Egészség

Egészségesebben táplálkoznak, ám kevesebbet mozognak

Míg egyes szülők annak örülnek, hogy gyermekük legalább valamit evett, mások azon töprengenek, hogy nem evett-e túl sokat. Az elkövetkező évek egyik legnagyobb feladata, hogy az étkezési szokások és a mozgás összhangban legyen egymással. Erről a kérdésről viszonylag széles körű vita folyik. A Nestlé társaság Viem, čo zjem nevű projektje is ezzel foglalkozott.
Kovács Ilona

2020. március 14. 18:16

A társaság ez év januárjában felmérést végzett, amelyben 991 szülőt kérdezett meg, aki 8–11 éves gyereket nevel. Nemcsak az volt a cél, hogy megtudja, milyen a gyerekek étkezési szokásai, hanem az is, hogy a szülők men?nyire tudják csökkenteni a gyerek esetleges túlsúlyát.

Vezetnek a nyugat-szlovákiaiak

Egyre több az elhízott gyerek. A felmérésben részt vettek 18 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Elsősorban a nyugat-szlovákiai gyerek (22 százalék) vannak veszélyben. Kivételt Pozsony képez, ahol a gyerekek 11 százaléka túlsúlyos. Pozitív felismerés, hogy a gyerekek 80 százaléka mindig az iskolai ebédlőben étkezik. Ez elsősorban a kisebb gyerekekre vonatkozik. Kiderült, az étkezési szokások kialakítását tekintve rendkívül sok függ a szülők szociális helyzetétől. A kisebb jövedelmű és alacsonyabb műveltségű szülők gyerekei általában nem étkeznek egészségesen.

Egyre több az elhízott gyerek, elsősorban a nyugat-szlovákiaiak (22 százalék) vannak veszélyben.

Összefoglaló

  • Szlovákiában a gyerekek 18 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a többi testtömegindexe rendben van.
  • A gyerekek túlsúlyáért főleg a mozgáshiány és a cukrozott italok fogyasztása a felelős.
  • 2017 óta enyhén javulnak az eredmények, de a rendszeres mozgás terén vannak még tartalékok.
  • A gyerekeknek csak a 19 százaléka mozog naponta az iskolán kívül is, ami 10 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben volt.

Kevesebb egészségtelen ételt fogyasztanak

A felmérés rávilágított, hogy a gyerekek 67 százaléka hetente legalább egyszer-kétszer egészségtelen ételt eszik. Jó jel, hogy ennek ellenére 2017-hez viszonyítva enyhén csökkent ezen élelmiszerek fogyasztása.

Semmi újat nem mondunk azzal, ha kijelentjük, hogy a mozgás a túlsúly megelőzésének legfontosabb tényezője. 2017-hez viszonyítva 10 százalékkal kevesebb azoknak a gyerekeknek a száma, akik az iskolán kívül is rendszeresen sportolnak. Hasonló felmérést a világ 84 országában végeztek 8 millió gyerek bevonásával.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a részletfizetés elhalasztását

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič arra kér mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a kijárási korlátozást

dd

Litera túra – irodalom a karanténból

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

Ivan Korčok

Ivan Korčok szerdán veszi át a külügyi tárca vezetését Sulíktól

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.