Győr

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

A győri közgyűlés keddi ülésén az első érdemi vita a rendezési tervmódosítás hatályba lépéséig elrendelt változtatási tilalom kapcsán alakult ki. Parázs szócsatáról nem beszélhetünk (főképp a későbbi parkolási vitával összevetve), s a rendeletet is nagy többséggel fogadta el a testület.
Sudár Ágnes

2021. október 26. 13:29

Az emberek ki fognak költözni Győrből!
Aki itt él, tehát a Szitásdombon, az nem győri, hanem vámosszabadi lakos. - Kép: Sudár Ágnes

A városstratégiai bizottság ülésén már szóba került, hogy a számokkal kódolt övezetek egy átlagember számára nem értelmezhetők, magyarán fogalmuk sincs arról, hogy az ő utcájukat, házukat érinti-e a változtatási tilalom második verziója. Pollreisz Balázs az ellenzék oldaláról úgy fogalmazott, „ez legfeljebb akkor derül ki, amikor a kedves szomszéd feljelentése után az embert megbünteti a hatóság”. Éppen ezért a rendelet térképes megjelenítését kérte az előterjesztőtől, Gyimóthy Ákos főépítésztől.

Nem engedik el a változtatási tilalmat, jön a második „atombomba”?

2021. október 21. 14:30

Nem engedik el a változtatási tilalmat, jön a második „atombomba”?

Látszólag ártatlan kérdés volt ez, de a rögön utána felszólaló Balla Jenő független képviselő egy internetes linkre hivatkozott, ahol a számok szerinte viszonylag könnyen és egyértelműen dekódolhatók az átlagemberek számára is. Felszólalásának ugyanakkor nem ez volt lényegi része, hanem az, hogy ha Győr nem talál megoldást arra, hogy a leendő lakóparkoknak, az ott épülő házaknak helyet (városrészt) találjon, akkor az emberek ki fognak költözni. Győrből. „Már most is ez történik, elég megnézni a Szitásdomb II-őt, amelynek minden parcellája elkelt, s az oda költözők mind vámosszabadi lakosok lesznek, nem győriek. Ugyanakkor a városba jönnek dolgozni, ide hozzák a gyerekeket iskolába, a közlekedés és az infrastruktúra ezt nem bírja.”

Dézsi Csaba András polgármester Bella Jenővel egyetértett, a városnak fejlődnie kell, s az nem jó tendencia, hogy az emberek kiköltöznek a városból. S bár az ezerlakásos, Tatai úti lakópark kérdése a mostani közgyűlésen nem került a napirendi pontok közé, ennél a résznél azért sűrűn emlegették. A polgármester megismételte a változtatási tilalom célját: addig, amíg a rendezési terv megszületik, nem szeretnének olyan új házakat gombamód nőni, amelyeknél „a lépcsőházból egyenesen a közforgalmi útra lép az ember, mert még járda sincs”. Kiemelte, hogy az építési engedélyeket már nem a város, hanem a kormányhivatal adja ki, Győrnek annyi beleszólása lehet, hogy a változtatási tilalommal szabályozza az építkezések méretét. Arra a megjegyzésre, amit szintén Pollreisz Balázs tett: „egy kémény vagy egy ablakcserével is megnehezíti a változtatási tilalom a lakók életét”, azt felelte: „ledőlt kéményt természetesen lehet cserélni a tilalom mellett is”. Az építész-befektetői szakma a most elfogadott rendeletet ugyanakkor egy "második atombombának" titulálta, merthogy ugyanúgy Győr szinte teljes egészét érinti, ahogy a Kúria által elkaszált első változat, csak most övezetekre bontva.

Kedden ülésezett a győri közgyűlés.
Kedden ülésezett a győri közgyűlés. - Kép: Sudár Ágnes

Egy kisebb csörte még akadt Dézsi és Pollreisz között, a szócsata lényege a múlt heti, elnapolt városstratégiai ülés volt – pontosabban annak oka. A képviselők csak az ülés előtt kapták meg a teljes anyagot, arra hivatkozva, hogy azt csak akkor írta alá a polgármester. Dézsi ironikusan elfogadta az ellenzéki képviselő „ajánlásait és eligazítását”, hogy ilyen lehetőleg ne forduljon elő, mert képtelenség elolvasni mindet az ülés előtt, s ígéretet is tett arra, hogy a napi teendői, a munka mellett mindent aláír, ami az asztalára kerül.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csollány Szilveszter

Csollányra emlékezve: búcsúzik tőle első mestere és volt iskolája

Pozsony

Eladó étterem, hotelből munkásszálló – tovább zuhant a pozsonyi turizmus

HSJHDFSF

Az ÚVZ elárulta, mi számít érintkezésnek egy fertőzött személlyel – újabb tüneteket tettek közzé!

rendőrség

Buszon molesztált egy 10 éves kisfiút

dd

Tízéves a Red Bull Pilvaker

Covid-pass

Figyelem, február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes a COVID-igazolvány!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.