Ezért tikkel a szemünk

szem illusztráció

A tikkelés rövid, gyors, ismétlődő mozgás, mely leggyakrabban a szemkörnyéki izmokban jelentkezik, de gyakori az arc, a váll, valamint a felső végtag izmaiban is, bizarr mozgásokat létrehozva. Egyszerű motoros tikkről beszélünk például a szemhunyorítás, a pislogás, a váll húzogatása esetén, és összetett tikk mozgásról például szökdécselés vagy mások mozgásának utánzása közben.

A tikkelés akarattól független cselekvés, melynek motoros, vokális, valamint kevert formáját ismerjük. Oka ismeretlen.

A vokális tikk jellemzője egy-egy hang, hangsor, szó ismétlődő, akarattól független adása. Egyszerű vokális tikk például a szipogás, a torokköszörülés, a dünnyögés, a röfögés, a lihegés, összetett a helyzethez nem illő szavak, esetleg mások szavainak ismétlése. A motoros és vokális tikk kombináltan is megjelenhet, bizarr hangadással kísért mozgássorokat létrehozva. Mindkét formára jellemző, hogy leggyakrabban gyermek-, illetve serdülőkorban kezdődik. Legtöbb esetben átmeneti jelenség, egy idő után kezelésre vagy kezelés nélkül megszűnik, máskor vissza-visszatérően jelentkezik. Megfigyelések szerint fiúknál gyakrabban jelentkezik, mint lányoknál.

ialakulásának pontos oka ma még ismeretlen, ám a kutatók különböző méhen belüli ártalmakat feltételeznek, de ezek tudományosan még nem bizonyítottak.
A tikkelés egyik különleges formája a Gilles de la Tourette szindróma, mely motoros és vokális tikk egyidejű megjelenése. Gyakran trágár, obszcén szavak oda nem illő ismételgetése kíséri. Naponta több alkalommal, gyakran mindennap megfigyelhető, halmozottan, periódusokban jelentkezik.

Vannak a betegség lefolyása alatt tünetmentes időszakok, de ezeknek hossza a 3 hónapot nem haladja meg. Gyakran társul kényszerbetegség tüneteivel, figyelemzavarral, magatartászavarral, tanulási zavarral. Gyermekkorban kezdődik, fiúknál gyakoribb. Fiatal felnőttkorban a legtöbb esetben javulás következik be. A tikk kezelése nehéz, általában teljes tünetmentesség ritkán érhető el. Enyhébb esetekben a pszichoterápia jó hatású lehet. Súlyosabb esetekben azonban gyógyszeres kezelés indokolt, főleg akkor, ha az akarattól független cselekvés a beteget a mindennapi életvitelében korlátozza, illetve kellemetlen helyzetekbe sodorhatja.

(WEBBeteg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?