Szlovákia megbukott energiatakarékosságból

Pozsony | Már a Fico-kabinet is elismeri: Szlovákiában eddig nem sokat tettek az energiatakarékosság érdekében. Az energiatakarékos technológiák bevezetésének a legnagyobb haszonélvezője ugyanakkor a lakosság lenne, hiszen a családok bevételeinek tetemes részét továbbra is a rezsiköltségek szippantják el.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2017. április 27. 17:10

„Szlovákia az energiahatékonyság szempontjából továbbra sem teljesíti vállalt kötelezettségeinek a többségét” – derül ki az elkövetkező évekre szóló állami energiahatékonysági akciótervből, amelyet a Peter Žiga által vezetett gazdasági tárca dolgozott ki, és amelyre tegnapi ülésén a kormány is rábólintott. Žiga a lemaradásunkat azzal magyarázza, hogy az energiatakarékos megoldások bevezetésére az állam továbbra is elenyészően kis összeget fordít, miközben az uniós támogatások merítésével is gondok voltak.
 
A gazdasági miniszternek adnak igazat az elemzők is. „Szlovákia nem csupán a fejlett nyugat-európai országokhoz képest marad le az energiahatékonyság szempontjából, hozzánk képest jóval több támogatást fordítottak erre a célra a csehek és a lengyelek is” – mondta Andrej Arady, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője. A lemaradásunknak ezúttal is a lakosság issza meg a levét. „A rezsiköltségek továbbra is a háztartások egyik legnagyobb kiadási tételének számítanak, amit csak az energiatakarékos módszerek bevezetésével lehet csökkenteni” – tette hozzá Arady. Szerinte az elkövetkező években ezért sokkal több pénzt kellene fordítani az épületek hőszigetelésére, a nyílászárók, kazánok cseréjére és a napkollektorok felszerelésére. „Hogy a családok körében egyre nagyobb az érdeklődés ezek iránt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 5 ezer eurónál nagyobb összegű hitelek több mint felét az ilyen típusú lakásfelújításokra használták fel” – mondta Angelika Farkašová, a VÚB hitelosztályának a vezetője, aki egy aktuális példával is szolgált. Ha például az öreg ablakainkat újakra cseréljük, évente akár 800 eurót is megtakaríthatunk az energiaköltségeken. Ha ezt nyolcéves futamidejű, 7040 eurós hitelből fedezzük, a banknak nyolc év alatt 10 328 eurót fizetünk vissza, miközben már az első nyolc év alatt 6400 eurót takarítunk meg az energiaköltségeken. A modern nyílászárók átlagos élettartama azonban eléri a harminc évet, Farkašová szerint a teljes megtakarítás így akár 24 ezer euró is lehet. A kormány által tegnap elfogadott akcióterv azonban nem csak a háztartások energiahatékonyságának a növelését tartja szem előtt. Az energiatakarékos megoldásokat a közigazgatásban, a magánszektorban és a közlekedésben is szeretnék elterjeszteni. 
 
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: Európába is eljuthat

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Irány az egyetem – lépésről lépésre

Üveggé olvasztotta az ókori áldozatok agyát a Vezúv kitörésekor keletkezett hatalmas hő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.