Egészség

Szlovákia költ legkevesebbet betegségmegelőzésre

Évente 11 ezer ember hal meg Szlovákiában feleslegesen. Az elkerülhető halálesetek száma hűen tükrözi az adott ország betegellátásában uralkodó állapotokat. E halálesetek nagy része nem következne be, ha a páciens idejében megfelelő ellátásban részesülne, hatásos és innovatív kezelést kapna.
Kovács Ilona

2021. szeptember 1. 16:14

vérnyomás
- Shutterstock-felvétel

Szlovákia hosszú távon az elkerülhető halálesetek számát tekintve Európa legrosszabb országai közé tartozik, pedig tudjuk, mit kellene tenni, hogy javuljon e téren a helyzet: az egészségügyet alapjaiban kellene megváltoztatni. Ennek fontos része a megelőzés és a lakosság rendszeres tájékoztatása. Hetvenöt éves korig elkerülhető lenne minden olyan haláleset, amit idejében történő felismeréssel és minőségi betegellátással fel lehetne fedezni és gyógyítani lehetne. A szakemberek azokra a betegségek okozta halálesetekre gondolnak, amelyeknek nem is kellene kialakulniuk, ha a beteg rendelkezésére állna a hatékony kezelés. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartoznak azok a megelőzhető halálesetek, amelyek a befolyásolható kockázati tényezőkkel – túlsúly, alkoholfogyasztás, dohányzás – függnek össze. Európában e téren Szlovákia a lista végén helyezkedik el, mögöttünk már csak Magyarország és Románia van. Dominik Tomek, a Betegek Jogvédelmi Szövetségének alelnöke szerint az egészségügy jelenlegi helyzete a hosszú ideje fennálló pénzügyi, stratégiai és edukációs kiéheztetés következménye.
Zuzana Dolinková, az Ambuláns Egészségügyi Szolgáltatók Szövetségének tagja szerint legfontosabb a betegségmegelőzés. „Ha pénzt szeretnénk megtakarítani az egészségügyben, a szűrőprogramokra, minőségük javítására kell pénzt fordítani. Ez ugyanis a kórházi kezeléssel összehasonlítva lényegesen olcsóbb. Mindenképpen jobb megelőzni a betegséget, mint kezelni” – hangsúlyozta. Szomorú, hogy a betegségmegelőzésben az európai országok között a gyengék közé tartozunk.

Mi a különbség köztünk és Spanyolország között?

Egy főre 15 euró jut a megelőzésre. Összehasonlításképpen jegyezzük meg, hogy Spanyolországban, Olaszországban vagy Svájcban 100-200 eurót tesz ki ez az összeg. „Problémát jelent a modern kezelés elérhetősége is. 2011 óta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 91 innovatív onkológiai gyógyszert regisztrált, de jelenleg Szlovákiában csak 31 áll a betegek rendelkezésére” – jegyezte meg Martin Smatana egészségügyi elemző. Míg külföldön az edukációs, például a túlsúly és a dohányzás elleni kampányokat az egészségügyi tárca irányítja, Szlovákiában ez teljesen másképpen működik. Az állam részéről hiányzik ez a kezdeményezés.
Janka Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint az egészségbiztosítóknak kellene meghatározó szerepet játszaniuk a betegségmegelőzésben. „Az államnak határozottan fel kellene szólítania a biztosítókat, tegyenek meg mindent azért, hogy kevesebb legyen a beteg. A biztosítóknak pedig konkrét megoldásokat kellene kínálniuk, meg kellene mondaniuk, hogy mennyi pénzre lenne ehhez szükségük, az államnak pedig ellenőriznie kellene az eredményeket.” Hozzátette: „A kormányok és a politikusok jönnek-mennek, de ha a biztosítókkal folytatott együttműködés világos és átlátható lenne, fontos szerepet játszhatnának a megelőzésben.”

Hátrányban a betegszervezetek

A tájékoztató és betegségmegelőző kampányokat évek óta a betegszervezetek végzik. Dominik Tomek szerint az államtól nem kapnak semmilyen anyagi támogatást erre. Ezért a betegszervezeteket gyakran különféle szervezetek és gyógyszertársaságok támogatják, ami az egészségügyi minisztériummal folytatott vitában hátrányt jelent. Janka Bittó Cigániková szerint az államnak programot kellene kidolgoznia a betegszervezetek támogatására, hogy ne veszélyeztesse függetlenségüket. Ahhoz, hogy egyre kevesebben haljanak meg kivédhető, orvosolható ok miatt, jobban oda kellene figyelni az egyes betegségeket kiváltó kockázati tényezőkre: az egészségtelen életmódra, a túlsúlyra, az alkoholfogyasztásra és a dohányzásra. Vannak országok, amelyek saját programokat dolgoznak ki a kockázati tényezők minimumra csökkentésére. Angliában például létezik olyan program, ami próbálja meggyőzni az embereket, hogy hagyják abban a dohányzást. Ha képtelenek erre, az orvos azt javasolja nekik, hogy térjenek át a kevésbé ártalmas pótmegoldásra.

Vakcináció – nem csak a Covid ellen

Több reformra lenne szükség ahhoz, hogy a megelőzés és a kezelés mindenki számára elérhetőbb legyen. Martin Smatana szerint fontos lenne optimalizálni a kórházak hálózatát, megváltoztatni a gyógyszertörvényt, ami több innovatív gyógyszer behozatalát tenné lehetővé, de meg kell újulnia a rendelőintézetek működésének is. Zuzana Dolinková vallja: „Meg kell erősíteni a Közegészségügyi Hivatal szerepét. A korai betegségfelismerésben nagyobb szerepet játszhatnának a Közegészségügyi Hivatal mellett működő tanácsadók is.” Dominik Tomek hibának tartja, hogy nincs stratégiai tervezés. Szerinte a halálozás csökkentésének leggyorsabb és leghatásosabb módja a vakcináció, de nemcsak a Covid, hanem az influenza, a pneumokokkusz és más betegségek ellen, amelyeket a tudomány és a technológiák rohamos fejlődésének köszönhetően eredményesen el lehetne kerülni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vlcan

Itt a szlovák válasz Orbán földvásárlási terveire

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

iskola

Egyre több állástalan talál magának munkát

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Bérpótlékot kapnak, akik az első vonalban dolgoznak a járvány idején

Tompa Mihály Alapiskola

GALÉRIA: Megújult a Tompa Mihály Alapiskola

koronavírus Románia

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.