Régió

Hódok nyomára bukkantak Karván

Karva | Hódok jelenlétére utaló nyomokra bukkantak a Duna karvai szakaszán. Európában a hódállomány drámai csökkenését a természetvédők visszatelepítési programja állította meg.
Gulyás Zsuzsanna

2015. november 22. 12:20

„Két hónapja figyeltem fel a kidöntött fákra. Kezdetben arra gyanakodtam, valaki barbár módon kivágta őket. Amikor közelebbről szemügyre vettem a törzsüket, észrevettem a rágásnyomokat és később az állat lábnyomait is. Nagyon meglepődtem, mert úgy tudtam, hogy a hódokat Szlovákiában kihaltnak nyilvánították” – mondta lapunknak Jozef Nebehaj karvai lakos.

A hódok másfél évszázada tűntek el Európából. Eltűnésüket túlzásba vitt vadászatuk okozta. Húsukért, prémjükért és régebben pézsmájukért – amelynek gyógyító erőt tulajdonítottak – is vadászták őket. Jelenlétükről leginkább a vízparti fák törzsén látható rágások árulkodnak. Az európai hód azonban – kanadai rokonától eltérően – ritkán épít hódvárat. Gátat is csak ott emel, ahol a víz mélysége nem haladja meg az egy métert. Lakóhelyük a partba vájt üreg, amelynek bejárata a víz alatt található. Kifejlett példánya akár egyméteres is lehet, súlya húsz kilogramm körül van. Természetes ellensége – a kóbor kutyákat leszámítva – nincs. A hódok vadászatát, pusztítását és élőhelyének rongálását a törvény bünteti.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
rajka

Pozsony megszüntette a buszt, Rajkán kérik számon a kiköltözők

covid

Majdnem mindenki meghal a lélegeztetőgépen – aki túléli, nem épül fel teljesen

Peter Sabaka

Az új variánstól rémült meg a világ: Ezt mondja róla Sabaka…

koronavírus Csehország

Már a szomszédban is megjelenhetett a koronavírus új variánsa, az omikron

Richard Sulík

Sulík is kritizálja Matovič adóreformját…

tvnoviny

VIDEÓ: Egy dühős család támadt az egészségügyi dolgozókra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.