Az alvatlanság korát éljük

alvás

Az elmúlt években eddig soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodott az emberek alvásának a minősége. Világjelenségről van szó, ami ellen valamit tenni kell. A Magyar Alvás Szövetség ezért márciusban szakmai konferenciát tartott, amelyen egyebek mellett az alábbi kérdésekre kereste a választ: miért alszik rosszabbul a világ, miért hat az alvásra a pozitív gondolkodás, milyen az alvás és az álmosság napszakos eloszlása, mit tehetünk a fényszenynyezés ellen, hogyan hat az alvásra és a memóriára a stressz, miért alszanak el a sofőrök a közutakon, hogyan hat a sport az alvásra. A szakmai tanácskozás központi gondolata ez volt: a jó alvás elengedhetetlen az egészséghez.

Ma már az egészséges életmód része a jó alvás, miképpen a megfelelő étkezés, a testmozgás is elválaszthatatlan az emberek pszichés vagy lelki állapotától. A magyar szervezet az elmúlt években sikeres szakmai programot valósít meg a tudományos ismeretterjesztés területén, az alvásegészségügyi intézmények és alvásipari vállalatok tevékenységének az összefogásával. Nemzetközi standardok alapján kidolgozott alvásminőségmérési módszereket alkalmaznak, kutatásokat és felméréseket végeznek, könyveket adnak ki, és értékelik az alvásért kiemelkedő munkát végző intézményeket.

„A Covid-járvány következményei és a válságos világhelyzet éppúgy, mint a mindennapi életkörülmények változásai jelentős hatással vannak az alvásunkra, amelyek a munkavégzés és a családi együttlétek területén is jelentkeznek. Átlagosan 6,8 órát alszanak a felnőttek hét közben, ez elmarad a nemzetközileg ajánlott 7–9 órától. Az öszszetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható Magyarországon az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásunk szerint, amelyet az Alvásszövetség a Szinapszis Egészségkutató Intézettel végez. Az alvászavarok megelőzése és kezelése a saját alváskörülmények megfelelő alakításával kezdődhet, és az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésén keresztül a megfelelő orvosi kezelésekkel folytatódhat”– hívja fel a figyelmet G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Sleepfriendly Awards

A sleepfriendly program az egészséges életmód, kiemelten az alváskultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységet értékeli szigorú minősítési szempontok alapján. Az elismerés megkülönböztetést jelent abban a vonatkozásban, hogy a díjazott a vállalati kultúrájában és tevékenységében következetesen és példamutató módon járul hozzá ahhoz, hogy jobban aludjanak az emberek. Három dán vállalat kapta meg az Alvásbarát Kiválósági Díjakat a minőségi alvással kapcsolatos tevékenységükért és a munkavállalók egészségtudatos, egészséges életmódot támogató munkakörülményeiért, különösen a megfelelő munkavégzéshez szükséges pihenőidő hatékony kihasználásáért. A vállalatok sikeresen hozzájárultak alkalmazottaik egészségi állapotának és munkateljesítményének fenntartásához és javításához.

Nyugtalan éjszakák – mindennapos alvászavarok

Európa egyre nyugtalanabbul alszik!  A felnőtt lakosság közel egyharmada szenved valamilyen alvászavarban, ezt erősítik a legújabb holland kutatások. A  Pharma Nord által közzétett GFK felmérés 22 000 résztvevőjéből a nők 36%-a és a férfiak 19%-a alvászavaros. Ez majdnem egyharmada a felnőtteknek. A magyarországi felmérések ennél kedvezőtlenebb képet mutatnak. A Budapesti Alvásközpont három évvel ezelőtti vizsgálata szerint az 1000 fős reprezentatív felmérésben részt vevők 31,6%-a érintett. Az alváshiány és különösen az alvási apnoe néven ismert alvászavar fokozza a közlekedési balesetek kockázatát. Ráadásul a  rossz alvással kapcsolatos vizsgálatok szerint az  elhízás, a cukorbetegség és számos kóros állapot fokozott kockázatával járnak. A szakértők ajánlása szerint egy felnőttnek legalább hatnyolc óra éjszakai zavartalan alvásra van szüksége. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az alvást elősegítő  melatonin  termelődése nélkülözhetetlen a minőségi alváshoz. Természetes hormonról van szó – nevezik az alvás vitaminjának is –, amelyet az agy termel, kizárólag sötétben. Ez az anyag váltja ki az álmosság érzését is.

Vannak olyan körülmények, amelyek gátolják a természetes melatonin termelődését. A melatonin elégtelen termeléséhez és az alvási zavarok szaporodásához jelentősen hozzájárulnak a mesterséges megvilágítási körülmények, és az, hogy szemünk a laptopok, telefonok és táblagépek úgynevezett kék fényével találkozik. Az időzónákon átutazók által elszenvedett jet-leg jelenség a cirkadián ritmus felborulását okozhatja, amelynek ellensúlyozására a melatonin mesterséges pótlását javasolják a szakemberek. Miután az életkor előrehaladtával a melatonin termelődése fokozatosan csökken, pótlása javasolt. Mindehhez megfelelő alvási körülményeket kell kialakítanunk, amelyek elősegítik a pihentető, minőségi alvást.

