Agro

Drágulni fog a kenyér

Pozsony | Az utóbbi hat év leggyengébb gabonatermése lesz az idei az Európai Unióban. A szlovákiai malomipar illetékesei jelezték, hogy mihamarabb tárgyalni fognak a feldolgozókkal az árak alakulásáról. A gyenge termés miatt drágul majd a kenyér.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 15. 12:03

Évekre visszamenőleg nem volt olyan gyenge a gabonatermés, mint amilyen az idei lesz - Felvétel: Michal Smrcok/Plus jeden deň

Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője arról tájékoztatott, hogy Európa legjelentősebb gabonatermelői már hetek óta arra figyelmeztetnek, hogy az idén gyengébb gabonatermésre lehet számítani. „Az élelmiszeripari hasznosítású gabona árának képzése egyrészt az unión belül, de éppúgy az Európai Unión kívül dől majd el, és nagyon sok függ a világ gabonakészleteinek alakulásától is. A kedvezőtlen gabonatermésre már rugalmasan reagált mind a párizsi, mind pedig a chicagói tőzsde” – hangsúlyozta Holéciová.

2018. július 24. 15:58

Gyenge európai termés: drágulhat a kenyér

Igaz ugyan, hogy az idei aratás még nem fejeződött be országos viszonylatban, de Holéciová szerint már most több külföldi kereskedelmi partner jelezte érdeklődését a jó minőségű szlovákiai gabona iránt. Ez pedig árnövekedéshez vezet a hazai malom- és pékipar számára.

Az SPPK rámutatott, hogy a hazai malmok mind 2015-ben, mind pedig 2017-ben mintegy 3 millió eurós mínuszt mutattak ki. „A gazdaság szempontjából pedig éppen a nyersanyag árának alakulása a mérvadó, főképpen a búzáé és a rozsé. A gabona ára döntő mértékben, 70–80 százalékban befolyásolja a pékipar termelési költségeit. A további befektetések az energiába, a szállításba és az alkalmazottak béreibe irányulnak” – mutatott rá az SPPK szóvivője. (sus)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Győztes búcsú a dánok ellen

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Súlyos baleset történt Kelet-Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?