Egészség

Mi az igazság az E-számokról?

Korunk nagy feladata, hogy eldöntsük: mely élelmiszerek valóban egészségesek és melyeket kell inkább elkerülni. A sok vitát kiváltó témák egyike az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett adalékanyagok. Ön tudta, hogy nem mindegyik káros? Sőt, néhányat közülük csaknem mindenki rendszeresen használ a konyhában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 29. 16:05

Illusztráció - Fotó: pixabay

Az adalékok, népiesen E-számok olyan anyagok, amelyek javítják néhány élelmiszer tulajdonságát. Itt elsősorban a festékanyagokról, az ízfokozókról, a tartósítószerekről, az antioxidánsokról (meghosszabbítják az élelmiszer tartósságát), a sűrítőanyagokról (megakadályozzák a étel kristályosodását), a stabilizátorokról (megőrzik az élelmiszerek összetételét), az emulgeálókról (az összekeverhetetlen anyagok összekeverhetőségét biztosítják) és a vitaminokról van szó. Az E-számok lényegében az élelmiszerek tulajdonságait javítják, legyen szó a tartósságról, a tápérték megőrzéséről, a konzisztencia javításáról vagy az íz és a szín erősítéséről.

Mindegyik káros?

Ha valamelyik E-szám szóba kerül, az ember általában mesterséges, egészségre káros adalékanyagokra gondol. Pedig nem mindig az. „Körülük sok természetes eredetű – mondja Vladimír Mikuš, a Nestlé Slovensko fejlesztési menedzsere. – Vitaminokról, természetes festékanyagokról van szó, például az E100 a kurkumin sárga színét, az E160 a kerotin narancssárga kerotin színét, az E101 a B2-vitamint, az E476 a lecitint jelenti, ami a tojássárgájában található természetes emulgátor” – tette hozzá a szakember. Vannak azonban mesterséges adalékanyagok is, amelyek között szép számmal találhatók károsak is. Ajánlott mennyiségét az Európai Bizottság határozza meg úgy, hogy semmiképpen se hasson károsan a fogyasztó egészségére. Ennek ellenére ezeket legjobb elkerülni.

Az egyszerű élelmiszerekben is van

Kenyér, margarin, húsipari termékek, csokoládé és fagylalt – ezeket az ételeket gyakran fogyasztjuk, pedig vannak bennük adalékanyagok, amelyek a minőséget javítják. Például kenyér adalékanyag nélkül is készíthető, de az mindig szárazabb, kevésbé kelt lesz, mint adalékanyaggal. Már kis mennyiségű adalékanyagtól is finomabb, jobb struktúrájú és tartósabb lesz a kenyér.

2018. augusztus 22. 12:37

Egyre több élelmiszert dobunk ki

Hozzáférhető és bevált alapanyagokból

A táplálkozás irányzatai állandóan változnak, s az élelmiszergyártóknak reagálniuk kell a fogyasztók igényeire: állandóan javítják, módosítják termékeik elkészítési módját, receptúráját. Csökkentik a só, a többszörösen telített zsírok és a cukor mennyiségét. „Ennek köszönhetően ma már kaphatók olyan termékek is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak semmilyen mesterséges adalék- és színezőanyagot. Ilyen például a zacskós levespor, amiről talán senki nem gondolná, hogy semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz. Másfelől viszont tudni kell, hogy még azok is tartalmaznak természetes nyersanyagot, amiből otthon főzünk. A tésztát, fűszert, zöldséget és húst egyszerűen megszárítják és így használják fel az egészségesebb levespor elkészítéséhez – mondta a szakember. Érdekes a különféle cukorkák színesítése természetes anyagokkal. A korábban használt mesterséges színezőanyagok öszszefüggésbe hozhatók a gyerekek hiperaktivitásával, ezért ma már több gyártó természetes festékanyagot használ, például hibiszkuszt, fekete ribizlit. A szárított kurkuma adja például a sárga, a cékla a piros, a spenót és a póréhagyma a zöld színt. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?