Világszerte járványszerűen terjedő krónikus betegség az elhízás

elhízás

Nemcsak azért időszerű foglalkozni az elhízottsággal, mert március elején volt a világnapja, hanem elsősorban azért, mert egyre több az olyan ember, aki jelentős súlyfelesleget cipel. 2016-ban világszerte 650 millió felnőtt ember volt elhízott, 2021-ben már 800 millió. Sajnos 250 millió gyereket is érint ez a betegség.

Az OECD adatai szerint Csehország, Magyarország és Finnország után Szlovákia a negyedik ország, ahol a legtöbb az elhízott ember. Mind a felnőtteket, mind a gyerekeket tekintve rosszul állunk. A férfiak 60, a nők 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Minden negyedik szlovákiai lakos elhízott, vagyis a testtömeg-indexe 30 kg/m2 felett van. A lakosság egy százaléka, vagyis 33 ezer ember abnormálisan elhízott. Joggal beszélünk hát járványról.

Az elhízás (obesitas, obezitás) olyan kóros állapot, amikor a szervezet zsírkészlete káros lehet az egészségre, megrövidítheti az életet, illetve számos egészségi problémához vezethet. Elhízottnak tekintjük azt a személyt, akinek  testtömegindexe  (angolul  body mass index, BMI) 30 kg/m² felett van. A testtömegindex a kilogrammban megállapított testtömeg és a testmagasság  méterben  mért négyzetének hányadosa.

„Az elhízottság gyakori, krónikus, előrehaladó és visszatérő betegség. Kialakulását sokféle biológiai, genetikai tényező, továbbá a környezet, a végzettség, a betegellátáshoz való hozzáférés, a többszörösen feldolgozott élelmiszerek befolyásolják” – mondja dr. Ľubomíra Fábryová, a Szlovák Obezitológiai Szövetség elnöke, az Európai Obezitológiai Szövetség alelnöke, diabetológus, az anyagcsere- és táplálkozási zavarok elismert szakembere.

A mozgáshiány ára

A nagy testsúly több mint 236 betegség kockázati tényezője. Említsük meg a legfontosabbakat: a túlsúly szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a 2. típusú cukorbetegség, a májbetegség, a daganatos betegségek a neurodegeneratív betegségek (Alzheimerés Parkinson-kór), a depresszió és a mozgásszervi betegségek kialakulásában. Az elhízottság egyértelműen „drága betegség”.

„Európai szinten jelenleg a Cost of inactivity (Mibe kerül a tétlenség) elnevezésű projekten dolgozunk. Természetesen a tétlenség alatt a krónikus betegségek megelőzését és kezelését értjük, s az elhízottság egyértelműen ilyen betegség. Gazdasági elemzéseket is végzünk, hogy meggyőzzük az egyes országok kormányait: valóban vegyék komolyan ezt a járványt. Eddig azt szoktuk meg, hogy az elhízottsággal összefüggő betegségek – magas vérnyomás, cukorbetegség, infarktus, agyiérkatasztrófa – kezelésére összpontosítottuk a figyelmet. Korunk azonban fordított a helyzeten: ma már a elhízottság megelőzésével és a vele összefüggő betegségek megelőzésével és kezelésével kell foglalkozni” – hangsúlyozza a szakember.

Nem „csak” a súlyról és az „erős akaratról” van szó

Sok, betegesen elhízott embernek gondot jelent megfelelő szakemberhez jutni, a társadalom részéről megbélyegezettnek érzi magát. Többségük egyedül nem tud lefogyni. Több szakterület szakembereinek segítségére van szükségük. És ezen a téren nagy lehetőség van arra, hogy a helyzet pozitív irányba változzon. Jó hír, hogy az elmúlt napokban az SZTA Biomedicinai Központjának elhízáskezelési központja, Szlovákiában elsőként, akkreditált munkahellyé vált.

A hosszú ülés mindenképpen árt

Az elhízottság egyik kockázati tényezője a kevés mozgás. Ha a számítógéphez köt bennünket a munka, akkor is bizonyos időközönként álljunk fel, és mozogjunk. „Olyan világban élünk, ahol székekkel vagyunk körülvéve, és életünk nagy részét végigüljük. Ám az embernek ez nem tesz jót. Néhány évtizeddel ezelőtt a mozgás a nap természetes része volt, és mozgásszerveinket állandóan használtuk. A hosszú ülés lelassítja az anyagcserét és az energialeadást, csökkenti az izomtömeget, segít felhalmozni a zsírt, főleg a hasi részen és a szervekben, ami viszont elősegíti az elhízást, a második típusú cukorbetegség és egyéb krónikus betegség kialakulását” – mondja Barbara Ukropcová professzor.

