Gazdaság

A fizetéseinkhez képest drága az élelmiszer

Pozony | Az élelmiszerek megfizethetőségét és minőségét vizsgáló globális toplistán Szlovákia, legalábbis régiós összehasonlításban, csúnyán leszerepelt. A minőséget és élelmiszer-biztonságot illetően még Ukrajna is leköröz bennünket.
Molnár Iván

2018. november 8. 12:57

A felvétel illusztráció - Képarchívum

Megjelent a 2018-as Globális Élelmiszer-biztonsági Index (GFSI). A Corteva Agriscience támogatásával készült GFSI az első olyan index, amely az élelmiszer-biztonságot a megfizethetőség, az elérhetőség és a minőség szempontjából vizsgálja 113 országban. A lista első helyein Szingapúr, Írország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Hollandia található. A jelentés megállapítja, hogy a múlt évben elsősorban a közepes és az alacsony jövedelmű országok esetében tapasztalható a legjelentősebb javulás.

Szlovákia 70,3 ponttal a 35. helyen áll a 113 országot tartalmazó összesített rangsorban, a visegrádi országok közül így az utolsó. A V4-ek közül legjobban a csehek teljesítenek, amelyek idén a 24. helyen vannak, megelőzve a 26. helyen levő Lengyelországot és a 30. helyen levő Magyarországot. Az élelmiszerek megfizethetőségét illetően Szlovákia 32. a listán, és e tekintetben is megelőzi őt Csehország (26.), Lengyelország (29.) és Magyarország is (31.). Míg a szlovákiai háztartások a havi kiadásaiknak átlagosan a 17,8 százalékát fordítják élelmiszerekre, Magyarországon ez 18,2, Csehországban 16,6, Lengyelországban pedig 16,9 százalék. A listán szereplő 113 országban egyébként átlagosan a háztartási költségek 29,5%-át fordítják élelmiszerre.

2018. november 7. 13:57

Nem bántuk meg az euró bevezetését

Az elemzés egyik meglepetése a minőséget és élelmiszerbiztonságot vizsgáló rangsor. A szlovákiai politikusok ugyan gyakran érvelnek azzal, hogy a hazai élelmiszer minősége és biztonsága meghaladja a külföldiét, a most közzétett adatok szerint azonban Szlovákia e tekintetben is lemarad a szomszédos országoktól. A minőséget és élelmiszerbiztonságot illetően a 47. helyet foglaljuk el a globális rangsorban, míg a magyarok a 33., a csehek a 29., a lengyelek pedig a 28. helyen vannak. Szlovákiát e tekintetben még a 46. helyen levő Ukrajna is lekörözi. Szlovákia a most közzétett elemzésben csak két pontban érte el a maximális 100 pontot: az élelmiszerbiztonságot garantáló programok létrehozásában és a táplálkozásra vonatkozó követelményekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Kórházba került Maroš Šefčovič felesége

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?