Gazdaság

A karácsonyi ünnepek után tovább drágulhat a tej a szlovákiai üzletekben

Pozsony | Míg nyáron többlet volt a tehéntejből az uniós országokban, mára 180 fokos fordulatot vett a piac. Európában egyre nagyobb hiány van a tejből, amit a karácsonyi ünnepek utáni hetekben várhatóan a szlovákiai fogyasztók is megéreznek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. november 28. 11:37

A nyers tej azonnali piaci ára Olaszországban a 2016. 18–46. hét közötti időszakban 98 százalékkal, Hollandiában 2016 17–46. hete között 141 százalékkal nőtt. Németországban az ottani üzletláncok már 40 százalékkal fizetnek többet a termelőknek, mint nyáron.

Csökkent a kínálat

A drágulás Szlovákiát sem kerülte el: míg a nyári hónapokban literenként átlagosan csupán 29 centet kértek az üzletekben a legolcsóbb tejekért, mára ez 49 centre nőtt, és a drágulás folytatódik. Az ok egyszerű: az elmúlt hónapok tejválsága miatt egyre több tejtermelő számolta fel az állományát. Tavaly óta csak Szlovákiában 80 farmot számoltak fel, nagyjából tízezer fejőstehenet küldve a vágóhídra. Ezzel párhuzamosan emberek százai veszítették el a munkájukat. Az üzletláncok pedig már jelezték, hogy az eddigi drágulás csak a kezdet volt. A karácsonyi ünnepekre való tekintettel az elkövetkező hetekben ugyan nem terveznek nagyobb drágítást, az ünnepek után azonban tovább nőhet a tej bolti ára. Az üzletláncok többsége ezzel kapcsolatban természetesen nem hajlandó bővebben nyilatkozni. Egyelőre csupán a Tesco és a Billa ismerte el, hogy tovább nőhet a tej ára.

Veszélyben a termelők

Míg az üzletláncok jelenleg már Szlovákiában is drágábban adják a tejet, a termelők és a feldolgozók ebből egyelőre semmit sem éreznek, a felvásárlási árakról szóló szerződéseket ugyanis már korábban megkötötték. „Németországban literenként már 30 centet fizetnek az ottani termelőknek, miközben nálunk a felvásárlási ár még 25 cent körül mozog” – panaszkodik Alexander Pastorek, a Tejtermelők Szövetségének az elnöke. Ha nem változik a helyzet, szerinte jövő tavasszal újabb termelők számolhatják fel az állatállományukat. Az ágazat vesztesége az idei év végére ugyanis az állami támogatás ellenére is elérheti a 40–45 millió eurót. (SITA, TASR, mi)

Önnek ajánljuk

Most elmegy szavazni?

Hyballa: „Edző vagyok, nem varázsló”

Fico vallomást tett Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Besztercebánya megye 33 milliós hitelt kap a kormánytól útfelújításra

Megkerültek a szőlőoltványok

Megjelent a legújabb Rammstein-klip!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?