Elhízáskezelési központ Pozsonyban

A elhízáskezelési központ hitelesítése a szigorú európai és szakmai irányelvekkel összhangban zajlott. Európában 10 évvel ezelőtt alakultak az ilyen központok, s jelenleg körülbelül 150 működik Európa-szerte. Az ilyen központ lényege, hogy nemcsak a páciens fogyását segíti, hanem a már kialakult betegségeket is itt kezelik, tehát komplex módon gondoskodnak arról, hogy a fogyás mellett javuljon a beteg egészsége. Az elhízáskezelési központ hitelesítése több szakterület képviselői hosszú csapatmunkájának eredménye.

„Az anyagcserezavarokat és az elhízottság többi következményét a Szlovák Tudományos Akadémia több intézete és kutatócsoportja már rég kutatja. Az ülőmunkát végző elhízott felnőtteknek 2011- 2013-ban mozgásprogramot dolgoztunk ki. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a rendszeresen végzett eléggé intenzív mozgás jótékonyan hat az egészségre. Felfedeztünk néhány fontos mechanizmust, amelyek a torna hatására javítják az egészséget” – számol be az eredményekről Barbara Ukropcová professzor, az SZTA Biomedicinai Központja mellett működő mozgásközpont megalapítója és szakmai védnöke. „Az ideális testtömeg megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszik a táplálkozás és a kalóriabevitel” – állítja dr. Adela Penesová és dr. Peter Minárik, akik évek óta foglalkoznak az elhízott emberek táplálkozásával. Szerintük a mozgáshiány és a gyenge erőnlét fontos szerepet játszik a túlsúly és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában, a rendszeres mozgás pedig egyértelműen erősíti az egészséget.

A központ fő célja az elhízott betegek komplex kezelése. Ez magába foglalja az orvosi felügyelet alatt megvalósított életmódváltást (táplálkozás, mozgás, pszichológus), együttműködve a megfelelő szakemberekkel (diabetológussal, hepatológussal, kardiológussal, neurológussal, ortopéddal, endokrinológussal, gyermekgyó-gyásszal, sebésszel). Amíg nem túl nagy a súlyfelesleg, addig az általános orvos is segíthet tanácsaival a betegnek, de ha már így sem sikerül normalizálni a testsúlyt, akkor már a mozgásközpont ajánlott, ahol a megelőzés és a kezelés minden lehetőségére felkészült szakemberek várják a pácienst.

Fontos a sikertörténet

A sikeres súlycsökkentés alapfeltétele a motivált, jól felkészített és tájékozott beteg, valamint az elhízottság kezelésének komplex és multidiszciplináris megközelítése. Sok esetben segítenek a betegnek azok az esetek, amikor valaki sikeresen fogyott le és meg is tudta tartani ideális testsúlyát. Ilyen sikertörténetről számolt be dr. Peter Minárik. Egyik páciense a koronavírus-járvány nehéz körülményei között is több tíz kilóval lett könynyebb. Már második éve tartja ideális súlyát.

Segít a fogyasztó műtét is

A bariátriai, vagyis fogyasztó műtétet legjobb 18 és 60 év között elvégeztetniük azoknak, akiknek BMI értékük több mint 40 kg/m2 és cukorbetegek. Szlovákiában évente 300 ilyen műtétet hajtanak végre. Annak, aki valóban változtatni akar életmódján és tovább akar élni, ez a műtét lehetőséget ad arra, hogy normális életet éljen és javuljon az egészségi állapota. A szlovákiai tapasztalatok megegyeznek a nemzetközi tapasztalatokkal. Ezek szerint a műtét hatására normalizálódik a vércukorszint és a vérnyomás, s persze csökken a testsúly is. A testsúlycsökkentő beavatkozás az elhízás kezelésének kétségkívül legeredményesebb módja, mely a páciens életét is számottevően meghosszabbíthatja, életminőségét javíthatja és a kóros elhízásból következő egyéb betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkentheti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?