Gazdaság

A hazai lakosság húsra költ legtöbbet

Pozsony | Azt már eddig is tudtuk, hogy a szlovákiai családok kiadásainak nagyjából az ötöde megy el élelmiszerre, a Statisztikai Hivatal elemzői legújabb felmérésükben azonban részletes számlát készítettek a kiadásainkról. Mely élelmiszerekre költjük a legtöbb pénzt?
Molnár Iván

2018. november 9. 14:26

A Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzésében az egy főre jutó tavalyi fogyasztást vette alapul. Eszerint az elmúlt évben egy lakosra átlagosan 3856 eurós fogyasztás jutott, ami azt jelenti, hogy éves szinten ennyit költött vásárlásra. Ennek nagyjából az ötöde, 864 euró ment el élelmiszerre. „A legnagyobb összeget, 212 eurót a hús vásárlására fordítottuk, a sorban a tejtermékek és tojás (146 euró) valamint a kenyér és egyéb péksütemények (141 euró) következnek. Az elemzés egyik meglepetése, hogy tavaly édességre csaknem ugyanakkora összeget fordítottunk, mint a zöldségek vásárlására” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding elemzője. Az alkoholmentes italok közül 47 euró jutott az üdítőkre, 33 euró pedig a kávéra, teára és kakaóra.

A kiadások szempontjából azonban Sadovská szerint jelentős különbségek vannak az egyes családok és régiók között is. Az olyan családokban, amelyekben legalább az egyik felnőtt állástalan, fejenként 525 eurót költenek évente élelmiszerre, míg az olyan háztartásokban, amelyekben mindenkinek van munkája, ez 826 euró körül mozog, a nyugdíjas háztartások esetében pedig 1055 euró. „Ez utóbbi az elemzés egyik legnagyobb meglepetése, ami azzal magyarázható, hogy a nyugdíjasok körében az átlagnál gyakoribb az egyszemélyes vagy kisebb létszámú háztartás” – mondta Sadovská.

2018. november 8. 12:57

A fizetéseinkhez képest drága az élelmiszer

Megyei lebontásban a legnagyobb összeg a Trencsén megyében élőkre jut, ahol fejenként 963 eurót költenek élelmiszerre. A sorban Nagyszombat (925 euró), Zsolna (902), Pozsony (890), Nyitra (884), Kassa (849), Besztercebánya (832) és Eperjes megye (723) következik. Különbségek vannak azonban az egyes megyéken belül is. Míg a megyeszékhelyeken élők esetében egy főre átlagosan 935 eurós kiadással számolhatunk, a kisebb városokban ez 891, a falvakban pedig 809 euró. „Ez utóbbi részben azzal magyarázható, hogy falun több élelmiszert otthon is megtermelnek, így ezt nem kell megvenniük az üzletben” – tette hozzá Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrár holding vezetője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Belerúgott Čaputovába a magyar kormánysajtó

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?