Elégedetlen egészségbiztosítójával? Szeptember végéig van ideje változtatni

Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union

Rosszak a tapasztalatai az egészségbiztosítója nyújtotta szolgáltatásokkal, vagy egyszerűen csak változtatni szeretne? Törvény adta joga van ehhez. Szeptember 30-ig egy állami (Általános Egészségbiztosító) és két magán (Dôvera, Union) egészségbiztosító közül választhat.

Az emberek többsége nem tudja, mit várhat a biztosítótól, mire van törvény adta joga, s mi az, amit e felett nyújt a biztosító. Azt ajánljuk, hogy mielőtt dönt, gondosan hasonlítsa össze a három biztosító nyújtotta szolgáltatások előnyeit és hátrányait.

A változtatás egyik oka lehet az, amikor azt tapasztalja, hogy a közeli orvos nem kötött együttműködési szerződést az ön biztosítójával, s ezért minden műveletért fizetnie kell. Fontos tudni, hogy bármikor válthat egészségbiztosítót, de csak egy évben egyszer, legkésőbb szeptember 30-ig. Ahhoz, hogy problémamentes legyen az átmenet, az aktuális biztosítóval fel kell bontania a szerződést, s az alábbi szabályokat be kell tartani:

  • Szlovákiában mindig a következő év január elsején lép életbe az új egészségbiztosítóval kötött szerződés.
  • Az új biztosítóba a jelentkezést legkésőbb szeptember 30-ig kell benyújtani, és a következő év január elsején lép életbe.
  • Példa: aki 2013. szeptember 30-ig adja be a kérvényt, 2014. január elsején válik a biztosító ügyfelévé. Ha 2013. szeptember 30-a után kérvényezi a változást, az új biztosító ügyfelévé 2015. január elsején válik.
  • A kijelentkezéssel nem kell foglalkoznia, mert az a jelentkezés alapján automatikusan zajlik le.

Két biztosító ügyfele nem lehet

Szeptember 30-ig kell jelezni az egészségbiztosító megváltoztatásának szándékát, mégpedig a kérvény kitöltésével és benyújtásával. Ezen időpont után már nincs erre lehetőség. Kivételt az újszülöttek és azok képeznek, aki külföldön fizették a biztosítási összeget, de hazatelepültek. Ők azonnal az új egészségbiztosító ügyfelei lesznek, mihelyt aláírják a szerződést. Ha megtörténik, hogy két biztosítóba nyújtott be kérvényt, köteles egyet kiválasztani és a másik kérvényt megsemmisíteni, s erről az egyes biztosítókat értesíteni. Ha elmulasztja ezt a kötelességét, mindkét kérvénye érvénytelenné válik. Fontos tudni: a járulék összege nem a biztosítótól függ. Ezt a törvény az előző év jövedelmét figyelembe véve határozza meg.

Milyen előnyei lehetnek a változtatásnak

Egy felmérés szerint Szlovákia lakossága leggyakrabban azért váltott egészségbiztosítót, mert az új biztosító hozzájárult a fogorvosi kezelés költségeihez és visszafizette a gyógyszerek árát. Mielőtt végérvényesen dönt, vegye figyelembe:

  • milyen kivizsgálásokat kínál a biztosító a törvény által megszabott keretek felett
  • milyen előnyöket kínál a gyerekeknek vagy a családoknak
  • milyen a várakozási idő

Megéri változtatni?

Fontos, hogy a három biztosító – Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union – közül melyiket választjuk. Ne várjuk, hogy naponta érezni fogjuk, milyen jó, hogy váltottunk. Ám megváltozik a véleményünk, ha megbetegszünk, gyógyszerre vagy ellátásra van szükségünk. Az sem mindegy, meddig kell várni a műtétre és a szakorvosi kivizsgálásra. Aszerint, melyik biztosító ügyfele, visszakaphatja a gyógyszerekért kifizetett pénzt.

Egészségi állapotától, életmódjától és igényeitől függ, melyik egészségbiztosító felel meg önnek a legjobban. Van olyan, amelyik a szenioroknak és a krónikus betegeknek előnyösebb, van, amelyik a gyerekes családoknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?