Gazdaság

Jövőre az SNS miatt is nőhetnek az árak

Pozony | Az élelmiszerárak már az elmúlt időszakban is gyorsabban nőttek, mint ahhoz a korábbi években hozzászokhattunk, az elemzők szerint azonban az üzletláncok SNS által javasolt megadóztatása miatt jövőre még gyorsabb drágulásra számíthatunk, ami leginkább a kevésbé tehetős családokat sújtja majd.
Molnár Iván

2018. október 16. 11:58

- TASR-felvétel

Szlovákiában idén szeptemberben átlagosan 2,7 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. A Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint éves szinten a legnagyobb drágulást a közlekedésben mérték, a drágább benzin miatt ez több mint 6 százalékkal kerül többe, mint tavaly ősszel. A sorban az éttermi szolgáltatások (3,8%), az élelmiszerek (3,7%), a ruházat (2,5%), a rezsi (2,4%) valamint az alkohol és a cigaretta (1,9%) következik.

„Szeptemberben még nagyobb sebességre kapcsolt az élelmiszerek drágulása, és a szokásostól eltérően már az áramszolgáltatás díja is nőtt, miközben ez utóbbitól általában csak az év elején kellett tartanunk. Többet fizetünk az üzemanyagokért is, ami leginkább a közlekedésben mért több mint 6 százalékos infláción mérhető le” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte az év végéig nagyjából 2,5 százalék körüli drágulásra számíthatunk, jövőre azonban újra megugorhat az árak növekedése. „Ha a parlament rábólint az SNS javaslatára, amely szerint a jövő év elejétől 2,5 százalékos különadót vetnének ki az üzletláncokra, ez az árak további növekedését hozza magával. Az új adó bevezetésének nagyjából hasonló hatása lesz, mint ha az áfát növelnék 2,5 százalékkal.

2018. október 2. 11:30

Kevesebben kapnak munkanélküli segélyt

Az üzletláncok ugyanis nagy valószínűséggel az adót beépítik az áraikba, ami nagyjából 0,4 százalékponttal növeli majd az inflációt. Számításaink szerint így jövőre nagyjából 3 százalékkal nőnek majd az árak az ideiekhez képest. Az új adó ráadásul a kevésbé tehetős családokat sújtja majd a leginkább, hiszen ezek költik jövedelmük legnagyobb részét élelmiszerekre” – tette hozzá Koršňák. Szerinte arról sem szabadna azonban megfeledkeznünk, hogy a szárazság miatt az európai gabonatermés idén nem alakult a legjobban, az idei év vége felé így emiatt is drágulhatnak az élelmiszerek.

Az élelmiszerek mellett az elmúlt időszakban a szolgáltatások ára is dinamikus növekedést tudhat maga mögött. „A foglalkoztatottság és a bérek növekedésének köszönhetően a lakosságnak egyre több elkölthető pénze van, a vállalkozások így bátrabban emelhetik az áraikat” – mondta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki szerint az idei év egészét tekintve éves szinten 2,6 százalékkal nőhetnek az árak a tavalyiakhoz képest. Csak összehasonlításképpen: tavaly 1,3 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva, vagyis idén duplájára nő a drágulás üteme.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lajčák: nem áll szándékomban migránsokat hozni Szlovákiába

Világszerte akadozik a Facebook

Danko bármilyen döntésre felkészült a leváltásával kapcsolatban

Frissítve

VIDEÓ: 150 rendőr razziázott a Dunaszerdahelyi járásban - szélsőségeseket kerestek

Forgalomkorlátozás lesz a vasúti felüljárón Léván

Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?