Egészség

Friss levegő IGEN, NIKOTIN NEM!

Ha rangsorolni kellene az emberi test szerveit, az elsők között nyilván azok szerepelnének, amelyek nélkül az élet elképzelhetetlen, s a tüdő biztosan közöttük lenne. Valóban a tüdő leggyakoribb betegsége a krónikus obstrukciós betegség és a rák? – kérdeztük Dr. Ivan Solovič bel- és tüdőgyógyászt, a tuberkulózis és tüdőbetegségek, valamint a mellkasi sebészet Vyšné Hágy-i nemzeti intézetének munkatársát.
Kovács Ilona

2019. március 8. 08:00

Igen, ez igaz. Szlovákiában 100 000 krónikus obstrukciós tüdőbeteg jut 5 millió lakosra, ami viszonylag magas szám. Ám ebben a számban csak azok vannak, akik kezelést kapnak, akik orvosi felügyelet alatt állnak. Arról viszont nincsenek pontos adataink, hányan mondják: „dohányosra jellemzően köhögök“ vagy „meghíztam, ezért vagyok rosszul, ezért lélegzek nehezebben“, „nem tudok felmenni a lépcsőn, ezért korlátoztam a napi mozgást”, „nem járok sétálni, mert ha a kortársaimmal megyek, lemaradok“. Az ilyen emberek mindig találnak valami kifogást, de azt nem ismerik el, hogy azért nem bírják az iramot, mert a tüdejük beteg. Idősebb korban az emberek nagy része szed gyógyszert magas vérnyomás ellen, és rendszerint be is veszi, mert fél a szívbetegségtől. Ám akik obstrukciós tüdőbetegségben szenvednek és inhalációs gyógyszert kellene szedniük, még négy hónapig sem szedik, nem életfogytig, ahogy az orvos előírta. Pedig a betegség utolsó stádiuma drámai: a beteg fulladozik, oxigén nélkül nem tud még tisztálkodni sem. Az oxigéncső hosszától függ mozgási lehetősége.

Az emberek nagyon keveset tudnak erről a betegségről...

Ez tény. Azért, mert lebecsülik. Mindenki fél a magas vérnyomástól, a szívritmuszavartól, de ha nehezebben lélegzik, nem tulajdonít neki jelentőséget. A legnagyobb gond az, hogy nem veszik komolyan a súlyos tüneteket sem, és későn kerülnek orvoshoz. Aki régen naponta sétált, lassan már csak kétnaponta, hetente hagyja el a lakást. Amikor az utolsó stádiumba kerül, már egyáltalán nem tudja elhagyni a lakást.

Valamikor halálos betegség volt a tuberkulózis. Ma milyen veszélyt jelent? Továbbra is félni kell tőle?

2017-ben 246 új esetünk volt, és a számok tavaly sem változtak lényegesen. 100 ezer lakosra számítva 5 új esetről tudunk. Tudni kell, hogy a legveszélyeztetettebbek a lakosság marginális csoportjai, az ingerszegény környezetből származók, a hajléktalanok és azok, akiknek társult betegségük van, továbbá a daganatos és cukorbetegek. Ők sokkal könnyebben kapják meg ezt a fertőző betegséget. Szlovákiában e téren jó a helyzet. Az egész országban 143 szakrendelő van, ezek megfelelően el tudják ellátni a lakosságot. A roma településeken, ahol a fertőzésveszély nagyobb, rendkívül hasznos munkát végeznek a képzett egészségügyi asszisztensek. Ők tartják szemmel a beteget, amikor hazaengedjük a kórházból, ők magyarázzák el nekik, hogy minden kapcsolatukat ki kell vizsgálnunk, hogy a gyógyszereket feltétlenül szedniük kell. A tüdőgyulladástól eltérően a tuberkulózis nemcsak 2-3 hétig tart, hanem sokkal tovább. A betegnek 6 hétig kórházban kell lennie, majd további 6 hónapig ambulánsan folytatódik a kezelés.

Néhány évvel ezelőtt kötelező volt a tbc elleni oltás. Mi a helyzet most?

Szlovákiában 2012-ben befejeztük a tbc elleni oltást, azóta csak akkor oltják be a gyereket, ha a szülők akarják. A BCG vakcina nem véd meg a tuberkulózistól, úgy véd, hogy ha az ember találkozik a kórokozóval, már vannak a szervezetében ellenanyagok, és a fertőzés nem fejlődik ki teljes mértékben. Jelenleg KeletSzlovákia 4 veszélyeztetett településén kötelező az oltás. Szlovákia-szerte hét központ van (Poprád, Bártfa, Kassa, Besztercebánya, Turócszentmárton, Nyitra, Pozsonypüspöki), ahol a gyermeket beoltják tbc ellen, csak a vakcinát a szülőknek kell megfizetni.

Azt azért nem állíthatjuk, hogy ez a betegség már nem veszélyezteti az emberiséget. Ellenkezőleg. Bizonyos régiókban a mai napig előfordul, amiért a lakosság fokozott migrációja a felelős...

