Győr

Tizenkét hódot lőttek ki kétszázötven helyett

Alig egy tucat hódot lőttek ki Győr-Moson-Sopron megyében a vadászok, hiába van évente 250 példány elejtésére jogosultsága a védműveiben is kárt tevő állatokra a regionális vízügyi igazgatóságnak. Ez azonban nagyon macerás, lévén rejtőzködő állatról van szó, húsa nem hasznosítható, s szigorú szabályok vonatkoznak kilövésére és megsemmisítésére. Hódtérkép készül, mely a riasztásukat, a hódvárak elbontását segítheti.
author
Cséfalvay Attila

2021. október 14. 09:21

Tizenkét hódot lőttek ki kétszázötven helyett
Károk – Az erdőgazdálkodók naponta szembesülnek a hódok munkájával, de már a természetkedvelők is lépten-nyomon kidöntött fákat látnak a szigetközi vízpartokon. (Fotó: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt és a szerző felvételei)

Évek óta komoly károkat okoznak a túlszaporodott hódok a Szigetközben és a Hanságban: nemcsak az erdőgazdálkodóknak, hanem a vízügyi igazgatóságnak is. Ezek az állatok már az ár- belvízi biztonságot is veszélyeztetik, hisz a hód várat épít, melyhez földalatti üreg csatlakozik, ezáltal a műszaki létesítmények szerkezetét, állékonyságát rontja, valamint a mederbe döntött és a parti sávon felhalmozott faanyag a lefolyást és fenntartást is akadályozza.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak a természetvédelmi hatóság az elmúlt években többször is – közérdekből - megadta az engedélyt évi 250 példány lőfegyverrel, csapdázással való elejtéséhez, 2021-től pedig a növekvő területi érintettség miatt Komárom-Esztergom megyére is kaptak engedélyt további 25 példány elejtéséhez. Azonban a végrehajtásba bevont vadászatra jogosult szervezetek által elejtett éves egyedszám a lehetőségekhez képest szerény, mindössze 10-12 példány körüli.

Az előírások ugyanis rettentő szigorúak, sok vadásztársaság szerint szinte teljesíthetetlenek, s nem is éri meg nekik az erőbefektetés. Kezdődik mindez a hódfigyeléssel, melyről naplót kellene vezetni, azután amennyit kilőnek, azokat összeszedni a vízből és hűtve tárolni, majd megsemmisíttetni, melyért kilogrammonként háromezer forintot kér az erre szakosodott cég.

Tizenkét hódot lőttek ki kétszázötven helyett
(Fotó: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt és a szerző felvételei)

A vízgazdálkodási szakfeladatok végrehajtásának biztosításához az igazgatóság megszerezte a hódok „elejtéssel nem járó zavarásához (riasztásához)” is a természetvédelmi engedélyt, mely alapján a lefolyási akadályok, parti fenntartást akadályozó hódvárak eltávolíthatók, valamint a partélben és a földművekben található üregek helyreállíthatók. A vízügy most a vízi létesítményeik mentén található hódvárakat, járatokat méri fel és viszi térképre, az így nyert adatok segíthetik a helyzet kezelését.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kórház k

Jóváhagyta a parlament az egészségügyi dolgozók béremelését

koronavírus-vakcina

Az év végéig egymillió adag, az omikronhoz igazított vakcina érkezik Szlovákiába

Szövetség k

A Szövetség felajánlotta segítségét Horeckýnak a nemzetiségi oktatás terén

óvoda k
Frissítve

Az energiaválság miatt alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban

14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós
Frissítve

Felhajtott a járdára, elgázolta a gyerekeivel sétáló édesanyát a részeg sofőr

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.