Drágán tojnak a szlovákiai tyúkok

Pozsony | Az elmúlt év utolsó hónapjaiban jelentős mértékben megugrott a tojás ára a szlovákiai üzletekben. Jó hír a fogyasztóknak, hogy a hatalmas drágulást az elkövetkező időszakban enyhe áresés követheti. Igaz, csak minimális mértékben, és átmeneti időszakra.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. január 9. 10:13

 

Az elmúlt év áprilisa és az év vége közötti időszakban egyes kimutatások szerint 32–35 százalékkal drágultak a keveréktakarmányok. Míg 2011 decemberében még alig 180 euróba került egy tonna takarmánykukorica, mára 235 eurót fizetnek érte a termelők. A szója tonnánkénti ára 400-ról 560 euróra szökött fel. Nem csoda, hogy ez a tojás árán is meglátszik.
 
„A tojás árának az alakulása is a piaci kínálat és kereslet függvénye. A szlovákiai tojástermelők és a fogyasztók 2013-ban sem számíthatnak jelentősebb árcsökkenésre. A fő ok a takarmányok árának nagymértékű növekedése. Elképzelhető, hogy a kereskedelmi láncok akciós ajánlatainak köszönhetően húsvétig valamelyest csökken a tojás ára, huzamosabb ideig azonban ezek az árak nem maradnak fenn” – mondta lapunknak Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke. Szerinte néhány nagyobb üzletlánc már jelezte is árcsökkentési szándékát, arra hivatkozva, hogy karácsony után általában visszaesőben van a tojás iránti kereslet.
Molnár szerint Szlovákia már 2011 végéig teljes mértékben felkészült a tojótyúkok uniós jogszabályok alapján történő ketreces tenyésztésére.
 
„Múlt év januárjától Szlovákiában kizárólag olyan tojásokat forgalmaznak, amelyek az alternatív és bővített ketrecekben tenyésztett tojótyúkoktól származnak. Egyébként tyúktojásból teljes mértékben önellátók vagyunk, egyáltalán nem lenne szükség behozatalra” – állítja a baromfiszövetség elnöke. Peter Hajnala, a földművelésügyi tárca szóvivője szerint a tojástermelők számára komoly anyagi terhet jelentett az uniós tyúktartási követelményekhez való igazodás.
 
Összehasonlításképpen felelevenítjük, hogy egy évvel ezelőtt tíz darab tojást átlagosan 1,38 euróért lehetett megvásárolni, majd volt egy óriási ugrás, amikor 2,15-be is került. Novemberre átlagosan 1,85 körüli ár alakult ki, ami a fogyasztók számára még mindig magasnak számít. A statisztikai hivatal szerint az elmúlt év végén 46 centtel volt drágább tíz darab tojás, mint az esztendő első hónapjában. Igaz, hogy a hazai termelők a feltételeikkel igazodtak az uniós jogszabályok alapján történő ketreces tenyésztéshez, de több helyütt anyagiak hiányában nem tudták felújítani valamennyi tenyészetüket, a kevesebb tenyészet így eleve kevesebb tojást képes biztosítani.
Susla Béla
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.