Gazdaság

70 milliót kérnek a „tejért”

POZSONY | Az átmeneti javulást követően ismét egyre súlyosabb gondokkal kénytelenek szembenézni a szlovákiai tejtermelők. Az alacsony állami támogatás és a növekvő behozatal miatt egyre több gazdaság kerül veszélybe.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 28. 19:18

A tejtermelők az elmúlt években többször is tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak miatt - Képarchívum

A tavalyi 30 millió eurós állami támogatás jelentős mértékben segített a szlovákiai tehéntenyésztőkön. A dotáció azt követően érkezett az ágazatba, hogy törölték az uniós tejkvótákat. „Az állami támogatás pozitív hatását bizonyítja, hogy míg az idei év elején 124 ezer fejőstehenet tartottak nyilván az országban, néhány hónapon belül ez 128 ezerre nőtt. A tenyésztők érezték a segítő szándékot az állam részéről” – mondta Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének az elnöke.


Mára azonban ismét stagnálás, sőt, visszaesés tapasztalható az állományokban. Jelenleg az év eleji szinten tart az ország. A jövő évi állami költségvetés tervezete csak minimális összeget jelölt meg a tejtermelési ágazatnak, pedig tavaly májusban Robert Fico kormányfő jelentette ki, hogy inkább a tejre kell adni a pénzt, nem pedig fegyverekre. Viszont a szlovákiai tejtermelők csak álmodozhatnak az olyan dotációkról, amilyeneket a szomszédos országok gazdái kapnak. Csehországban a tehéntenyésztők jövőre 140 millió, Magyarországon 230 millió eurós támogatásra számíthatnak. Pastorek szerint a szlovákiai tenyésztőknek legalább 70 millió eurós támogatásra lenne szükségük, ehelyett azonban csak egymilliós támogatásra számíthatnak.


A tejtermeléssel foglalkozó mezőgazdasági őstermelők meríthetnek a tejalapból. A gazdák az alap költségvetésébe minden egyes kitermelt liter tej után – még koronás átszámításban – egy fillérrel járulnak hozzá, a tejüzemek pedig úgyszintén minden kilogrammnyi előállított termék után ugyanilyen összeggel. A tejszövetség illetékesei szerint ezáltal évente mintegy félmillió euró gyűlik össze a tejalapban. „A tejalap lényegében tíz évvel ezelőtt kezdett el működni. Abban az időben az egy főre eső éves átlagos tej- és tejtermékfogyasztás Szlovákiában 135 kilogramm körül alakult, ma viszont már mintegy 175 kilogrammnál tartunk” – erősítette meg Stanislav Voskár, a Szlovákiai Tejszövetség elnöke. Leginkább a tej fogy az üzletekben, viszont alacsony a sajt- és a túrófogyasztás. Ami az utóbbi időben oly sokat emlegetett vajat illeti, elmondható, hogy az éves országos fogyasztás 21 ezer tonnára tehető, de ebből mindössze 6,5 ezer tonnányi a szlovákiai tejüzemekben előállított vaj. A behozatal mindenekelőtt lengyelországi, csehországi és németországi eredetű. (sb)

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Tavaszi vásár a Nyárasdi AGROCENTRUM-ban!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?