Gazdaság

A Ford Focus kombi változata kényelmes családi autó

Kétség nem fér hozzá, hogy a felújított Focusok legpozitívabb változása az utastérben keresendő. Ahogy arról már korábban írtam, a módosított műszerfal nagyon sokat segített az autón, sokkal élvezhetőbbé és praktikusabbá tette a vezérlési funkciók kezelését, elvégre a Ford is megelégelte a kritikát és úgy döntött, a legtöbbet bírált dolgokon módosít.
Demecs Péter

2015. március 30. 19:15

A Focus családi, kombi változatát próbáltam a leköszönőben levő 1.6 TDCi Duratorq erőforrással. Mit kínál ?
 
Elsősorban nagyon sok helyet, kényelmet és modern technológiákat. Bár ennek az autónak az álvázát éveken át példaként emlegették, az évek során enyhén megöregedett, ezért ráfért a kis átpofozás, a technikusok a járgány szerkezeti merevségén is dolgoztak. Az előző modellnél határozottabb kormányreakciókat eredményezett, hogy erősebb ívhegesztéssel mérsékelték a karosszéria ívmenti torzulását, a futómű rögzítő pontjait és vastagabbra tervezték. Az autóba nagyon sok szigetelés került, aminek köszönhetően az, amit igazán hallani a kocsiban, a csend. Az oldalablakok, a kárpitok is vastagabbak. Jelentősen csökkentették a kabin kellemetlen zajszintjét az új első kerékjárati burkolatok, a szellőztető rendszer, a csomagtér ajtaja körül beépített, hatékonyabb zajelnyelő anyagok. Ezeknek köszönhetően nemcsak sima aszfaltúton, hanem valamivel göröngyösebb országúton is meglepően nagy a csend és a nyugalom az autóban.
 
Majdnem egyedül parkol be és áll ki
S most essék pár szó a korszerű technológiákról. A Ford továbbfejlesztette az aktív parkolást segítő rendszerét, így az autó jelentősen segít leparkolni párhuzamos helyekre, és könnyebb a parkolás merőlegesen is, ami főleg parkolóházakban segíthet. A technológia érzékeli a helyet, majd kormányoz, amíg betolatunk. Induláskor pedig a kiállósegéd segít kikormányozni a legszűkebb helyekről is. Természetesen a rendszer nem teljesen autonóm, parkoláskor fontos a sofőr ébersége, hogy időben fékezzen, s váltson rükvercbe vagy egyesbe, ha kell – elvégre minden parkolást segítő rendszer így működik. A rendszer abban segít igazán, hogy elárulja, befér-e az autó a kiszemelt helyre, s beparkol oda, ahova például önállóan nem mernénk.
 
A kiállásnál rendkívül sokat segít a keresztforgalom jelzés, amely teljesen új technológia. Ha kitolatunk valahonnan, és végképp nem látjuk, jön-e oldalról valami, a jelzés észleli a közeledő járműveket és figyelmeztető hangot ad. A technológia fényjelzést is felvillant a bal vagy jobb oldali visszapillantó tükrön, attól függően, melyik irányból közeledik autó vagy motorbicikli.
 
Átlagos, de elegendő csomagtér
Ami a vezetés kényelmét illeti, a Ford kombi változatán sem lehet semmi kivetnivaló, főleg olyankor, ha az autót a hozzá hasonló konkurenciával hasonlítjuk össze. A kombi nagyon stabilan fekszik az úton kanyarokban és egyenes úton is. A 85 kW-tos és 115 lóerős motor teljesítménye kiváló, ráadásul az autó fogyasztása is meglepően jó volt, egyhetes tesztelés után 5,4 literes átlagot értem el 100 kilométeren, úgy, hogy négyen, csomagokkal megpakolva utaztunk, a fedélzeti számítógép adatai szerint több mint 800 kilométert is megtehettünk volna egyszeri tankolással.
 
Egyébként az utastérről hallottam olyan kritikát, hogy az autóban főleg hátul kevés a hely. Nem tudom, ha egy 180 centiméter magas utas probléma nélkül elfér a hátsó ülésen is, s hosszabb úton sem panaszkodik arra, hogy nem tudja megmozdítani a lábát, akkor az utastér méreteivel nem igazán lehetnek gondok. De ez csak az én személyes véleményem. Az első üléseken utazóknak, ugyanúgy, mint az előző generációkban kissé szük a hely térdmagasságban a széles középkonzol miatt, ám ez csak szokás kérdése, határozottan nem áthidalhatatlan probléma.
 
A csomagtér, bár kombiról beszélünk, 490 literes alaptérfogatával nem tartozik a rekorderek közé, de a rakodótér könnyen megközelíthető és praktikus teret kínál.
 
Összegezve és aláhúzva
Véleményem szerint a felújított Focusban a tökélyre fejlesztették az alvázat, lényegesen feljavították a korábban nagyon zavaró műszerfalat, így egy igazán élvezhető, családi autót dobtak a piacra. S még valami, a Ford 5 évre vagy 120 ezer futott kilométerre kínál garanciát az autóhoz, megfelelő motorral és felszereléssel megéri megállni egy szóra mellette.
Önnek ajánljuk

Čaputová utcahosszal vezet

Nem borult a papírforma: a szlovákok 2:0-ra legyőzték a magyarokat

Rácz Noémi két évtizednyi alkotása a Löffler Múzeumban

Egy tengeralattjáró tragédiája. Egy könyv és egy film a 2000-es katasztrófáról

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?