Elmúlt 50 éves? A prosztatavizsgálat kötelező!

prosztata k

Szlovákiában nyolc férfi közül egynél élete folyamán prosztatarákot diagnosztizálnak. A második leggyakoribb rákfajtáról van szó a férfiak körében. Sokszor már csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, ami nagymértékben lerövidíti az életet. A legnagyobb veszélyben a 60 évnél idősebb férfiak vannak, de már nem ritka a fiatalabb beteg sem. Kívánatos lenne, ha minden, 50. életévét betöltött férfi rendszeresen járna urológiai ellenőrzésre.

Egyre több a prosztatarákos beteg, ami nagymértékben megnöveli a kezelési és a munkaképtelenséggel kapcsolatos költségeket. Az elmúlt 10 év alatt ezek a duplájára – 1,2 millió euróról 2,1 millióra – emelkedtek. Az elemzők szerint világos stratégiát kellene kidolgozni, hogy a szakemberek fel tudjanak készülni a betegek számának emelkedésére, és már akkor ki tudják mutatni a daganatos betegséget, amikor még jól kezelhető. „Ha későn fedezik fel a betegséget, rendkívül nagy teher nehezedik a betegellátó rendszerre. Feltételezhető, hogy az elkövetkező években jelentősen megnő a prosztatarákos esetek száma” – mondja Róbert Babeľa professzor, a prosztatarák kezelésére fordított kiadásokkal foglalkozó tanulmány szerzője. 

Nőnek a közvetett és a közvetlen kiadások 

Szlovákiában 2009. és 2021. között 66,31 százalékkal nőtt a prosztatarákos esetek száma. Hasonló a helyzet a halandóság terén is. Az arány ebben az esetben 34 százalék, ami rendkívül sok. A prosztatarák kezelésére fordított közvetlen kiadások szintén gyorsan emelkednek: 2021-ben 58 105 198 eurót tettek ki, ami 2024- hez képest 158 százalékos növekedést jelent. A közvetett kiadások a munkaképtelenséggel és rokkantsággal járó költségeket jelentik: 2021-ben 3 019 661 euró volt, ami 97 százalékos növekedést jelent. Ezeket a költségeket a szociális biztosító fedezi. 10 év alatt 1 millió euróról 2,1 millió euróra nőttek ezek a kiadások. 

„A prosztatarák világszerte jelentős gazdasági és társadalmi terhet jelent. Ezért fontos, hogy az európai politikusok és egészségügyi dolgozók komplex stratégiákat dolgozzanak ki és érvényesítsenek, a hatásos kezelésre összpontosítsanak, s ezzel enyhítsék az egyénre és a társadalomra nehezedő nyomást” – pontosít a professzor. 

Elmúlt 50 éves? A prosztatavizsgálat kötelező!

A megelőzés a korai felismerés alapja 

Sok férfi azért nem megy urológushoz, mert szégyenkezik vagy fél a prosztatavizsgálattól, és már csak akkor jut oda, amikor fájdalmai vannak. A férfiaknak évente mindössze 6–12 százaléka vállalja az urológiai szűrővizsgálatot. Meg kell jegyezni, hogy a rendszeresen szűrővizsgálatra járó prosztatarákos betegek halálozásának kockázata nagyon alacsony. Ha időben fény derül a betegségre, több mint 90 százalékos sikerrel lehet kezelni, és kisebb teher hárul a betegellátó rendszerre és a társadalomra.

„Kezdetben semmilyen tünet nem utal arra, hogy baj van. Az alsó húgyutakkal kapcsolatos panaszok – gyakori vizelés, vizelési inger, a vizeletsugár gyengülése, véres vizelet – azonban prosztatarákot is jelezhetnek, bár nem tipikus tünetekről van szó. Ha a beteg csontfájdalmakat, gyengeséget, súlycsökkenést tapasztal, gyakran a prosztatarák már előrehaladott stádiumáról van szó. E rákfajta gyakorisága a korral emelkedik, a legtöbb eset a 60. és a 70. életév között jelentkezik, ezért azt ajánlom a férfiaknak: ne halogassák az urológiai kivizsgálást. Az 50. életév után már elengedhetetlen ez a vizsgálat” – figyelmeztet dr. Boris Kollárik, az egészségügyi minisztérium urológiai főszakértője. 

Amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:
  • gyakoribb vizeletürítés
  • nehezen induló vizelet
  • olyan érzés, mintha vizelés után vizelet maradt volna a húgyhólyagban 
  • alkalmanként égő érzés vizelés közben 
  • merevedési zavarok
  • alkalmanként vér jelenléte az ondófolyadékban

Teszt a gyorsabb felismerésért 

Ha valakinél felmerül a prosztatarák gyanúja, általában vérvétellel megállapítják a specifikus antigén, a PSA szintjét, ami a prosztatasejtek által termelt enzim. Ez az érték azonban nem mindig pontos, és a magas PSA-érték nem mindig jelent prosztatarákot. Ahhoz, hogy megkülönböztessék egymástól a prosztatanagyobbodást és a rákot, alapos diagnosztikára van szükség, ami magába foglalja a mágneses rezonanciát és a fájdalmas szövetmintavételt. Előfordulhat, hogy a PSA-szint meghatározása nem elegendő, és az urológusnak további vizsgálatokat kell elrendelnie. Egy új, szlovák tudósok által kifejlesztett vérteszt meggyorsíthatja a diagnosztizálást. 

„Ezt a tesztet a prosztatarák kimutatására és a kezelés ellenőrzésére is fel lehet használni. Pontosabb, mint az eddig használt tesztek, megbízhatósága 25–50 százalékkal nagyobb, mint az ismert vérteszteké” – magyarázza Ján Tkáč mérnök, a vérteszt kifejlesztője. A vérminta alapján meg lehet mondani, hogy kinél fontos elvégezni a szövetmintát és kinél nem, s már akkor ki tudja mutatni a daganatos betegséget, amikor az még sikeresen kezelhető. 

Ennek az új módszernek az alapja a fehérjék felületén lévő úgynevezett glükánok kutatása. A fehérjék felületén lévő glükánokból, egyszerűen mondva cukrokból következtetni lehet arra, milyen állapotban vannak a sejtek. Nagyon eredményesen képesek felfedni a sejtekben lejátszódó rákos folyamatokat. A glükánok kutatásáért 2022-ben a kutatókat Nobel-díjat tüntették ki. 

501 betegen próbálták ki a tesztet, és kiderült, hogy 100 eset közül 82- ben pontosan kimutatta a prosztatarákot. Szlovákia 60 urológiai rendelőjében szerezhető be, de sajnos az egészségbiztosítók még nem fizetik. Azoknak a 45 évnél idősebb férfiaknak ajánlott, akiknek PSA-értékük magas.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?