A kitüntetett dán vállalat legújabb tanulmányában a  magnézium hiányának és az alvásnak a következményeiről számol be, hangsúlyozva, hogy számos más, az egészségünket befolyásoló hatása is van ennek a fontos ásványi anyagnak.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nyugat-európai felnőtt lakosság 20 százaléka nem kapja meg a napi szükséges minimális mennyiséget sem.

Az izmok és a magnézium kapcsolata közismert, miképpen egyre nyilvánvalóbb: az éjszakai véletlenszerű izomrángások is arra utalnak, hogy a szervezetünkben kevés a magnézium. A leginkább kellemetlen izomjelenségek a szemhéj izmainak feszülésétől bizonyos ideghez kapcsolódó izmokra, leginkább azonban a lábizmokra terjednek ki. Mindezeken túl hozzájárulnak a letargikus hangulathoz, az ingerlékenységhez, megnyilvánulnak a migrénben és más, gyakori ideges állapotokban is. Elhúzódó és súlyos hiánya krónikus fáradtságot, kialvatlanságot, szorongást és depressziót okozhat. Ez az ásványi anyag a szervezet több mint 300 enzimatikus folyamatában vesz részt.

A magnéziumhiány fő oka az egészségtelen táplálkozás. A sok finomított szénhidráton alapuló élelmiszer, mint például a finomított liszt és a cukortermékek alig tartalmaznak magnéziumot. Azoknak, akik sok kávét és alkoholt isznak, több magnéziumra van szükségük. A kutatások arról is szólnak, hogy az érzelmi vagy munkahelyi stressz esetén is több magnéziumot használunk, így ilyen körülmények között is hiány alakulhat ki. Érdemes tudni, hogy egyes gyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták is gátolhatják a magnézium felszívódását a szervezetben. Ha az étkezéssel nem jut a szervezet elegendő magnéziumhoz, jó megoldás lehet pótlása.

Hollandiában megközelítően egymillió ember szenved magnéziumhiány okozta zavarokban.  A nőknél, különösen a terhes nőknél gyakrabban fordul elő, és a  65 év felettiek 30–50%-ánál hetente legalább egyszer jelentkezik.

Kezdődjön jobban a nap!

Mit tegyünk, hogy valóban vidáman ébredjünk, tudjunk örülni a napoknak, és hogy reggelente ne morogva induljunk a munkahelyünkre?

A kutatási eredmények azt igazolják, hogy azoknak az embereknek, akiknek örömteli a reggelük, sokkal jobb lesz a napjuk további része. Ha ez azon múlik, hogy reggelizünk, vagy hogy citromos vizet iszunk és elvégezzük a napi 5 perces testgyakorlatainkat, akkor érdemes ennyit megtenni magunkért. Apróságok, amelyektől energikusan kezdhetjük a napot:

• Ugyanabban az időben keljünk fel minden reggel! A napi rutin nem csak a gyerekeknek fontos. Ha ugyanakkor kelünk fel mindennap, akkor megbízhatónak érezzük magunkat, és úgy ébredünk, hogy felkeléskor már egy feladatot megoldottunk. Egy ilyen rutin nélkül pedig tudat alatt úgy érezhetjük, hogy az életünk egy káosz, és nem tudjuk irányítani a tetteinket.

• Hátnyújtás – nyújtózkodás Az izmaink elgémberednek alvás közben, úgyhogy érdemes úgy felkelni, hogy rögtön pár domborítást-homorítást végzünk. Főleg, ha napközben ülőmunkát végzünk, szüksége van a hátnak arra, hogy jól megnyújtsuk alvás után.

• Minden reggel igyunk egy nagy pohár citromos vizet Felpörgeti az anyagcserét, és még a bőr is simább lesz tőle. Miután megittuk, várjunk 15 percet a reggelivel.

• A kávé előtt reggelizni kell A legjobb sorrend az egészséges és örömteli reggelért: 1. citromos víz; 2. laktató reggeli; 3. kávé

• Napi testedzés: 10 perc Reggelente annyi és olyan intenzitású testmozgásra van szükség, hogy megemelkedjen a pulzusszám. A kutatók arra jutottak, hogy azoknak, akik reggel tíz percig valamilyen testmozgást végeztek, sokkal pozitívabbá vált a hozzáállásuk a naphoz, és energiával telítettek lettek.

• Hideg vízzel zuhanyozzunk! Tudományos tény, hogy a hűvös vízben zuhanyzástól megnő a stressztűrésünk, ami nem hátrány a mai világban. A hideg vizes zuhanytól egész napra éberré válunk.

• Meditáljunk! A meditálás remek hatással van az agyra, de ehhez nem kell lótuszülésben órákig mormolni a mantrákat. Elég, ha pár percig csak a légzésre figyelünk, amitől elcsendesedik az elménk.

• Mielőtt kilépünk az ajtón, szagoljunk egy kis mentát! A menta felpörgeti a szervezetünket. Szinte bármilyen formában juttathatjuk a szervezetünkbe, hatást érünk el: lehet mentateát inni vagy mentás illóolajat szagolni, a lényeg, hogy a menta illata segíti a koncentrációt és javítja a memóriát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?