Egészség

Vonzóvá kell tenni az általános orvos szerepét

Bár minden ország egészségügyi rendszere más, a cél ugyanaz, nevezetesen a magas szintű betegellátás. Sok körülménytől függ, hogy ezt az alapvető feladatot hol mennyire sikerül teljesíteni. Az általános és családorvosok szerepéről folytatott nemzetközi vélemény- és tapasztalatcsere színhelye volt június utolsó napjaiban Pozsony.
Kovács Ilona

2019. július 8. 19:30

- Képarchívum

Ők azok, akik az élet végéig gondoskodnak a betegekről, s dolgozzanak bárhol a világon, csaknem ugyanazokkal a gondokkal kell megküzdeniük: emberhiány, túlterheltség, adminisztrációs munka, a szakképesítés színvonalának emelése, a megfelelő anyagi, társadalmi és erkölcsi elismerés hiánya, és még folytathatnánk a sort.

Első helyen a beteg

Hogyan várhatjuk el, hogy az intenzív tudományos kutatások és technológiai változások korában egyre jobban előtérbe kerüljön a gyógyítás, amelynek középpontjában az ember áll? Az Általános és Családorvosok Világszervezete (WONCA) pozsonyi. 24. európai konferenciájának 2000 résztvevője erre a kérdésre próbált válaszolni. Az általános orvosok az ambuláns orvosok legnagyobb csoportját alkotják. Ők gondoskodnak nemcsak a beteg, hanem az egészséges emberekről is. „Véleményünk szerint a családi orvosoknak magasabb szintre kell emelniük a betegekhez fűződő emberi kapcsolatok minőségét. Minél őszintébbek ezek a kapcsolatok, annál jobban segítik a megelőzést és a betegellátás színvonalát. A betegellátás nem csak azt jelenti, hogy felállítjuk a diagnózist, és kezeljük a beteget. A kezelést a beteg szükségletei szerint kell meghatározni, el kell kerülni a túlzott diagnosztizálást és kezelést. Az egészséget és a boldogságot nem lehet magányosan megélni, csakis egészséges és boldog közösségben” – mondta Dr. Michaela Macháčová, a WONCA 2019 európai konferencia elnöke.

Kulcsfontosságú üzenetek

A szlovákiai általános orvosoknak a konferencia rendkívüli lehetőséget kínált arra, hogy találkozzanak más körülmények között dolgozó kollégáikkal, új erőt nyerjenek a betegellátás pozitív példáiból, és Szlovákiában a helyes irányba tereljék a betegellátást. A konferencián több neves orvos kulcsfontosságú előadása hangzott el. „Az általános orvos a humán orvoslás globális hangja. Szakmailag állandóan fejlődnie, művelődnie kell. Azért is jöttünk Pozsonyba, hogy támogassuk szlovákiai kollégáinkat. Szeretnénk őket ösztönözni, tájékoztatni és erősíteni munkájukba vetett hitüket” – mondta a norvég Anna Stavdal professzor, aki a következő évtől a WONCA World elnöki posztját tölti be.

A török Mehmet Ungan, a WONCA európai elnöke szerint szüntelenül fejleszteni kell a vidéki betegellátást és nagy gondot fordítani a fiatal orvosok képzésére. „Az általános orvosok jelenleg nagyon túlterheltek, nagy a migráció az egyes országok között, és sok országban nem kapják meg a megfelelő anyagi elismerést. Minden erővel támogatni kell őket, mert munkájuk minőségétől és felkészültségüktől függ az emberek egészségi állapota és az, hogy ha valaki megbetegszik, megfelelő szakorvoshoz kerül-e.” Roar Maagaard dán orvos a jelenlegi és a jövő általános orvosai magas szintű szaktudásának pótolhatatlan szerepére hívta fel a figyelmet. „Vonzóvá kell tenni ezt a munkát. El kell érni: az orvos érezze megtiszteltetésnek, hogy elsőként kerülhet kapcsolatba a beteggel, és ezzel mélyítheti el a gyógyászat emberi oldalát.”

Előadások, viták

A konferencia keretében előadások, parázs viták folytak egy-egy kérdésről, s a résztvevők ellátogattak néhány orvosi rendelőbe is. „A világ számos országából érkezett orvosok találkozója nemcsak szakmai, hanem emberi szempontból is rendkívüli élmény volt” – értékelte a konferenciát Dr. Peter Makara, az Általános Orvosok Szlovákiai Társaságának elnöke.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Az első Hold-misszió 50. évfordulója

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham palotában

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

Legfrissebb galériák
Olvasta már?