Autó-motor

Életet menthetnek a láthatósági elemek!

Elég végignézni az utcán. Az emberek többsége fekete, sötétkék vagy sötétbarna kabátban, sötét színű nadrágban jár. Pontosan ezek azok a színek, amelyek miatt a sofőr gyakran az utolsó pillanatban veszi csak észre a gyalogost, nemegyszer olyankor, amikor már túl késő. Pedig a tragédiákat aránylag könnyű elkerülni.
Demecs Péter

2019. december 16. 11:03

láthatósági elem
- TASR-felvétel

Rossz időben vagy sötétben még az sem lenne megoldás, ha mindenki fehér vagy rikító színű ruhákat viselne, a sofőr a volán mögött ülve ugyanis ezeket a színeket is körülbelül 50 méteres távolságban veszi észre először. Mindezt a környezet is befolyásolja: ha valaki behavazott vidéken sétál az út mellett hófehérbe öltözve, az ugyanolyan, mintha este sétálna sötét kabátban és nadrágban. Egy 90 km/órás sebességgel haladó autóban a sofőröknek körülbelül 140 méterre van szükségük ahhoz, hogy reagáljanak és kitérjenek. Az ilyen kockázatos helyzetek elkerülése érdekében nem kell sokat tenni, elég, ha láthatósági elemeket viselünk a ruhánkon. Arról nem is beszélve, hogy rossz látási viszonyokban, amikor sötét vagy köd van, esetleg sűrűn havazik, a gyalogosok kötelesek ilyen fényt visszaverő elemeket viselni az öltözékükön. Aki vezet, az tudja, hogy egy kis pánt is elég a kabáton, s a sofőr éjjel már 200 méteres távolságból észreveszi a gyalogost.

A szín is fontos?

S bár akármilyen láthatósági, fényt visszaverő elem jobb a semminél, a színek között is azért vannak különbségek. A fehér és a szürke láthatósági elemek tudják a leghatékonyabban visszaverni a fényt. A kék vagy a sötétzöld elemek lényegesen rosszabbul teljesítenek. A fehér és a szürke színek egyetlen problémája, hogy a sofőr az első pillanatban a közlekedési útjelző táblák láthatósági elemeivel is összetévesztheti ezeket őket. Ezért a szakértők és a rendőrök is rendszerint a sárga és a világoszöld fényt visszaverő elemek viseletét ajánlják.

Az sem mindegy, milyen nagysága van az adott láthatósági elemnek, felmérések szerint például azok a fényt visszaverő pántok, amelyeket a retikülökön vagy hátizsákokon szoktak hordani, a szükséges minimum. A három centiméter szélességű sávtól a gyalogos már jól látható lesz a sofőrök számára. Másrészt ez a pánt is fölösleges, ha a retikülre csavarva eltakarjuk a kezünkkel, vagy ha a hátizsákon hordjuk, ahol nem látni olyan jól.

A pántot ezért mindig inkább a kezünkre vagy a lábunkra csatoljuk. Az autók fénye ugyanis először az út szélén sétáló gyalogos lábát világítja meg, s eltart egy ideig, míg a fény elér a gyalogos hátáig.

Jobb, ha több van

Ha valakinek csak egy láthatósági pántja van, azt a jobb lábszárárán hordja. Leginkább azért, mert a gyalogosnak az út bal szélén kellene sétálnia, a forgalommal szemben. Így a szemből érkező sofőr a jobb lábra csatolt pántot fogja a legkorábban észrevenni, s elég ideje marad a reakcióra. Ugyanúgy a gyalogos is időben észreveszi az autót, s időben le tud lépni az úttestről arra az időre, míg az autó el nem halad mellette.

A legveszélyesebb, ha egy éles kanyarban kell sétálnunk a kanyar belső ívén. Ilyenkor ugyanis a sofőröknek nagyon rossz a kilátásuk, s gyakran az út széléhez húzódva veszik be a kanyart. Ilyenkor ajánlott jócskán az út mellett vagy a kanyar külső ívén sétálni.

Tények

  • Rossz látási viszonyok mellett kötelező láthatósági elemeket viselniük a az út szélén sétáló gyalogosoknak.
  • Legjobb, ha sárga vagy világoszöld láthatósági elemeket hordunk.
  • Az a minimális fényt visszaverő elem, amely már kellőképpen megvilágítja a gyalogost, egy három centiméter szélességű pánt, amelyet a kabát újjára vagy a jobb lábunk szélére kellene csatolni.

Körbe körbe

Különösen fontos, hogy a láthatósági elemek minden irányból jól láthatóak legyenek. Ezen a téren a leghatékonyabbak az egész testünkön körbeívelő láthatósági sávok vagy a lábunkra erősített pántok. Persze a legjobb, ha láthatósági mellényt veszünk fel arra az időre, amíg egy rosszul megvilágított útszakaszon sétálunk.

A láthatósági elemek egyébként olyankor is fontosak, amikor egy gyéren megvilágított községben sétálunk az út szélén. A tetőtől talpig sötétbe öltözött gyalogos a gyér közmegvilágítással rendelkező utcán is kerülhet olyan szögbe, hogy a sofőr nem veszi észre – például olyankor, ha a szemből érkező autó fényszórói megvakítják a sofőrt.

láthatósági elem

Akit nem látni, az büntetésre számíthat a rendőröktől

 

 

Ha fényt visszaverő kiegészítők nélkül sétálunk rossz látási viszonyok mellett az út szélén, az életünket kockáztatjuk, de annak is fennáll a veszélye, hogy büntetést kapunk. A láthatósági elemek viselését törvény írja elő.
 

A rendőrök 50 euróra büntethetik meg azt a gyalogost, aki láthatósági elemek nélkül sétál az út szélén. Mindezt a közúti közlekedésről szóló jogszabály szerint. Az is büntetést kaphat, akinek villogó lámpa van a hátizsákjára erősítve, és a kezében viszi világító mobilját. Mindezt azért, mert a mobil néhány kilométer után lemerülhet ugyanúgy, mint a villogó lámpa eleme. A fényt visszaverő kiegészítők viszont a passzív biztonsági elemek közé tartoznak. Önmaguktól nem világítanak, a fényt csak azután verik vissza nagy intenzitással, miután megvilágítja ezeket egy autó fényszórója. Ezért is kell, hogy legalább egy láthatósági elem mindig legyen rajtunk.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
agro

A szlovák termőföld valódi védelme, vagy csak magyarellenes hangulatkeltés?

home office

Továbbra is megoszlanak a vélemények a távmunkáról

Az Aktuality.sk által megszerzett felvéelen Robert Fico, MiroslavAz Aktuality.sk által megszerzett felvéelen Robert Fico, Miroslav Bödör és az ülő Para ügyvéd látható. Bödör és az ülő Para ügyvéd látható.

Gorilla 2.0? Titkos találkán volt Fico és Kaliňák - a rendőrség lehallgatta őket!

Marczell Zoltán

Elhunyt Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere

Buszok

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

eroszak
18+

12 évesen megerőszakolták, az erről készült videó kikerült a Pornhubra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.