Egészség

Tájékoztató videók készítik fel a súlyos beteg gyereket és szüleiket

Szlovákia legnagyobb gyermekkórháza új típusú kommunikációt vezetett be, amellyel arra próbálja rávenni a gyerekeket, hogy ne féljenek a kórháztól. Az érdekes videókból a kis betegek megtudják, milyen kivizsgálások várnak rájuk. Újabban a szülők nyomtatott tájékoztatót kapnak az egyes diagnózisokról.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 13. 19:00

ss
 ... a szülők nagyon hasznosnak tartanák, ha megismerkedhetnének hasonló betegségen átesett és gyógyult gyerekekkel. (Istockphoto)

Minden gyerek és felnőtt fél, ha kórházba kell vonulnia. A gyermekbetegségek nemzeti intézete (NÚDCH) ezért a közösségi hálókon kommunikációs kampányt indított, amelyben gyerekszínészek magyarázzák el, hogyan néznek ki az egyes kivizsgálások, s próbálják meggyőzni a gyerekeket, hogy nem kell félniük. A kórház azonban a szülőkre is gondolt, nekik nyomtatott kiadványokat készített az egyes betegségekről. Ez segíti őket abban, hogy könnyebben vészeljék át az igényes és hosszú kezelést. „Nálunk néhány éve az a gyakorlat, hogy két szakorvos és egy pszichológus egy-két órára leül a szülőkkel és tökéletesen tájékoztatja őket. A gyereket az egész folyamat központi szereplőjének tartjuk, minden körülötte zajlik – magyarázta Dr. Alexandra Kolenová, a gyermek hematológiai és onkológiai klinika főorvosa. Hozzátette: – A szülők ugyan figyelmesen végighallgatnak mindent, de nem mindig tudják a sok fontos információt megjegyezni. Ezért is ideális, ha szükség esetén visszatérhetnek hozzájuk, például a kiadványainkban. Tudjuk, hogy egy nehéz helyzetben lévő család nem tud mindent megjegyezni. Ezért dolgoztuk ki a daganatos betegségben szenvedő gyerekek és szüleik számára az aktualizált útmutatót, hogy a szülők a lehető legtöbbet tudjanak meg arról, mi a rák, mi a klinikai vizsgálat és miért fontos, melyek a kezelés mellékhatásai, milyen lelki teher nehezedhet a családra, és milyen segítségre számíthatnak a betegek a kezelés alatt.” Amint azt az orvosnő elmondta, a szülők nagyon hasznosnak tartanák, ha megismerkedhetnének hasonló betegségen átesett és gyógyult gyerekekkel. „Ez ösztönzött bennünket arra, hogy megszólítsunk gyógyult betegeinket, és minden diagnózisra tájékoztatót dolgozzunk ki” – tette hozzá. 

A kollégáktól tudom, hogy a szülők gyakran érdeklődnek a gyógyult gyerekek felől. Reményt ad nekik, és könnyebben viselik az igényes kezelést

– egészítette ki Dr. Ladislav Kužela, az intézmény vezérigazgatója. 

Szlovákiában évente 40 gyermek betegszik meg vérrákban. Jó hír, hogy e betegség kezelésében érték el a legnagyobb sikert. „Míg 1970-ben csaknem minden vérrákos gyermek meghalt, ma már 10 közül 8-at meg tudunk gyógyítani. Ez óriási siker. A gyógyulás után rendesen járnak iskolába, felnőnek, sokan főiskolát végeznek, családot alapítanak” – mondta a doktornő. Évekig a kezelés alapja a kemoterápia volt. „Azoknak, akiknek nem hozott gyógyulást, immunoterápiát és biológiai kezelést adtunk. Az immunoterápiának két új területe van: az egyik az ellenanyagokkal végzett kezelés, a másik a sejtterápia. Az elsőben a speciális Bi ellenanyagot alkalmazzuk. Ezt úgy képzeljük el, mint egy kulcsot, amihez két zár van. Egyrészt rákattan a rákos sejtre, másrészt a saját fehér vérsejtre, a T-limfocitára. Az ellenanyag arra kényszeríti az immunrendszert, hogy elpusztítsa a ráksejtet. Ideális állapot, amikor az immunrendszer maga semmisíti meg a daganatos sejtet. Több betegünk van, akinek ez mentette meg az életét” – ismertette a kezelés mechanizmusát Kolenová. A másik terület a sejtterápia, amely során az orvosok a rákos sejtek felügyeletéért felelős limfocitákat géntechnológia segítségével laboratóriumban módosítják, majd visszahelyezik a beteg szervezetébe azzal, hogy képessé válnak felismerni a ráksejteket. A korszerű kezelés célja, hogy a beteg immunrendszere képes legyen felvenni a harcot a rák ellen.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megnemtámadási paktum nélkül pozitív kampányt ígérnek

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Lakhatási és adóssági patthelyzet

GALÉRIA: Megérkezett Eperjesre az a hatalmas gép, amellyel a Munkácsi utcai házat fogják bontani

Telefonos csalókra figyelmeztet a Telekom

Ingyen elvégzik az eperjesi gázrobbanáskor megrongálódott autók műszaki vizsgáztatását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.