Filmek

Sorkin rendezni is nagyon tud

Ha Aaron Sorkin belevág egy filmbe, arra oda kell figyelni. Ő ugyanis az a forgatókönyvíró, aki még a legunalmasabbnak tűnő történetekből is remek szkriptet képes írni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 13. 14:29

Miatta lett feszült film a Facebook és Mark Zuckerberg történetét elregélő Social Network, de neki köszönhető az is, hogy a Steve Jobs-film nézhető mozi lett. Sorkin most szintet lépett, és megrendezte élete első filmjét. Az Elit játszma megtekintése után teljes bizonyossággal mondom: nagyon jól tette.

A síbajnokból lett szerencsejáték-királynő történetét elmesélő Elit játszma a legjobb értelemben véve hagyományos film. Nincsenek benne óriási robbanások, nincs CGI, de a színészi játék, a pergő párbeszédek és a szövevényes cselekmény így is mindvégig leköti a nézőt. Aaron Sorkin úgy mondja el Molly Bloom igaz, a pókerasztaloktól a maffiáig és az FBI-ig ívelő sztoriját, hogy talán még Spielberg is megemelné a kalapját. A rendező egyszerre több szálat futtat: látjuk a kissé gyermeki, de közben igen okos Molly felemelkedést és bukását. Ha valakinek erről A Wall Street farkasa jut eszébe, az jó helyen kapiskál: az Elit játszma éppen olyan jó felemelkedés- és kudarctörténet, mint Scorsese filmje.

Persze, Sorkin még véletlenül sem másol, inkább csak a hollywoodi filmezés klasszikus, mára sokszor elfeledett hagyományait követi. Nála még mindig a színészek a legfontosabbak, őket helyezi a film középpontjába. Így lesz ez a mozi Jessica Chastain és Idris Elba diadalmenete, hisz mindketten úgy játszanak, hogy azért valamilyen szobrot mindenképpen megérdemelnének. Elbát a Luther óta szeretjük, és csak még jobban fogjuk, ha meglátjuk, milyen remekül hozza a kissé mogorva, ám szerethető ügyvédet. Jessica Chastain pedig úgy uralja a vásznat, hogy egyszerre tűnik amerikai hősnek és bukásra ítélt harcosnak, akivel amúgy könnyű szimpatizálni.

Nem kérdés tehát, hogy az Elit játszma pompás nyitánya az új évnek, valódi moziélmény, és nem mellesleg arról is meggyőzi a nézőt, hogy Sorkinnak nemcsak a billentyűzet felett, hanem a kamera mögött is helye van.

Gera Márton

Elit játszma (Molly's Game). Amerikai–kínai krimi, 140 perc, 2017. Rendezte: Aaron Sorkin. Szereplők: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?