Gazdaság

Nincs elegendő állás a főiskolát végzetteknek

Pozony | Szlovákia ugyan munkaerőhiánnyal küzd, a főiskolát, egyetemet végzetteknek azonban egyre nehezebb elhelyezkedniük a végzettségüknek megfelelő szakmában. Emiatt látványosan nő azok száma, akik beérik a középiskolai végzettséget megkövetelő állásokkal.
Molnár Iván

2019. február 19. 13:37

A diploma nem biztosít automatikusan munkahelyet - TASR-felvétel

„A főiskolát végzettek manapság jóval gyakrabban fogadnak el olyan állásokat, amelyek meghirdetői alacsonyabb végzettségű alkalmazottakkal is beérnék. Az ok egyszerű: Szlovákiában nincs elegendő álláshely a főiskolát végzettek számára. Annak ellenére, hogy a középiskolát végzettek nagy része manapság főiskolán szeretné folytatni a tanulmányait, a középiskolai végzettséget megkövetelő állások száma jóval meghaladja azokét, amelyekre főiskolát végzetteket keresnek” – nyilatkozta Nikola Richterová, a Profesia.sk munkapiaci portál elemzője az általuk elvégzett legfrissebb elemzése hivatkozva.

A Profesia.sk adatbázisában szereplő állásajánlatokból tavaly több mint 100 ezer volt az olyan, amely a jelentkezőktől csupán érettségi bizonyítványt követelt meg, míg a főiskolai végzettséget igénylő állásajánlatok száma alig haladta meg a 20 ezret. Az összes állásajánlat 38 százalékánál követelték meg az érettségit, 24 százalékuknál pedig erre sem tartottak igényt, és megelégedtek az érettségi nélküli középiskolai végzettséggel. „Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy a főiskolát vagy egyetemet végzett munkakeresők 55 százaléka tavaly a portálunkon felajánlott állások közül azokra is igent mondott, amelyek betöltéséhez elegendő a középiskolai végzettség” – tette hozzá Richterová. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy míg a középiskolai végzettséget megkövetelő állásokra 9,6 ezer, főiskolát végzett munkakereső jelentkezett, a magasabb végzettséget megkövetelő állásajánlatokra csak 6,3 ezer.

Nem a Profesia.sk azonban az egyetlen társaság, amely felhívta a figyelmet az iskolarendszer és a munkapiac elvárásai közötti deformációkra. A Trexima társaság már korábban figyelmeztetett arra, hogy szakképzett munkaerőből hiány van, mert az egyes szakok végzősei nem felelnek meg az elvárásoknak, emiatt pedig a főiskolát végzettek 54%- a nem abban az ágazatban érvényesül, amit tanult. A felsőoktatási intézmények végzőseinek az összetétele évek óta nincs összhangban a munkaerőpiac keresletével: míg könyvelőkből, bérelszámoló szakemberekből, könyvvizsgálókból hiány van, bölcsészekből, szociális munkásokból, környezetvédőkből jóval több van a kelleténél. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?