Menekülnek a vállalkozók

Pozsony |

<p>A Fico-kormány elhibázott gazdaságpolitikája, a vállalkozói környezet folyamatos romlása miatt egyre több szlovákiai vállalkozó menekül a szomszédos Csehországba. A csehek fő vonzereje az alacsonyabb adóterhelés és a hatékonyabb jogérvényesítés.</p>

Több cseh régióban is az elmúlt időszakban megduplázódott a szlovákiai vállalkozók száma. Prágában például öt évvel ezelőtt még csak 2500 ilyen vállalkozó volt, tavalyra azonban a számuk már meghaladta a 4 ezret. Az E15 hírportál információi szerint hasonló helyzetről számolhatnak be több csehországi nagyvárosból is.„A tömeges átköltözés több tényezővel is magyarázható, a szlovákiai vállalkozók vonzónak találhatják a cseh adórendszert, az alkalmazottakra fordított alacsonyabb költségeket és a hatékonyabb jogérvényesítést is” – nyilatkozta Filip Matys, a cseh ipari tárca szóvivője, hozzátéve, hogy a szlovákiai vállalkozók Csehországban ugyanolyan elbírálásban részesülnek, mint a hazaiak. Radovan Ďurana, az Iness gazdaságkutató intézet elemzője szerint az áfa például Szlovákiában 2 százalékponttal magasabb, mint Csehországban, miközben a Fico-kabinet nemrég bevezette a minimáladót, amivel újabb terheket rak a vállalkozókra. Nyugati szomszédunknál kevesebb gond van a cégalapítással is. Szlovákiában például ehhez 5 ezer eurós alaptőkét kell letétbe helyezni, Csehországban ugyanez egy cseh korona. „Csehországban kisebb a hivatali bürokrácia, és a hivatalnokok is készségesebbek, mint Szlovákiában” – állítja Jozef Šétaffy, a Pizza Mizza tulajdonosa, akinek a társasága az észak-morvaországi Ostraván nyitott fiókot. A cseheknél kirendeltséget nyitott társaságok között ott van a Martinus könyvkereskedő vagy a Websupport számítógépes cég is. Šétaffy szerint Szlovákia egyik legnagyobb hibája, hogy a vállalkozásokkal kapcsolatos jogszabályok gyakran változnak, és jelentős gondok vannak a jogérvényesítéssel is. (mi, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?