A 2% stabilitást hozott

Nagy Myrtil

A civil szféra támogatásának a fontosságáról Nagy Myrtilt kérdeztük, aki aktívan támogatta az adófelajánlás bevezetését Szlovákiában, és a civil kampány koordinátoraként nagyon sok magyar civil szervezettel is kapcsolatba került, illetve a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársaként a mai napig foglalkozik a civil szférával.

Ön szerint a magyar civil szervezetek milyen hatékonyan tudják megpályázni és megszerezni az adó 2%-át?

Minden civil nonprofit szervezet, amely iktatja magát a 2%-ot befogadók jegyzékébe (ezt a közjegyzők végzik, a közjegyzői kamara készíti a jegyzéket), jogosult a 2%-os adófelajánlás fogadására. Az, hogy mennyire hatékonyan tudja megszólítani a célközönségét egy szervezet, csakis rajta múlik. Láthatunk ezekben az időkben nagy, anyagilag is eléggé költséges kampányokat, amelyek a nyomtatott vagy online sajtóban jelennek meg, de akár a TV-ben is. Ezekhez a kampányeszközökhöz olyan szervezetek nyúlnak, amelyek a nagy nyilvánosságot, az ország egész lakosságát kívánják megszólítani. A legnagyobb 2%-os összeget általában a nagy vállalatok alapítványai gyűjtik össze, mert a jogi személyek is nyilatkozhatnak az adójuk 2%-áról. Ezek az alapítványok általában a 2%-ból befolyó összeget, a számukra fontos témákban pályáztatják meg (pl. az SPP alapítványa környezetvédelmi projekteket támogat).

Kisebb szervezetek általában a tagságukat vagy tevékenységük haszonélvezőit (például a szülői szövetségek a szülőket) szólítják meg.

Úgy látom, hogy amióta ez a lehetőség adott, egyre többen élnek vele, a szektornak pedig stabilitást hozott, hisz szabadon használhatja, és olyasmire költheti a 2%-ot, ami pályázat útján nem finanszírozható (pl. irodabérlet, irodaszerek, kommunikációs költségek stb.).

Valóban szükség van-e, és ha igen, akkor miért van szükség a civil szervezetek munkájára, tevékenységére? Miért érdemes őket támogatni?

A civil szervezetek olyan munkát végeznek, amelyre az állam nem képes, a profitorientált szektor számára pedig nem érdekes. Ezért is végeznek nagyon fontos, társadalmat fejlesztő munkát, és ezért is fontos, hogy a 2% révén anyagi juttatásban részesüljenek. Vegyünk például egy falusi kulturális szervezetet, amelynek tevékenysége országos tekintetben semmit nem nyom a latba, de helyi szinten rendkívül fontos tevékenységet fejt ki. Összejöveteleket, megemlékezéseket stb. szervez, építi és összetartja a helyi közösséget. Egy ilyen szervezet számára a 2%-ból befolyó pici összeg is rengeteget jelent, és helyi szinten, a helyi lakosok szempontjából ugyanolyan fontos a munkája, mint mondjuk egy országos hatósugarú, egészségvédelemmel foglalkozó alapítványnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?