Gondosan nézze meg, honnan rendel elektronikus úton gyógyszert

gyógyszer k

Bár igaz, hogy a világhalón vásárolni kényelmes és lényegében onnan minden beszerezhető, a gyógyszerek esetében feltétlenül legyen óvatos. Szlovákiában csak az érvényes regisztrációval rendelkező táplálékkiegészítőket lehet a világhalón beszerezni. Fontos tudni, hogy ilyen tevékenységet csakis engedélyezett internetes gyógyszertár folytathat.

Az Állami Gyógyszer- ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) felhívja a figyelmet, hogy veszélybe kerülhet az, aki nem ellenőrzött forrásokból vásárol preparátumot. A nem legális internetes gyógyszertárakban leggyakrabban merevedési zavar ellen, fogyás, vetélés elősegítésére szolgáló készítményeket, antidepresszánsokat vásárolnak. Ezek a szerek gyakran hamisítványok és nagy egészségi kockázatot jelentenek. Hatásuk nem bizonyított és kárt tehetnek az egészségben.

Ki árusíthat gyógyszert a világhálón?

 • csak az, akinek engedélye van betegellátás alkalmazására gyógyszertárakban vagy egészségügyi segédeszközök kiadására
 • az engedéllyel rendelkező eladónak minden feltételnek meg kell felelnie, beleértve azt is, hogy a küldemény csomagolásának sértetlennek kell lennie, hogy minőségét megőrizze
 • az interneten gyógyszereladásra jogosult gyógyszertárak jegyzékét az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal honlapján találja meg Ha vényköteles gyógyszerre van szüksége, körzeti orvosát keresse fel.


Ha vény nélkül kapható táplálékkiegészítőt keres, vásárolhat az interneten, de csak az említett jegyzéken szereplő gyógyszertárban.

Milyen a megbízható gyógyszertár?

Az Európai Unió közös logót vezetett be, amelynek a lényege, hogy biztonságos legyen a gyógyszer vagy egészségügyi segédeszközök vásárlása a világhálón. A logó minden államnak egyforma, csak a zászló és a nyelv változik. Ha kinyitja a logót, eljut az állami intézet oldalára, ahol megtalálja az internetes eladás engedélyezésével rendelkező gyógyszertárak jegyzékét.

A gyanús oldalakra jellemző:
 • agresszív reklám
 • állandóan villogó ablak, amit csak a kereső kikapcsolásával lehet leállítani
 • a cím általában nem jelenik meg az oldalon
 • nem olvasható a gyógyszereladás engedélyezéséről szóló bizonylat
 • vényköteles gyógyszereket is kínál
 • a kínált gyógyszerek ára lényegesen alacsonyabb, mint a komoly online üzletekben
 • e-mail spamok
 • nem kért elektronikus posta, amely csodagyógyszereket kínál gyanúsan alacsony áron
 • ilyen kínálatot a tényleges gyógyszergyártók soha nem küldenek, mivel ezt a törvény tiltja.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal azt ajánlja, hogy ha valaki az interneten szeretne valamilyen készítményt vásárolni, mindig hiteles oldalról rendeljen, mert különben fennáll a veszély, hogy hamis szert vásárol, amivel veszélyeztetheti egészségét. Az Európai Unió határain évente 30 millió doboz hamis gyógyszert foglalnak le. Egyáltalán nem egyszerű kideríteni, hogy hamisítványról van-e szó. A hamisított szereket úgy állítják elő, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak az eredetihez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a hamisított gyógyszerek világviszonylatban a teljes gyógyszerforgalom 8 százalékát teszik ki, néhány országban pedig akár a 25 százalékát is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?