Ünnepi időszak – Jó alkalom a párkapcsolati feszültségek oldására

parkapcsolat karacsony

Életünk fontos részei a párkapcsolatok. Sokak számára a szeretet, támogatás és megelégedettség forrása. Ám amint az az életben elő szokott fordulni, különféle problémák adódhatnak. Az ünnepek, az együtt töltött idő jó lehetőséget teremtenek arra, hogy ezek a kapcsolatok egészségesebbekké váljanak. Miroslava Albertová terapeuta válaszol arra a kérdésre, hogyan keletkeznek a feszültségek és hogyan lehet enyhíteni őket.

Minden pár legalább egyszer szembetalálta magát kisebb-nagyobb feszültséggel. Mi indítja el ezeket a viszályokat? Miroslava Albertová szerint leggyakrabban a kommunikációban kereshetjük az okot. „Ez azt jelenti, hogy nincs idő beszélgetni, az egyik, vagy mindkét fél kifürkészhetetlen, az egyik fél kiégett, a szülési szabadságon lévő nő túlterhelt, de okozhatja a munkahelyi stressz, a hűtlenség, a másik fél határainak átlépése, a szűkebb család mértéktelen beavatkozása a gyereknevelésbe és a házasságba, az anyagi gondok” – mondja a szakember. Az említett problémák egymásra épülnek, felerősödnek, végeláthatatlan veszekedések alakulnak ki, a pár nem keresi egymás társaságát, tartózkodik az intim együttléttől.

Nem az évek száma a fontos

Bár sokan úgy gondolják, hogy a tényleges párkapcsolati problémák csak több év után merülnek fel, ez nem igaz. Nem lehet pontosan meghatározni, mikor kezdődnek a gondok. Rendszerint akkor, ha az egyik fél hosszabb ideje ideges, nyugtalan, gyötrődik, a partnerek kevés időt töltenek együtt, s lassan eltávolodnak egymástól. Tehát nem az a fontos, hogy hány éve vannak kapcsolatban, hanem az, hogy hogyan érzik magukat a kapcsolatban.

Fontos tanácsok

• Hallgassa meg a partnerét – ez azt jelenti, hogy odafigyel rá. Ezzel erősödik a bizalom és a kapcsolat intimitása.

• Próbálja megfejteni, hogy mi gyötri a másikat – az empátia a partnerkapcsolat kulcsfontosságú eleme, amivel támogatja a partnerét.

• Derítse ki: mit szeretne közölni a partnere azzal, amit mond – fontos olvasni a sorok között. Ez nemcsak az olyan helyzetben fontos, amikor valamilyen problémát kell megoldani, hanem a hétköznapokban is, amikor minden rendben van.

• Tartsa tiszteletben saját és partnere határait – kifejezi a párja iránti tiszteletet, ugyanakkor azt is, hogyan kell kiépíteni a kapcsolat biztonságos környezetét.

A pandémia hatása

Tény, hogy sok feszültséget váltott ki, egyebek mellett azt, hogy elmélyült a partnerek közötti feszültség. „Megváltozott a mindennapok menete: online munka, korlátozó intézkedések, stressz, pénzügyi gondok, állandó együttlét, bezártság, mindez feszültté tette a helyzetet. Ennek oldásához már nem volt elég a szokásos gondolkodási és cselekvési stratégia” – magyarázza a terapeuta. A pandémia egyik pozitív hozadéka, hogy megnőtt az érdeklődés a párterápia iránt, mégpedig már az első konfliktusok után, vagy amikor a légkör elviselhetetlenné vált.

Magától nem oldódik meg

Bár sokan úgy gondolják, hogy a modern párkapcsolatok nem tartósak és a felek azonnal válni akarnak, a valóságban ez nincs így. „Ügyfeleim sokáig küzdenek, hogy megmentsék a kapcsolatukat. Akár évtizedeken át. Kimerülten jönnek hozzám. Nem a válás az első, amire a nehéz időszakot átélt felek gondolnak. A problémák megoldásának gyakori segítője a terápia. Az a nyitottabb, a békülésre hajlamosabb fél, aki felveti a párterápia lehetőségét” – teszi hozzá a terapeuta, majd megjegyzi, hogy magába a folyamatba néha sikerül bevonni a kevésbé motivált partnert is. „Az egyéni vagy kombinált párterápia nagyszerű eszköz a feszültség oldására, mert a felek »tökéletesedésének« lehetőségét kínálja” – mondja Miroslava Albertová.

Megelőzés és megoldás

A kommunikáció minden egészséges és működő kapcsolat fő pillére. Erősödik vele a bizalom, az intimitás és enyhülnek a konfliktusok. A nyílt és egészséges kommunikáció segít megtalálni a párkapcsolati gondok megoldásának módját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?