Egészség

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

A televízió előtti szunyókálás egyeseknél már egyfajta napzáró szeánsz, sokan ráadásul csak bekapcsolt tévé mellett képesek elaludni. A friss kutatások szerint azonban ez nem jó ötlet: nagyobb arányban érinti ugyanis az elhízás azokat, akik valamilyen mesterséges fény mellett hajtják álomra a fejüket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 17. 17:48

- Shutterstock-felvétel

A JAMA International Medicine című szaklapban ismertetett kutatás eredménye szerint átlagosan több kilónyi súlyt is felszedtek azok az emberek, akik öt éven keresztül rendszeresen tévé vagy valamilyen fényforrás mellett aludtak el. Nagyjából 17 százalék az esélye, hogy legalább öt kiló plusz súlyt felszed az ilyen módon szunyókáló ember, de a tévé melletti alvás 22 százalékkal növeli a túlsúly, 33 százalékkal pedig az elhízás veszélyét is. Az alanyokat négy fő kategóriába sorolták aszerint, hogy napközben mennyi fény éri őket. Az első csoportba a teljes sötétségben alvók kerültek, a másodikba a szobában lévő, kisebb fényforrás mellett alvók, a harmadikba az ablakon beszűrődő fény mellett pihenők, míg a negyedik csoportban lévők rendszeresen úgy alszanak, hogy közben a tévé vagy valamilyen más fényforrás is be van kapcsolva. Az eredmények szerint a képernyő előtt elszundítók testtömege nőtt a legtöbbet a vizsgált ötéves periódusban, és nagyobb arányban érintette őket az elhízás és a túlsúly is. 

Persze a kutatók kiemelik, hogy nem vehettek figyelembe számos más életmódbeli tényezőt, illetve az adatokat is saját bemondás alapján gyűjtötték, így elképzelhető, hogy nem felel meg teljes egészében a valóságnak. Az azonban már régóta bizonyított, hogy a mesterséges fény befolyásolja alvásunk minőségét, hogyha pedig nem pihenjük ki kellően magunkat, az egy sor betegség kockázatát növeli.

(házipatika)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?