Gazdaság

Nem segít az üdülőkön az áfacsökkentés

Pozsony | Az idei év elejétől a tavalyi 20-ról 10 százalékra csökkent a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsa, amitől a javaslat beterjesztői azt remélték, hogy a szlovákiai családok olcsóbban jutnak hozzá a szállodai szolgáltatásokhoz. Mára azonban kiderült, hogy a módosításon csak a szállodatulajdonosok nyernek.
Molnár Iván

2019. január 16. 11:00

A Szlovák Nemzeti Párt által benyújtott javaslat eredetileg azzal számolt, hogy csak a kiemelt szálláshelyek, a szállodák, turistaházak, kempingek üzemeltetői számára csökkentették volna az áfát, később azonban úgy döntöttek, hogy ezt az összes szálláshely-szolgáltatásra, vagyis például a diák- és munkásszállókra is kiterjesztik. Az SNS az áfacsökkentési javaslatától azt remélte, hogy ezzel sikerül fellendíteni a hazai turizmust. „Azt szeretnénk elérni, hogy az áfacsökkentést a lakosság is megérezze, olcsóbban jutva hozzá a szállodák szolgáltatásaihoz” – nyilatkozta még tavaly Radovan Baláž, az SNS parlamenti képviselője.

Mára azonban kiderült, hogy az intézkedés csupán a szállodatulajdonosoknak kedvez.

„Az áfacsökkentés ugyan jó hír, akik azonban arra számítanak, hogy ennek köszönhetően olcsóbban jutnak hozzá a szállodák szolgáltatásaihoz, azoknak csalódniuk kell. Az áfacsökkentést a szállodatulajdonosok arra használják fel, hogy csökkentsék az elmúlt időszakban megugrott költségeiket, vagyis a lakosság nem számíthat alacsonyabb árakra”

– nyilatkozta Silvia Hallová, a Grant Thornton tanácsadó társaság adószakértője.

A szakemberek szerint mára beigazolódtak a szállodaiparban vállalkozók korábbi előrejelzései. Rastislav Amrich, a Kassai Szállodaszövetség (KHA) igazgatója például már a múlt hónapban bevallotta, hogy az áfacsökkentés csak kompenzálja a szállodák eddigi többletköltségeit, amelyeket a kormány szociális csomagja által kiváltott béremelések és az európai méretekben is rendkívül magas licencdíjak okoznak.

A szállodaiparban vállalkozók megjegyzéseit a Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése is alátámasztja. Eszerint az elmúlt év első tizenegy hónapjában a szállodaiparban több mint 8 százalékkal nőtt a havi bruttó átlagbér az egy évvel korábbihoz képest, és novemberre elérte a 800 eurót. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a szlovákiai szállodák eddig sem tartoztak a legolcsóbbak közé a régiónkban, és az árak ebben az ágazatban az elmúlt hónapban is 4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?