Napjainkban Nyugat-Európában több a tbc eseteinek száma, pedig ott hos?szú ideig csökkenés volt tapasztalható. Elsősorban azok között több a fertőzött, akik nem az adott országban születtek. Mivel a tuberkulózis súlyos fertőző betegség, figyelembe kell venni, honnan jöttek az adott személyek. Ha olyan területről, ahol magasabb a tbc előfordulása, például háborús övezetekből, sokkal gyakrabban fordul elő. Meg kell jegyezni, hogy a tbc-ben szenvedő ember gyenge, köhög, nem képes hosszú utat megtenni, ám a probléma ott kezdődik, hogy valaki a családból megérkezik Nyugat-Európába, letelepszik, majd jön a többi családtag. Az lenne az ideális, ha az idegen országból érkező emberekre jobban odafigyelnénk, mint régen. Mi például a menekülttáborokban ellenőrizzük a migránsokat, megröntgenezzük őket, elvégeztetjük a tbc-tesztet, de sajnos nem minden ország teszi ezt meg. Az egészségeseknek pedig az Európai Unió által ajánlott kérdőívet kellene kitölteniük, s ennek alapján megtudhatjuk, hogy valaki veszélyeztetett-e. Ha igen, akkor kivizsgálásra küldenénk. El kell azt is mondani, hogy nemcsak a migránsokrólmenekültekről van szó, hanem a lakosság országon belüli migrációjáról is. Például a Késmárki járásból egész családok költöztek a Nagykürtösi járásba, s egyszer csak ott is megjelent tuberkulózis. A gyerek élhet Pozsonyban steril körülmények között, ahol nincs tuberkulózis, de szünidőre elküldik a nagyihoz KeletSzlovákiába, ahol nagyobb a fertőzés kockázata is. Az abszolút számokat tekintve jól állunk, de résen kell lennünk. Nem csak a kelet felől nyugat felé irányuló migráció lehet a bűnös. Van egy új veszélyeztetett csoport, a Nagy-Britanniából hazatérők csoportja. Az angol városokban élő etnikai csoportokban 100 000 lakosra számítva 100 tbc-s eset jut, nem úgy, mint nálunk: 5 eset 100 000 emberre. Tavaly öt olyan páciensünk volt, akik Nagy-Britanniában fertőződtek meg.

Változott-e valami a tbc kezelésében?

Régen a tuberkulózist amolyan úri betegségnek tartották. Gyengeség, étvágytalanság, éjszakai izzadás, köhögés – szokásosnak tűnő jelenségek, pedig tbc-t is jelezhetnek. Az a veszélyes, hogy az emberek a kezdeti tüneteket lebecsülik. Leggyakrabban már csak a véres köpet miatt keresi fel az orvost a beteg. Ez azonban már késő, mert a lelet kiterjedt lehet. Jó hír, hogy a tuberkulózis kezelhető, nem halálos betegség, de a multirezisztens formái nagy gondot jelentenek, ugyanis a szokásos gyógyszerek nem hatnak, hosszú távú gyógyrezsimet kell kidolgozni. Míg a tuberkulózis hagyományos kezelése 200-300 euróra jön ki, az úgynevezett multirezisztens tbc kezelésében csak egy gyógyszer ára 1617 ezer euró. Az ilyen beteg kezelési költsége 25-30 ezer eurót tesz ki. Ha a beteget nem kezelik ki, a második és a harmadik ismétléskor a baktériumtörzsek mutálódnak, nem reagálnak a szokásos gyógyszerekre. Nagy kockázatot jelent, ha a mutálódott törzsek szaporodni kezdenek.

A statisztikai adatok szerint Szlovákiában az utóbbi időben csökkent a dohányzók száma. A tüdőgyógyászok is észlelik ezt a pozitív trendet? Netán kevesebb a beteg?

Abszolút számokban nem érezzük a csökkenést, azt viszont tapasztaltuk, hogy a dohányzás miatt kialakult betegségekben manapság már a nem dohányosok is szenvednek, ami azt jelenti, hogy a tüdőbetegség nem kizárólag a dohányzók betegsége. Lehet genetikai hatás következménye, bizonyos enzimek hiánya. Természetesen továbbra is érvényes, hogy a dohányzás a tüdőbetegség legfontosabb kockázati tényezője, de napjainkban fiatalok és nemdohányzók között sem ritka.

Mit tehetnénk tüdőnk egészségéért?

Elsősorban egészségesen kellene élni. Hogyan védjük a tüdőnket? Észszerű életmód, rendszeres szellőztetés a téli hónapokban is, friss levegőn való tartózkodás – ezek a legfontosabb szabályok. Vannak mobilapplikációk, amelyek mérik a lépéseket. Aktív korban a szakemberek naponta 6000 lépést ajánlanak. Ez a minimum, amit megtehetünk egészségükért. Nagyon fontos, hogy kerüljünk minden olyan anyagot, ami káros a tüdőnek, vagyis nemcsak a dohányipari termékeket, hanem minden, úgynevezett nem dohányból készült cigarettát, amit sokan „a dohányzás kevésbé ártalmas formájának” tartanak. Kérdezem: van „kevésbé ártalmas forma”? Vagy dohányzok, vagy nem dohányzok. Igen, a pára nem annyira káros mint a füst, de tegyük fel a kérdést: mennyi ideig bírjuk ki a gőzfürdőben? Legfeljebb 10-15 percet. Ám a párát lényegesen hosszabb ideig szívjuk be. Tudományosan ugyan nem bizonyított, ez az én személyes véleményem: az elektromos cigarettának ugyan nincs rákkeltő hatása, de gyakori használata biztosan nem tesz jót a felső légutak egészségének. A legtöbb, amit a tüdőnkért tehetünk: kerüljük a káros anyagokat, ne dohányozzunk, és minél többet tartózkodjunk a friss levegőn.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
elektromos Mini

Az elektromos Mini nem több egy érdekes és élvezetes autónál

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

Peter Pellegrini

Elkezdte az aláírásgyűjtést a Pellegrini alapította Hlas

ddddd

Dylannek bőven van még mondanivalója

Ivan Korčok

Korčok Budapestre látogat, tárgyalni fog a határok megnyitásáról is

Májusban tovább csökkent a foglalkoztatottság

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.