig kizárt. Ám ezek a törvényi feltételek sem változtatnak azon, hogy a próbaidő még pont az az időtartam, amely során a munkáltató még szabadon eldöntheti, hogy tovább alkalmazza-e a felvett alkalmazottat vagy sem. A „szabadon” pedig ebben az esetben azt jelenti, hogy a munkáltató bármilyen indokból, sőt akár indok nélkül is megszüntetheti a próbaidős alkalmazott munkaviszonyát – ehhez csupán annyit kell tennie, hogy szándékát írásban tudatja vele legalább 3 nappal a munkaviszony tervezett megszűnésének napja előtt.

Olvasónk levele és a leírtak alapján tehát úgy tűnik, hogy az ő esetében a munkáltató minden törvényi feltételt betartott, hiszen a megegyezett 2 hónapos próbaidőn belül írásban jelezte a munkaviszony megszüntetéséről szóló szándékát, figyelembe véve a megszüntetés napjához képest számított 3 napos értesítési határidőt is. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy olvasónk esetében bizony a munkáltató akár indokolás nélkül is eljárhatott úgy, ahogy végül eljárt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?