Gazdaság

Nem bántuk meg az euró bevezetését

Pozony | Sikertörténetnek tartja az euró tíz évvel ezelőtti szlovákiai bevezetését a vállalkozók döntő többsége.
Molnár Iván

2018. november 7. 13:57

- Képarchívum

A ČSOB pénzintézet megbízásából a Datank társaság által elvégzett felmérés szerint a megkérdezett vállalkozók 83 százaléka elégedett a közös fizetőeszköz bevezetésével, és csupán a 15 százalékuk gondolja ennek az ellenkezőjét. Háromból kettő vállalkozó ismerte el, hogy az eurózónás tagság pozitív hatással volt cégének a működésére, negatív hatásról nagyjából a tizedük számolt be. Ha ma kellene dönteni az eurózónás tagságról, a vállalkozók csaknem 86 százaléka igennel szavazna. „Nem meglepő, hogy az euró bevezetésével főként az évi 200 ezer eurós forgalom feletti cégek elégedettek, hiszen a kereskedelem szempontjából ez számukra hozta a legtöbb hasznot. Ugyanakkor a kisebb cégeknek is több mint a háromnegyede pozitívan nyilatkozik az euróról” – mondta Dáša Polláková, a ČSOB kisebb cégeket kiszolgáló részlegének a menedzsere. A legtöbb vállalkozó az euró pozitív hatásai között elsősorban az árfolyamkülönbségek felszámolását és a kereskedelem adminisztratív terheinek a csökkentését említi.

„A jó hír, hogy az euró bevezetése miatt nem nőttek drasztikus mértékben az árak, épp ellenkezőleg, a 2014 és 2016 közötti időszakban ezek csökkenéséről adhattunk számot” – nyilatkozta Marek Gábriš, a ČSOB elemzője.

A pénzintézet azt is felmérte, hogy mire számítanak a hazai vállalkozók és cégvezetők az elkövetkező időszakban. Az ezt mérő hangulati index ugyan enyhén visszaesett, ami azonban csupán a kereslet várható csökkenésével magyarázható. Az ország helyzetének a megítélésével kapcsolatban azonban nőtt az optimizmus. Míg az idei év elején a vállalkozók 33 százaléka volt megelégedve Szlovákia gazdasági helyzetével, mára ezek aránya 42 százalékra nőtt. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fodor Attila: A pedagógusoknak
több változásra is fel kell készülniük

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?