Ne csak a gyorshajtás legyen menő, hanem a rákszűrésen való részvétel is

prosztata k

Bár a prosztatarákszűrés hónapjának, a novembernek lassan vége, a téma egész évben időszerű. Mint minden évben, a Szlovák Urológiai Társaság idén is csatlakozott a Movember elnevezésű világméretű kezdeményezéshez. Fő célja az, hogy ösztönözze a férfiakat: járjanak gyakrabban urológiai kivizsgálásra. A szervezők ebben az évben a motorsportot hívták segítségül, és az egészségügyi miniszterrel, a betegszervezetekkel és Maťo Homola profi autóversenyzővel együtt nem hagyományos stílusban, gyorshajtással indították el a rákszűrés hónapját.

Azt üzenik a szlovákiai férfiaknak: sok minden lehet menő, de a legjobb az lenne, ha az urológiai szűrővizsgálaton való részvétel is az lenne.

Életet menthet

November hagyományosan a prosztatarák-szűrés hónapja. A férfiak második leggyakoribb daganatos betegségéről van szó. Évente 600 férfi hal bele ebbe a betegségbe. A Szlovák Urológiai Társaság hosszú ideje igyekszik felhívni a figyelmet a megelőzés és a korai diagnosztika fontosságára, ami szerintük kulcsfontosságú a beteg élete szempontjából. „A statisztikai adatok már hosszabb ideje azt mutatják, hogy az 50. életév után a prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú férfibetegségek közé tartozik. S ami még ennél is rosszabb: sokaknál ezt a súlyos betegséget csak későn, előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor a gyó-gyulás lehetőségei erősen korlátozottak” – mondja dr. Ivan Minčík, a Szlovák Urológiai Társaság elnöke. „Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy csak korai diagnózis esetén tudunk fényt deríteni a prosztatarákra és hatásosan kezelni azt. Ezért a veszélyeztetett korban elvégzett urológiai szűrővizsgálatoknak természetesnek kellene lenniük, vagyis minden, 50 évnél idősebb férfinak részt kellene rajtuk venni” – egészíti ki dr. Michal Korček, a társaság alelnöke.

Út az alapos kezelés felé

A daganatos betegségek esetében – beleértve a prosztatarákot is – a szakemberek szerint az idő kulcsfontosságú jelentőséggel bír. Ha a betegséget időben felfedezik, a korszerű orvostudomány nagy eséllyel képes biztosítani a teljes értékű életet és sok esetben a teljes gyógyulást. „A tudományos innováció és a személyre szabott gyógymód ma már gyökeresen meg tudja változtatni a daganatos betegek életminőségét. Ma már például tesztelni tudjuk a prosztatarák biomarkereit, amelyek lehetővé teszik, hogy a legmegfelelőbb gyógymódot tudjuk ajánlani a betegnek” – vázolja a diagnosztikában és a kezelésben bekövetkezett haladást dr. Minčík.

Minden veszélyeztetett korú férfinak jogigénye van az ingyenes urológiai szűrővizsgálatra. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a kivizsgálás fájdalmatlan. Az orvos először elbeszélget a beteggel, majd következik az ultrahangos kivizsgálás, a vér- és vizeletvizsgálat, valamint a végbélen keresztül végzett prosztatavizsgálat. A férfiak minden ezzel kapcsolatos fontos információt betegbiztosítójuknál szerezhetnek be, de már régebben a Rákellenes Ligánál is. (Ha a férfinak bármilyen kérdése van erről a betegségről, legyen szó a megelőzésről, a diagnosztikáról, a kezelésről és a lelki vonatkozásokról, hívhatja az onkoporadňa ingyenes telefonszámát, ahol szakemberek adnak neki tanácsot” – egészítette ki Eva Kováčová, a Rákellenes Liga igazgatója, a kampány partnere.

Van, aki új autót vásárol...

Amint említettük, a Szlovák Urológiai Társaság idei Movember akcióját nem hagyományos módon Maťo Homola autóversenyző indította el. „Azt mondják, hogy sok férfi, miután betölti az 50. életévét, az úgynevezett második serdülőkorba lép, és különféleképpen próbálja magára felhívni a figyelmet. Van, aki új autót vásárol és élvezi a gyorshajtást. Ezért örülünk annak, hogy ebben az évben a Slovakia Ring és Maťo Homola is támogatja a kezdeményezést. A mi szempontunkból az a legnagyobb figyelemfelkeltő tett, ha valaki törődik az egészségével és rendszeresen eljár a szűrővizsgálatokra” – mondja dr. Minčík.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?