Kultúra

New York-i feel good

Pozsony | Van olyan, hogy a rendező nem akarja megváltani a világot a filmjével, csak egyszerűen olyan közel szeretné vinni a kamerát egy témához, amennyire az lehetséges, hogy tűpontos látleletet adjon a nézőnek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 26. 10:10

Az amerikai Crystal Moselle immár másodjára teszi ezt: árgus szemmel járja a világot, vagy legalábbis az Egyesült Államokat, és egyedi témákra lel. Három éve A mi falkánkban a New York-i lakásukba bezárt Angulo testvérekről készített hatásos portrét, most pedig gördeszkázó lányokra bukkant. Kicsit színezett, kreált egy sovány történetet, és megcsinálta az év egyik leghangulatosabb filmjét.

Akinek a Skate Kitchen név nem mond semmit, ne aggódjon: egy, az Instagramon is aktív, New York-i gördeszkás bandáról van szó, melynek tagjai a maguk szubkultúrájában persze legalább olyan ismertek, mint DiCaprio Hollywoodban. Jön tehát Crystal Moselle, és kicsivel több mint másfél órában őket mutatja a kamerájával: hogy miről beszélgetnek, merre járnak, milyen problémák foglalkoztatják őket. Van itt ugyan némi történet (Camille Long Island-ről bekerül a bandába, és elkezdi élni a tinik mozgalmas életét), de az rögtön egyértelművé válik, hogy a hangsúly nem ezen van. Hanem az életigenlő hangulaton, ami süt a Skate Kitchen minden percéből: bár nincsenek jelentős fordulatok, bár elcsépelt a szerelmi háromszög, a film mégis át tud adni valamit abból, milyen lehet az Upper East Side-on sétálgatni gördeszkás banda tagjaként, miközben srácokról és lányokról dumálunk. Ezek a pillanatok jelentik a Skate Kitchen zamatát, még ha tudjuk is, hogy a film némileg megrendezett, a valóságban talán mégsem a felhőkarcolók tövében mászkálnak a deszkások.

A film a javarészt lányokból álló deszkás banda bemutatásával mintha azt is üzenné, hogy felejtsük már el az ostoba sztereotípiákat, ne gondoljuk, hogy gördeszkások csak fiúk lehetnek – de ez mellékszál, a Skate Kitchent nézve egyszerűen átadjuk magunkat a New York-i feel good élménynek. Aztán lemegy a stáblista, és az ember már rohanna is Manhattanbe, hogy élőben lássa a menő deszkások trükkjeit. Gera Márton

Skate Kitchen. Amerikai film, 100 perc, 2018. Rendezte: Crystal Moselle. Szereplők: Rachelle Vinberg, Jaden Smith, Taylor Gray, Elizabeth Rodriguez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kezdődik a Tompa Mihály Országos Verseny

Getafe–Real Madrid futballmeccs a képernyőn

Hoki-vb: a jegyek 80%-a már elfogyott

Kutatóállomást építene Kína a Holdon

Elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra

Félmillió eurót költenek útfelújításra a galántai járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?