Egészség

Mit tegyünk, hogy ne gyötörjön az allergiás nátha?

Az allergiások a nagy tavaszi idény után sem lélegezhetnek fel, nem alhatnak nyugodtan, mert ha a szabadban próbálnak pihenni, a fű válthat ki kellemetlen allergiás reakciókat, súlyosabb esetben rohamokat. Mit tehetünk az allergiás nátha ellen?
Kovács Ilona

2018. június 30. 19:55

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Néhány egyszerű tipp

Higgyék el, elég néhány apró változtatás, és enyhülhet a tünetek erőssége. Az alapot természetesen a megfelelő házi környezet jelenti. Ami a legfontosabb:  
- Takarítson gyakran.
- Az ágyneműt, a függönyt és a takarókat legalább 60 C-fokon mossa.  
- A port mindig fentről lefelé törölje, tehát csak a takarítás végén porszívózzon.  
- Az allergének leginkább a meleg, nyirkos levegőben érzik jól magukat, tehát tegye az ellenkezőjét: a lakásban legyen 20-22 C-fok, a levegő páratartalma pedig ne haladja meg az 50 százalékot.

 

2018. június 30. 17:12

Káros a napozás, ha nem tudjuk, hol a határ

Mindennap öblítse le a haját!

Mindig este zuhanyozzon, és a haját is mindig mossa meg. Ezzel csökkenti az allergének koncentrációját és azt az időt, amíg hatnak. Ha szemlencsét visel, az allergiaszezonban cserélje le hagyományos szemüvegre, A kontaktlencse levegőben található bizonyos allergént, például virágport felfoghat, ezért az allergia tüneteit erősebben érezheti a beteg. Allergiát a stressz is kiválthat. Ha stressz éri, próbálja ki a következőt: tudatosítsa, mi váltja ki, gondolja át, hogyan küzdhetné le a stresszt (ez lehet sport vagy wellness), és tegyen meg mindent azért, hogy a minimumra csökkentse a feszültséget.

Jól időzítse a kezelést

Ha allergiás náthában szenved, ne hagyjon mindent az utolsó percre, előre készüljön fel az idényre!. Ez nemcsak a takarításra, hanem a kezelésre is vonatkozik. Néhány, recept nélkül kapható gyógyszert már napokkal a virágporszezon kicsúcsosodása előtt szedhet, s ezzel enyhítheti a tüneteket. Ám elengedhetetlen, hogy kikérje orvosa vagy gyógyszerésze véleményét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?